Artikler > Teknologi

Telefonen kan bli din nyttige venn i livet

Av Einar Eldøy 9.11.2021

Tenk at teknologi gir gode effektive dager

"Web 3.0" og de digitale universene er på vei til mobiltelefonen, og den er forlengst blitt en god greie. Forbered deg på kjøp og salg av NFTs og digitale eiendommer, sjekk ut om det er noen gode tilbud i dag. Teknologiens rolle i samfunnet er stadig ny, og ofte overraskende, det er gøy å følge med. Hvert menneske bruker mellom 1 time og 37 minutter og 5 timer og 54 minutter på mobilen hver dag.

Mange er motstandere av teknologi, og sier teknologi gjør oss fremmede, styrer oss og dominerer. En ny era med nyttig teknologi kan komme - ta som eksempel en moderne telefon. Telefonen er blitt en plattform for apper, appene blir stadig mer avanserte, og snart får du TikTok Seller, kanskje får telefonen en ny formfaktor.

Alle bruker dem nå

Smartelefonene har endret livene våre det siste tiåret. Men selve telefonen har endret seg lite. Du møter et hav av ikoner når du tar den fram, så den er egentlig litt dum. For apputviklere er utfordringen: Hvordan finner folk appen min? Hvordan finner brukeren det hun vil ha? Reklamefolka strever med å komme fram til deg med sin reklame. Det er komplisert. Teknisk hjelp kan heldigvis være på vei.

Den første tiden visste folk alltid hva de skulle bruke telefonen til: ringe noen, svare på anrop. Det var det samme med SMS-tekst, mobil e-post og mobil surfing.

Ting begynte å endre seg med spill, bruk av sosiale medier, å shoppe, dele bilder, strømme musikk og finne digitalt innhold. Telefoner ble viktigere, og apper og mobilplattformer ga nye opplevelser. Nye teknikker hjalp til med å finne innhold via røde bobler, app anbefalinger, push-varsler.

Mer funksjonalitet lavere priser

Store forbedringer kom med mer data og bedre priser. Telefoner ble en en livsnødvendighet. Folk økte bruken og applikasjonsutviklerne la flere apper og opplevelser til mobil. Å lese nyhetene, delta på sosiale medier var rimelig og enkelt, og kjent av alle. Folk trakk fram telefonen mer og mer.

Nå er telefonene fylt av apper. Det er blitt behov for å bringe orden i kaoset, og å finne fram lettere. Samtidig øker kampen om brukerne, inntektene.

Det har jo vært noen fine endringer de siste årene.

  • Stemmesøk er blitt vanlig
  • Kart blir stadig bedre, mer hjelp å få
  • Foto delen er god nå
  • Apper i kategorier kommer med et høyresveip
  • Oppdagelser i grensesnittet kommer "på et øyeblikk"
  • Flere forhåndslastede apper og nye funksjoner i OSen.

Telefonen blir fin med mer funksjonalitet

Det kommer flere gløgge valg med personlige forslag når telefonen hentes opp – skreddersydd for brukermønsteret på telefonen. For apputviklere blir det lettere å få appen fram til interesserte brukere, og inntektene kan øke.

Eksempler er gode forslag om din favorittsport eller kryssordet du løser hver morgen, anbefalinger om en ny reiseapp der du kan bestille neste ferie eller et nytt spill lik de du vanligvis spiller på bussen eller toget på vei til jobben. Når tid og sted kobles sammen med interessene blir varslene nøyaktig tilpasset, og nytten øker.

Telefonen kan bli din lærer, huske hva du pleier å gjøre, vise deg hva du kan få se før du i det hele tatt vet at det finnes.

Det blir stadig bedre - lær deg å bruke verktøyet du har. Tenk positivt, bruk det nyttige og kritiser det du ikke liker. Når mobilbrukere enklere kan finne innholdet man ønsker blir det en gevinst for alle. App utviklerne tjener mer penger, annonsørene selger mer, brukeren finner nytte og produktivitet. Den kloke telefon blir en hjelper, livet blir bedre, det flyter bare.

Så innovasjon: Det store skiftet kommer snart

Og så kommer - gradvis - den store endringen når telefonene begynner å forsvinne. Ennå mer og bedre funksjonalitet, men helt ny utforming i form av briller med øket virkelighet og enda flere muligheter. Vi venter bare på bedre elektronikk og batterier. Først et hodesett for de spesielt interesserte, så blir telefonen erstattet av kunstig virkelighet (AR artificial reality) i briller, så funksjoner i kontaktlinser og ørepropper. 10 år? Uansett vil funksjonaliteten øke.

Vi får den nok fortere enn vi drømmer om. Vi trenger bare funksjonalitet, ikke apparater. Lær deg noe om IR, VR, AR.

Men vi må lage et bedre internett. Det er sentralisert og styres av noen få.