Artikler > Teknologi

Afrika bygger: Russland leverer 4 nye atomreaktorer til Egypt

Av Einar Eldøy 26.7.2022

Sikkerhet kommer først i nye atomreaktorer levert av Rosatom

4 nye reaktorer kommer til Egypt, og den første sikkerhetsbetongen er lagt. Stedet er El Dabaa i Egypt. Her skal russerne ved firmaet Rosatom levere reaktorer av type VVER-1200 ved Middelhavets kyst.

Den egyptiske atomkraft myndigheten blir eier av stasjonene. De har nå fått alle godkjennelser for stråling og radioaktivitet for de to første enhetene, og har levert søknader for lisenser for enheter 3 og 4.

Arbeidet startet med atom seremoni

Støpingen startet med en seremoni der den egyptiske energiministeren, lederen for sikkerhets myndigheten for kjernekraft og lederen av Rosatom var til stede.

Egypt har nå meldt seg inn i atomklubben. Dette vil føre Egypt til et nytt nivå innen teknologi, industri og faglig kompetanse. Prosjektet vil bli det største i det egyptisk-russiske samarbeidet siden Aswan dammen. Å ha sin egen atomkraft industri har vært en egyptisk drøm for det egyptiske folk i minst et halvt århundre, og russerne er beæret av at det har fått oppgaven med å virkeliggjøre drømmen. Dette er en historisk begivenhet, og prosjektet har latt seg realisere til tross for pandemien.

El Dabaa ligger nordvest for Kairo

Kraftstasjonene ligger omtrent 320 kilometer fra Kairo, vil ha 4 enheter, er basert på VVER-1200 konstruksjonen som er lik de stasjonene som allerede er i drift ved Leningrad og Novovoronezh stasjonene i Russland, samt Ostrovets stasjonen i Belarus.

Russerne vil også levere kjernebrennstoff i hele livstiden for stasjonen, og assistere egypterne med vedlikehold og opplæring av personell. Det skal bygges en fasilitet for kjernebrennstoff.

Det kommer mer atomkraft i Afrika

Uganda viste i 2017 planer om et 2000 megawatts atomkraftverk innen 2032, de har mye uran, og de er i kontakt med Rosatom. Det er bare ett atomkraftverk i Afrika i Syd-Afrika, men også Kenya og Nigeria har planer om å bygge atomkraftverk.

Se også til Tyrkia som nå får sitt første atomdrevne kraftverk

Akkuyu prosjektet blir Tyrkias første atomdrevne kraftverk. Russland og Tyrkia har startet arbeidet etter å ha fått alle tillatelser i oktober 2021. f

Link Afrika trenger mye ny elektrisitet

Bilde rosatom.ru