Artikler > Teknologi

USA har startet opp sitt første nye atomkraftverk på 30 år

Av Einar Eldøy 1.8.2023

Vogtle 3 AP1000 atomkraftverket i Georgia, USA leverer nå kraft til nettet

Eieren av kraftverket sier at USAs første nybygde atomkraftverk på mer enn 30 år nå offisielt genererer strøm til kunder. Det vil det gjøre stabilt og trygt de neste 60 - 80 årene. Snart kommer også enhet 4 inn på nettet.

Arbeidet startet på to Westinghouse AP1000 trykkvannsreaktorenheter (PWR) på Vogtle-området ved Waynesboro i 2013. Westinghouse har vært i konkursbehandling, Southern Nuclear og Georgia Power overtok og Bechtel Inc ledet den daglige byggingen.

USA hadde i 2016 99 atomkraftreaktorer i drift på 61 anlegg over hele leandet. Gjennomsnittlig alder var 37 år. Den eldste reaktoren ble bygget i 1969. 4 nye anlegg er under bygging. Det har vært usikkerhet om atomanleggenes framtid, men nå er en ny kurs staket ut. Atomkraftandelen av strømleveransene var 20% og er nå 9% og sterkt økende. USA skal være energiuavhengig,

Full godkjenning av reguleringsmyndigheten US Nuclear Regulatory Commission (NRC)

NRC har også tillatt drivstofflasting og oppstart av operasjoner ved Vogtle 4 som snart er ferdig. Drivstoffelementene i den første kjernen er allerede på plass, og enheten vil være i drift sent 2023 eller tidlig 2924.

De understreker at ny atomkraft i Amerika er viktig, og at landet må fortsette med å bygge nye atomkraftverk. Kompetansen og forsyningskjeden er av stor viktighet.

Westinghouse tilbyr AP1000s utprøvde teknologi

AP1000 har modulbasert design og konstruksjonsmetoder, fordelene med å kunne bygge mange av samme slag til en global flåte basert på en moden forsyningskjede. Det gir god økonomi og reduserer faren for svikt i framdriften.

Fire AP1000-er er allerede i drift i Kina, og seks reaktorer til er under bygging der. Reaktoren er nå valgt til Polens atomenergiprogram. Bulgaria er med, og Ukraina planlegger å bygge opptil ni AP1000-enheter når situasjonen gjør det mulig.

Vogtle er allerede hjemsted for to PWR-er i drift

Når alle fire enhetene er online vil det være den største atomkraftstasjonen og generatoren av ren energi i USA.

Vogtle-enhetene 3 og 4 eies av Georgia Power, Oglethorpe Power, MEAG Power og Dalton Utilities, og vil bli operert av Southern Nuclear.

Hentet fra artikkel i World Nuclear News inkl. bilde