Artikler > Teknologi

Raske lydbøker stimulerer hjernen utnytter tiden perfekt

Av Einar Eldøy 13.9.2023

NO SCREEN: Rikere liv lytt til en lydbok i alle ledige studer

Den nye trenden med “ultra hardcore” bruk av lyd- eller audio-bøker startet omtrent i 2010. “Ultra hardcore” betyr at man leser overalt med 3X hastighet: Mens man børster tennene, mens man kler på seg, mens man går fra rom til rom i heimen eller på jobben, mens man venter på noe. Mange har høyttaler i dusjen. Den store hemmeligheten er at man leser i alle de små overgangsøyeblikkene i løpet av døgnet. I tillegg optimaliserer man lesingen ved å lytte til lydbøker med tre ganger normal hastighet.

Lydbøker er den nyeste megatrenden i bokpublisering

De hører med til boomen innen podcast, og utgiverne tjener bra med penger på lydbøker. De har eksistert siden omtrent 1980, og har nå fått et nytt moderne teknologisk ansikt. Den økende trenden med å lytte på store mengder lydbøker som vi nå ser gir et glimt inn i en ny lesetrend i samfunnet, hvem som lytter, hvor og hvorfor.

Aktive og effektive mennesker hører på lydbok

Lydbok lytting vokser raskt, spesielt innen aldersgruppen 25- til 45-åringer, takket være en aktiv holdning om at “sove kan du gjøre når du er i graven”. Denne tankegangen preger unge, ambisiøse, utdannede mennesker. De er redd for “singletasking”, finner stopp i aktiviteter uønsket, nedetid usmakelig, og føler seg engstelig ved å ikke ha aktiviteter i gang. Plukker man sokker og undertøy fra skap eller skuffe skal informasjonen strømme inn i hodet. Det er akkurat slike urolige folk bokutgivere ønsker seg.

Lydbok er et raskt voksende format for de nysgjerrige

Lydbøker boomer i den mobilalderen vi er inne i. Lydbok vokser mer enn noe annet format, og denne veksten har ført til at flere og flere utgivere satser pengene sine på folks ører. Det dreier seg ikke om en og annen nedlasting, men et kraftig øket forbruk av lydbøker.

Med lydbøker kan folk som en gang var store boklesere holde tritt med sin ungdommelige nysgjerrighet. Nå er man på jobb og har mindre fritid, men på gymmen, på joggetur og i bilen finner man muligheter til å bli stimulert. Det er ikke uvanlig at folk lytter til lydbøker i gjennomsnitt tre timer for dagen, i bilen eller på toget eller bussen, til og fra jobb og før sengetid.

Travle og utdannede bokelskere bruker lydbøker

Lydbok lyttere er litt over gjennomsnittet når det gjelder inntekt og utdanning, og de er bokelskere.

Men de er også travle bokelskere. Min kollega Atle sier at han hører på lydbøker 40 til 60 minutter per dag, mens han pendler, og for å gjøre treningen på gymmen mer effektiv. “Jeg føler jeg kaster bort tiden på treningsstudioet, og audio gjør at jeg tenker mer positivt på det.”

Det er mange store brukergrupper for raske lydbøker

En av de største brukergruppene av lyd er pendlerne. Men lyd kan også tas inn i hodet under trening, hagearbeid eller matlaging. En lydbok på langtur er en god løsning for å skape en hyggelig og rask reise. Audio gir oss muligheten til å ta død tid og gjøre den om til levende tid.

Med lydbøker behøver vi aldri være inaktive. De er en kur for såkalt “rastløs sjel syndrom”, med sine evige selvpålagte krav om å gjøre fremskritt og å være mer effektiv, gjøre og lære mer, og kunne krysse av i listen over gjøremål.

Mobil teknologi hjelper

Nedlastinger går på minutter, og apps gjør øket lyttehastighet mulig. Det finnes apper med “smart speed”, som forkorter stillhet og pauser, så man ikke kaster bort tiden.

Audible med Whispersync for Voice lar deg bytte frem og tilbake mellom å lytte og lese eBok, slik at du kan gå fra bilen til sofaen eller fra kjøkkenet til sengen, uten å miste hvor i boken du er kommet. Lydbøker gjør det mulig for deg å lese når øynene dine er opptatt.

Stor lesehastighet får lydbøkene unna

Mantraet er “Les alltid“, og med høy hastighet. Begynn med 1.5X, gå så over til 2X når det passer, og så til 3X. Folk som leser så fort tror ikke de misser på innholdet i bøkene, men sier hastigheten hjelper til å fokusere på materialet, i stedet for å gi rom for dagdrømmer eller å tenke på noe annet.

Utgiverne ser større interesse, og de lager mer og mer gode lydbøker. De lokker med bestsellere og kjendiser, avanserte produksjoner, noen ganger med lyder og musikk lagt inn, akkurat som et gammeldags radioteater.

Kan det bli for mye av det gode?

Et ureflektert forbruk kan føre til en form for avhengighet, og lesingen må ikke bli uten klarhet i hva man holder på med. Man må vite hva man gjør. Lydbøker, podcaster, radio, streaming gir konstant tilgang til lyd så vi faktisk kan utvikle avhengighet.

Tenk: hva kan jeg best gjøre nå? Overdreven lydbruk kan faktisk svekke langsiktig produktivitet og kreativitet på uforutsette måter. Husk at sinnet ditt er til nytte når du ikke lytter til noe i det hele tatt, og når det er stille rundt deg. Det er ikke bare bra å alltid tenke på noe eller ha lyd rundt seg. Mental stimulering kan overdrives, så gi deg selv fred av og til.

Begrepet "multitasking" er egentlig en myte, for kostnaden ved å bytte mellom oppgaver man holder på med samtidig er større enn fordelene.

Lydbøker gir mye effektivt

Det finnes langt verre avhengigheter enn lydbøker, men å gjøre ting med balanse er best. Gå på nettet, på forlagenes nettsider, på appstores og sjekk. Bibliotekene har også mye lydbøker til utlån. Det er mye gode norske lydbøker på markedet.

Kanskje kan lærebøkene på skoler og universiteter bli lydbøker som kan kjøres med 3X hastighet? All tekst kan snart gjøres om til lydfiler - bruk lydfunksjonen på mobil/Mac/PC og bli mer effektiv.

Photo by Andrea Piacquadio