Artikler > Teknologi

TIL NORGE: Snikende monsterfly fra USA flyvende vinge B2

Av Einar Eldøy 1.9.2023

USA bygger bombefly for atomvåpen som skal holde Kina under kontroll

Kjempesvært angrepsfly med vingespenn på 52 meter: Bombeflyet Northrop B-2 Spirit kan frakte atomvåpen og har nå landet i Norge. Det kan gjøres om til en drone. Uhyggen sprer seg. Norge er en integrert del av USAS militære angrepsstyrke.

Norske styrker har samtrening med B-2 strategisk bombefly: trening for å delta i bombing på fremmed jord. B2 er et stealth fly, og samtreningen er mellom B2-flyene, norske F-35-fly og militære styrker. Dette betyr at norske militære nå læres opp i håndtering av atomvåpen. Dette innebærer høy risiko og stor oppmerksomhet fra potensielle fiender. Norge mitt fedreland er nå del i en USA styrt angrepsallianse. Norge er en militær løpergutt som adlyder USAs minste vink. USAs militære kan bruke vårt land som om det var deres eget. Det er en skam.

Skrekkbildene fra Vietnamkrigen med B-52 fly som droppet store mengder bomber med napalm over landet sitter i de eldste av oss ennå. B-52 flyet finnes fremdeles, og skal holdes i operativ bruk ennå i 30 år. Verdens ledere styres ikke av rasjonelle tanker om fred og trygghet - de ønsker å drepe i stor stil. Det finnes nå våpen nok til å legge Jorda øde. USA har langt de fleste av disse, mye mer enn de fire neste på listen tilsammen.

Nå kommer digitale bombefly som kan styres som en drone

Men likevel kommer den nye tid med forsterket skrekk og gru. USAs nye bombefly B-2 som ble presentert i desember 2022 er et moderne digitalt bombefly, en flygende vinge med profil som et haukenebb som skal snike seg inn på fienden. Det er ikke gitt mye informasjon om flyet. De fleste spesifikasjonene er hemmelige, men det beskrives som en "digital bomber" - altså et ultimat bombefly. Ut fra bildene kan vi se at det er stort. Det ble konstruert med bruk av fleksibel software utvikling (agility), og avansert produksjonsteknikk basert på gode muligheter for billig vedlikehold og drift.

Superflyet utvikles voldsomt som del av stor plan

Produsenten sier at flyet ventelig vil gjøres om til en datastyrt drone uten piloter etterhvert. Kostnadene er omstridt, og en pris på oppimot NOK 1000 milliarder for 100 B-2 fly er omtalt. Å bruke så mye penger på agressive bombefly er perverst og utenfor all normalitet. Ingenting er lært og ingenting er forstått hos norske og amerikanske politikere og militære.

Flyet er den første delen av USAs atomvåpenbaserte avskrekkings overhaling med en ramme på NOK 10.000 milliarder. Det kommer også atomubåter og landbaserte raketter i dette programmet. Den primære fiende er Kinas voksende atomstyrker.

Long Range Strike Bomber (LRS-B) programmet

Flyet er med i et program kalt Long Range Strike Bomber (LRS-B) programmet. Det er et lang distanse, anonymt (stealth) fly som skal brukes interkontinentalt. Det skal levere konvensjonelle bomber og atombomber eller termonukleære bomber som de nå kalles. Det spekuleres i om det er laget spesielt for å holde Kina under kontroll.

Salg til andre er forutsatt, billig drift, oppgraderinger, vedlikehold

Softwaren er basert på en åpen arkitektur slik at nye upgrades kan installeres fortløpende omtrent som på en smart-telefon fra en cloud struktur. Fabrikken mener selv de har laget en lavkost infrastruktur for flyets drift og vedlikehold. Det antas at flyene skal ha motorer som er en variant av F-35 motorene.

Produksjonen er startet

Utvikling av flyet har pågått siden før 1994. Ett "ferdig" fly var klart sommeren 2022, og minst 6 fly er nå under bygging hos produsenten Northrop Grumman i California. Den første flighten var ventet i 2023, er nå en realitet og flyet ventes å gå inn i tjeneste i 2026 eller 2027. Amerikanerne sier at de håper å kunne selge flyet til andre nasjoner.

Bilde: By U.S. Air Force / Master Sgt. Val Gempis - This file has been extracted from another file, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1657612