Kina vil bli selvhjulpen, og alt amerikansk skal bort

Kineserne har en plan A beskrevet i dokument 79
All amerikansk teknologi skal krympes i Kina, og Kina har laget en plan for når og hvordan det skal skje. Den kinesiske regjeringen har spilt ut et initiativ, kjent som "Delete A" eller fjern Amerika, og de har intensivert sitt arbeid med å fjerne amerikansk teknologi fra landet. Aen i "Delete A" står for Amerika. Dokument 79 er et sensitivt direktiv fra 2022 som krever at statseide selskaper i sektorer som finans og energi erstatter utenlandsk programvare med kinesiske alternativer innen 2027. Kinas har nå en bred strategi for å oppnå selvstendighet innen teknologi og redusere avhengigheten av vestlig teknologi.
Nå kan vi se skriften på veggen
Amerikanerne skal skyves ut av Kina, og det som begynte som et rykte er nå blitt til en reell kamp om teknologi mellom USA og Kina, først på hjemmemarkedet i Kina og siden i alle markeder. Dell, IBM, Intel, Microsoft, Apple, HP osv. vil merke økende kinesisk innsats i teknologi. Amerikanske selskaper har lenge gjort big business i Kina, Kina har laget kopier, men nå er det begynnelsen på slutten for amerikanerne. Først var det hardware, nå er det også bestemt at alle statseide selskaper i Kina skal bruke kinesisk software innen 2027.
Kina kjører på - amerikanske teknologikjemper mister andeler allerede
Firmaer som Cisco, IBM, Microsoft og Oracle mister terreng i Kina, et marked der de tidligere har trivdes godt og var til stor nytte for kineserne. Kinesiske myndigheter ønsker nå bestemt å styrke sine egne teknologiselskaper for å minske teknologigapet med USA.
Initiativet kommer i kjølvannet av økte spenninger mellom USA og Kina, spesielt innen teknologi og handel. Kinesiske myndigheter søker nå å øke investeringene i forskning og teknologi for å fremme utviklingen av hjemlige alternativer til utenlandsk teknologi.
Amerikanerne og andre utlendinger skyves ut
Kinesiske selskaper erstatter gradvis utenlandske teknologiprodukter med hjemlige alternativer, noe som svekker markedet for vestlige selskaper i Kina. Til tross for noen utfordringer med kvalitet og ytelse, ser kinesiske myndigheter på dette som en del av deres strategi for å oppnå teknologisk selvstendighet.
Forskning utvikling får høyere prioritet
I tillegg til å erstatte utenlandske produkter, investerer kinesiske selskaper også i forskning og utvikling av egen teknologi, noe som ytterligere øker konkurransen for vestlige selskaper på det kinesiske markedet.
Men til tross for de sterkere utfordringene for vestlige selskaper, er det fortsatt muligheter i Kina, spesielt innen avansert teknologi der Kina henger etter. Likevel, med den økende etterspørselen etter kinesiske produkter fra statlige sektorer, kan vestlige selskaper fortsette å tape markedsandeler i Kina i tiden som kommer.
Hvor står Norge - hvor langt skal vi tenke
Kineserne er bevisste, de vil bygge opp teknologisk selvstendighet, selv om ingen kan lage alt hele tiden, selv ikke store Kina. Norge kan ha en teknologisk hardware og software strategi for framtida, for det ligger mange muligheter her. La oss holde mulighetene åpne - kineserne kjøper laks og kanskje de vil ha god norsk hardware og software også. Alt kan skje med bevisste holdninger og en lang nok tidshorisont.