Artikler > Teknologi

Thoriumbasert atomreaktor i Kina lager strøm nå

Av Einar Eldøy 27.9.2022

Kina: Thorium testreaktor har fått alle tillatelser er i gang med driften

En kinesisk smeltet salt thoriumreaktor settes nå i drift ved Shanghais Institutt for Anvendt Fysikk. De har nå fått alle tillatelser fra kinesiske myndigheter innen økologi og miljø. Bygging av denne thorium reaktoren for testing og utvikling startet i byen Wuvei i provinsen Gansu i 2018.

Arbeidet startet allerede i 2011

I starten på prosjektet i 2011 var budsjettet på NOK 4.5 milliarder. Arbeidet med slike flytende fluorid thorium reaktorer LFTR, kjent i Kina som TSMR, ble beskrevet som verdens største forskningsprogram innen atomkraft i ett land. Kineserne håper å tjene penger på den intellektuelle kapitalen de har opparbeidet i disse årene. Reaktor konstruksjonen beskrives også som fluorid salt-kjølt høy-temperatur reaktor.

Start i 2018 og ferdig i 2022

Arbeidet med prototypen gikk kvikkere enn de hadde planlagt, og alle tekniske instanser i Kina har nå sjekket og godkjent alle tekniske dokumenter og testplaner. Testreaktoren har en kapasitet på 2MW og har typebetegnelse TMSR-LF1. Leting etter mulige feil og svakheter, og utbedringer og reparasjon av disse vil ha høyeste prioritet i testfasen.

10/10 regelen slår til

Kineserne har brukt nær 10 år på å komme hit, og nå vil de bruke omtrent 10 år til på å kommersialisere konstruksjonen. Det er den kjente 10 år / 10 år regelen som virker?

Reaktoren vil ha omtrent 20 kg thorium, brenselet vil være anriket til 20% av U-235 og ha en omdanningsfaktor på 0.1. Lithium-beryllium fluorid vil også bli brukt. Prosjektet starter forsiktig og vil pågå i 5-8 år.

Hvis prosjektet lykkes vil Kina bygge en thorium reaktor på 373 MW innen 2030. Denne reaktoren trenger ikke vann for kjøling, og kan derfor brukes i ørkenregioner. Kina har store områder i Vest-Kina med ørkener og tørre sletter. Sol og vind installasjoner vil bygges til integrasjon med thorium reaktorer. Eksport blir også aktuelt.

Denne type reaktor har sin opprinnelse fra amerikanske smeltet-salt prosjekter i Oak Ridge Nasjonal Laboratorium rundt 1960.

Link

Chinese molten-salt reactor cleared for start up

Bilde SINAP