Artikler > Teknologi

Kinesiske Baidu har selvkjørende bil klar til bruk overalt

Av Einar Eldøy 30.9.2022

Selg bilen og ta robotaxi - kinesiske Baidu har bilene systemene klare

Det vil snart finnes en stor industri som ønsker å forandre hvordan vi tenker mobilitet - hvordan personer og varer flyttes fra sted til sted. Baidu har nå laget systemet for en autonom bil uten ratt som kjører sikkert, superbillig, overalt og med null ulykker. Snart kommer robotaxien på veiene i verden, med halvering av transportprisene. De samarbeider nå med bilprodusenten Geely som driver Volvo. Baidu er et firma som er orientert mot elektronikk, software og søk. De kalles noen ganger Kinas Google.

Passasjerer vil nå kunne ta robotaxiene i den vestligedelen av Beijing og betale omtrent kroner 50 per tur. Firmaet håper å utvide til flere byer om kort tid. Systemet kalles 5G fjernkjørings tjeneste, brukerne kan bestille turer via Apollo appen og scanne en QR kode for å sette seg inn i bilen.

Baidus modell Apollo RT6 er fullt ut laget for selvkjøring, og med et ratt som kan tas bort blir det mulig å designe kupeen på helt nye måter. Produksjonkostnadene for den nye bilen er svært lave i forhold til vanlige biler, og er laget for å brukes i taxi servicen Go Ride som etterhvert får titusener biler. Dette er ikke en bil man kan eie og styre med selv, den styres bare via Baidus system Go Ride som en robotaxi. Go Ride systemet vil være operativt i 2023.

Taxinæringen i verden går nye tider i møte - er norske veimyndigheter klare med godkjenningene av robotaxier her om et år eller to?

Teknologisk avansert bil billig kjøring for alle

Bilen har en kraftig computer installert og har robuste sensor systemer som gjør kjøring i komplekse urbane miljøer mulig.

Baidu er et ledende AI firma med med en sterk internett base. Med denne modellen starter de en bevegelse der verdens bilkjøring blir automatisert, førerløs og med delt eierskap gjennom firmaer som styrer det hele.

Da bilen er massivt billigere enn det som er vanlig np, vil det å kjøre robotaxi bli mye billigere enn før, helt ned mot halvparten.

Bort med rattet gir mye mer plass og frihet i kupeen

Dette er Baidus sjette generasjon selvkjørende bil og et helt fritt design. Den gode plassen gjør det mulig å å lage unike interiører med ekstra seter, automater for mat og drikke, dataskjermer og spillkonsoller. Bilen er 4.76 meter lang og har en hjulbase på 2.83 meter, uavhengig fjæring, god plass til beina på over en meter, helt flatt gulv og et intelligent samhandlings-system. Soltak, intelligente lys, glidende dører hører med.

Avansert selvkjørende system

Bilen har doble kraftige datamaskiner, 38 sensorer inklusive 8 LIDAR og 12 kamera for å få til nøyaktig og langtrekkende deteksjon overalt. Bak det hele finnes et massivt datasystem i skyen med trafikkdata fra over 32 millioner kilometer som Baidus selvkjørende biler har tilbakelagt allerede. Baidu mener selv dette systemet tilsvarer kompetansen til en dyktig sjåfør med 20 års erfaring.

Apollo RT6 er bygget på Xinghe, som er Baidu sin egenutviklede automotive elektrisk/elektroniske arkitektur for helt autonom kjøring. Alle funksjoner har full redundans i alle funksjoner, både mekanisk, elektrisk og i dataprogrammene.

Baidu leder an i sikker, grønn og mer effektiv mobilitet

Med RT6 har Baidu nådd et mål om å være verdens største robotaxi leverandør. De er nå etablert i 10 byer i Kina med Apollo Go, inklusive alle de største byene. De har nå kjørt over en million turer med selvkjørende biler.

Baidu ble grunnlagt i 2000 og vil gjøre verden enklere med teknologi. De ser ut til å være på vei. Er norske veimyndigheter klare til å ta i mot Baidu RT6 på norske veier?

Det ventes svær vekst i robotaxiene de neste tiårene, kanskje en robotaxi flåte i Kina med 12 millioner autonome biler i 2040, USA med 7 millioner autonome biler. Norge bør henge seg på snart.

I USA er Waymo og Tesla på veien med testing av stadig mer utviklede varianter av selvkjøring.

Link

WAYMO fra Alphabet Google

TESLA - Full Self-Driving Capability Subscriptions

Bilde zdnet.com