Artikler > Teknologi

Ikke bli passivisert av underholdning - søk stillhet finn deg selv

Av Einar Eldøy 29.2.2024

Vi lever i en helt ny støyende underholdende verden

Det moderne liv utvikler seg bort fra alt som har vært. Vi har fått flotte nye apparater med supert innhold. Teknologi er alt, det er deilig og uten stress. Det er svært underholdende.

Nå blir vi alle stimulert utenfra i en endeløs strøm av innhold fra alle apparatene vi omgir oss med: Telefoner, skjermer, hodetelefoner, TV, pads, høyttalere, konsoller. Det er en fantastisk flott strøm med bilder, skrift, tale, musikk via nettkommunikasjon. Alt er mulig, og vi slukes opp av alt det flotte vi kan bruke. Det har endret samfunnet, og den store forskjellen fra før er at vi har glemt å kjede oss. Det er alltid noe nytt å hente, ny underholdning å få med seg. Vi kjeder oss aldri, kjedsomheten er borte fra våre liv..

Stillheten er borte også

Vi kjeder oss aldri nå, for underholdning er alltid tilgjengelig. Det er alltid noe å se på eller leke med. Våre umiddelbare ønsker kan alltid oppfylles, døgnet rundt. Slik har det vært en stund. Store deler av verden har adoptert denne livsstilen. På denne måten får vi aldri noen oppmuntring til å møte den del av oss som liker stillhet. Stillhet som begrep og fysisk tilstand er tatt bort fra livene våre.

Vi har laget en verden der det er lettere enn noen gang å holde oss i live og fylle våre behov. Det er deilig å ha det slik. Men vi går nå i en felle. All underholdningen gjør oss passive og vår kreativitet og ytelse stopper opp. Dessuten kommer KI/AI inn, og det kan være det endelige redskapet for total passivitet.

Det er ikke negativt å kjede seg

Kjedsomhet er starten på ny aktivitet, nye ideer, utvikling og et viktig element i et godt liv. Nå da vi aldri kjeder oss lenger kan vi chatte i det uendelige med alle, personalisere alt mulig slik at alt er akkurat slik vi ønsker. Ingen behøver bryte grenser for å få oppfylt sine ønsker, ikke reflektere over noe for den automatiske digitale terapeuten hjelper deg, spillene du spiller tilpasser seg til deg og hva du har gjort eller vil gjøre, du kan skape kunstig litteratur, bilder eller musikk. Det er kommet langt, og det blir mer. Men det er ikke bærekraftig for vi lever i konstant støy og kan umulig tenke på noe som helst. Hjernene våre blir blokkert av underholdningen.

Vi må gå tilbake og finne stillheten og tid for refleksjon og kreativitet

Gode liv skapes fra refleksjon i stillhet. Vi har forandret den menneskelige situasjon nå, og tror nå det er slik det skal være. Nå er alt er basert på kontinuerlig ytre stimulering. Vi trenger ikke vite noe selv lenger. Alt kommer til oss.

Stillheten som er borte fantes alle steder før. Det var vanlig at det var stille mange steder. Folk flest ville ha det slik for de skulle tenke i fred, få orden på sine liv og kunne gjøre det de selv ville. Nå må stillhet finnes i skogen og på fjellet. Vi har aldri hatt det slik, og det er ikke mulig at det skal vare. Et liv med mye stillhet er et førsteklasses liv.

Pass på deg selv, det kan bli for mye underholdning. Finn stillheten - den er der fremdeles. Når det er stille kan vi tenke klart og så gjøre det vi vil.

Photo by cottonbro studio