USAs ekstreme regnekraft styrer verden

💥 El Capitan – Verdens kraftigste superdatamaskin (2025) er her nå
El Capitan er en superdatamaskin utviklet i USA, og den er på vei til å bli verdens kraftigste. Den er bygget for å levere ekstrem regnekraft til noen av de viktigste og mest sensitive oppgavene i amerikansk forsvars- og energipolitikk.
🧠 Hva kan El Capitan gjøre?
El Capitan kan utføre omtrent 2 eksaflop – det betyr at den kan gjøre 2 milliarder milliarder beregninger per sekund! Dette er så raskt at om du ga alle på jorda en kalkulator og ba dem jobbe døgnet rundt i tusenvis av år, ville El Capitan fortsatt slå dem på sekunder.
Med denne kraften kan El Capitan:
- Simulere kjernevåpen uten prøvesprengninger, slik at USA kan sikre at atomarsenalet fungerer – og er trygt – uten å faktisk teste våpnene fysisk.
- Modellere komplekse fysiske og naturvitenskapelige fenomener, som klima, fusjonsenergi, materialforskning og partikkelfysikk.
- Bidra til avansert kunstig intelligens, medisinsk forskning, og nasjonal cybersikkerhet.
🛡️ Hvem jobber den for?
El Capitan bygges og skal drives av Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL), som er en del av det amerikanske Department of Energy (DOE). Den er spesifikt knyttet til National Nuclear Security Administration (NNSA), som har ansvar for å vedlikeholde USAs atomvåpen uten å bruke faktiske eksplosjoner.
⚙️ Hva er inni El Capitan?
- Produsert av HPE (Hewlett Packard Enterprise).
- Bruker AMD Epyc-prosessorer og Radeon Instinct-grafikkprosessorer.
- Basert på HPEs Cray superdatateknologi.
- Tusenvis av noder koblet sammen i et avansert nettverk.
- Kjøles med avansert væskekjøling – varme er et stort problem i slike maskiner.
🔍 Hvorfor er dette viktig?
Superdatamaskiner som El Capitan er ikke bare teknologiske flaggskip. De er også symboler på geopolitisk og teknologisk makt. Hvem som har best superdatakraft, har også et fortrinn i:
- Forsvar og avskrekking
- Teknologisk innovasjon
- Energiforskning og bærekraft
- Global sikkerhet og konkurransekraft