Artikler > Teknologi

FULL FART FRAMOVER: Ny spennende medie verden

Av Einar Eldøy 11.8.2023

Framtidas film er datagenerert grafikk stemme bevegelse stunts attrapper

Dette blir gøy, krevende for mange og kunstig intelligens KI/AI er bare litt av det som kommer nå. YouTube har for eksempel en film med en robot som spiller bordtennis mot et menneske. Hvordan lager man en slik film ut fra at det ikke finnes roboter i dag som kan spille slik?

Kombinasjon av mange teknikker

For å lage en film der en robot spiller bordtennis mot et menneske, kan man bruke en kombinasjon av teknikker, inkludert grafisk overlay, CGI (datagenerert grafikk) og muligens også stuntarbeid. Her er en generell fremgangsmåte for å oppnå dette:

  • Realistisk menneskelig bevegelse: Å lage filmen begynner med en menneskelig bordtennisspiller som utfører bevegelsene og spillteknikkene som er nødvendige for scenen. Denne spilleren blir hovedreferansen for den virtuelle roboten i scenen.

  • Mocap (Movement Capture Bevegelsesfangst): Ved hjelp av mocap-teknologi (bevegelsesfangst), registreres bevegelsene til den menneskelige spilleren nøye. Dette gir nøyaktige data om hvordan bordtennisspilleren beveger seg.

  • CGI (Datagenerert grafikk): På grunnlag av mocap-dataene og en virtuell 3D-modell av roboten, kan man generere animasjoner som etterligner bevegelsene og handlingene til bordtennisspilleren. Disse animasjonene legges deretter over de faktiske opptakene.

  • Grafisk overlay: Bruk grafisk overlay for å kombinere de genererte robotbevegelsene med scenen der den menneskelige bordtennisspilleren spiller. Dette innebærer å blande de to elementene slik at det ser ut som om roboten faktisk er til stede og spiller bordtennis.

  • Klipp og redigering: Filmen redigeres slik at det ser sømløst ut når det går fra de faktiske opptakene med bordtennisspilleren til scenene der den virtuelle roboten spiller.

  • Stuntarbeid: I noen tilfeller kan det også være nødvendig med stuntarbeid. Dette betyr at en fysisk robotattrapp kan bli brukt i noen opptak, og deretter erstattet med den digitale versjonen i postproduksjon. Dette gir skuespillerne noe å reagere på i scenen, og kan gi en ekstra grad av realisme. En attrapp er en modell.

Teknisk komplisert prosess under utvikling

Det er viktig å merke seg at dette er en teknisk kompleks prosess som krever godt samarbeid mellom regissør, VFX-artister (visuelle effekter, spesialeffekter), animatører, stuntarbeidere og andre fagfolk. Resultatet vil avhenge av hvor avansert VFX-teamet er, budsjettet for produksjonen og målet for filmens realisme.

Dette blir gøy. Et eksempel er datagenererte fotball lag som spiller kamper som styres av to gamere hver med sitt eget AI system. Det beste AI systemet vinner.

Photo by Mason McCall