Artikler > Teknologi

Desentralt internett det neste store framskritt

Av Einar Eldøy 28.9.2023

Vi kan ta tilbake kontroll over dataene våre fra Facebook Google m.m.

Det er nødvendig å begrense de store firmaers og myndighetenes innflytelse på internett. De er i ferd med å bruke det til å lage et teknologisk fengsel for oss.

Det flommer over av meldinger om de store firmaene som bruker data vi generer for dem - uten vederlag - for å tjene sine penger. Det foregår forsøk på manipulering, vi lures av falske nyheter, personlige opplysninger selges til alle som vil betale. Facebook later som ingenting, Google åpner butikken i Kina igjen med samarbeide med kinesiske myndigheter om å kjøre en sensurert versjon av sin søkemotor. Alle andre myndigheter henter overvåkingsdata fra internett. Cambridge Analytica er allerede glemt, men folks velfunderte bekymring om styring av informasjon, overvåking og personvern er voksende. Alle nettbrukere skulle kunne vite når og hvordan deres data blir brukt.

Arbeidet med ny bedre nettframtid er satt i gang

Det er derfor godt å se at det er håp om en bedre nett-framtid. En gruppe på omtrent 800 webbyggere og andre interesserte hadde i august 2018 møte i San Francisco, USA for å diskutere hvordan man kan greie seg uten internett-gatekeepers som Google, Facebook og mange flere av samme slag. Hovedtemaet var en ny desentralisert web eller nett. Alle er like i det desentraliserte nettet.

Vi vil ha et nytt desentralisert nett

Vi vil ha en ny, bedre web der hele verdens befolkning kan kommunisere uten å måtte bruke store selskaper som samler våre data for profitt og gjør det lettere for myndighetene å overvåke oss. Frontfigurene i arbeidet med dette nye nettet har faktisk allerede prosjekter og programmer som begynner å fungere, det finnes finansiering og folk er begynt å forstå at et slikt nett faktisk er mulig.

Viktig i et desentralisert nett

Det skal være som nettverket vi liker å bruke og kjenner, men uten sentraliserte operatører. Starten på det verdensomspennende web kom i 1989, og da koblet man seg direkte til de man ville snakke med via den tids datamaskiner som snakket med hverandre. Men fra begynnelsen av 2000-tallet begynte vi å kommunisere med hverandre og dele informasjon gjennom sentraliserte tjenester fra store selskaper som Google, Facebook, Microsoft og Amazon. Nå er vi alle i skyen hos store datasentraler. På Facebooks plattform, bak Facebooks murer, er det du nå snakker med venner og kjente. Vi kan bare ane hva alle dataene kan brukes til. Vi trenger ikke mellommenn.

Våre bærbare datamaskiner er blitt rene skjermbildeformidlere som ikke kan gjøre noe uten skyen. Det nye nettet handler om en re-desentralisering av nettet. Vi skal ikke være avhengige av mellommenn for å kommunisere, men brukerne skal ha kontroll over sine data, sine koblinger og kunne samhandle og utveksle informasjon direkte med andre i nettverket.

Det er nå åpenbart at vi trenger et alternativ

Nå er brukerdataene konsentrert på noen få hender. Dette er en invitasjon til misbruk for kommersielle formål, overvåking og sensur. Det er åpenbare personvernproblemer som har sin opprinnelse i forretningsmodellene til mange av selskapene. De bruker den private informasjonen vi gir gratis fra oss til å målrette sine annonser og informasjon til oss. Tjenestene er rett og slett skumle, og ingen vet hva som foregår. Nettet er kjørt i senk av annonser.

Det nye desentraliserte nettet handler om å gi folk et valg: de samme tjenestene, men desentraliserte og ikke fordekte og i skjul. Nettsider, applikasjoner kan ikke tas ned fordi noen ikke liker det som står der, ingen stater eller myndigheter skal kunne stenge kommunikasjon mellom likemenn. Kinesiske, amerikanske, norske myndigheter kan mene hva de vil, men kommunikasjonen mellom likemenn vil fortsette.

Desentralisert nett fungerer annerledes

Man har peer-to-peer-tilkobling, likemann-til-likemann, der datamaskinen din både gir og tar imot tjenester. Hvordan informasjonen lagres og hentes er forskjellig. For tiden bruker vi http og https-koblinger for å identifisere informasjon på nettet, og de finner innhold ut fra lokasjon.

Det nye nettet bruker koblinger som finner informasjon basert på innholdet - hva det er i stedet for hvor det er. Slik innholdsrettet tilnærming gjør at nettsteder og filer kan lagres og sendes på mange måter fra datamaskin til datamaskin, i stedet for å stole på en enkelt server som en kanal for utveksling av informasjon.

På en av dagens nettsider finner vi lokasjonen, og informasjonen finnes bare ett sted. Det er her hele monopol-situasjonen vi har fått starter. Det er fordi den som kontrollerer lokasjonen kontrollerer tilgangen til informasjonen, og kan stenge stedet om han finner på det. Et slikt system er uakseptabelt i en fri og åpen verden. Digitalt direkte håndtrykk likemann-til_likemann.

Blockchain kan brukes

Blockchain-teknologi er den sikre, krypterte teknologien som kryptovalutaer som bitcoin, litecoin, ether bruker. Det gir en desentralisert digital formidling av transaksjoner, og sporer eierskap sikkert i et miljø der man ikke kjenner hverandre. Man kan bruke blockchain teknologien til registrering av databevegelser, registrering av unike brukernavn og datalagring.

For eksempel er Filecoin lansert, der tanken er å få til et desentralisert datalagringsnettverk ved å skape et åpent marked i datalagring. Hvis du har ledig kapasitet, kan du lagre andres data og tjene Filecoin. Hvis du vil ha ekstra data lagret, kan du finne noen på nettverket og betale dem i Filecoin.

Det nye er startet

Den daglige erfaring med et desentralisert nett vil ikke merkes eller den blir bedre. En ting som sannsynligvis vil endre seg, er at du betaler for flere ting direkte - eksempelvis mikrobetaling basert på kryptovaluta for å se film eller høre på musikk. Passord kan forsvinne, og du må bruke din egen unike, sikre identitet.

Det finnes programmer bygget på den desentraliserte modellen. Mange er eksperimentelle, men noen av de mer utviklede produktene inkluderer OpenBazaar (en decentralisert markedsplass), Graphite Docs (et Google-dokument alternativ), Textile Photos (et Instagram-lignende alternativ for lagring, administrering og deling av bilder), Matrix (som gir Slack og WhatsApp-alternativer) og DTube (et YouTube-alternativ).

Sosiale nettverk alternativer inkluderer Akasha og Diaspora. Det er også en ny, uavhengig eksperimentell nettleser for å utforske peer-to-peer-weben som heter Beaker Browser.

Hvor bærer dette hen

De store firmaene vil motsette seg denne utviklingen. Gratis innhenting av brukerdata blir umulig, sensur kommer til å bli vanskeligere, desentralt lagret informasjon kan bli vanskelig å kvitte seg med, desentralisering gir beskyttelse mot sentralovervåking, men kan bli et gjemmested for kriminelle.

Utfordringer - få folk bort fra Facebook og Google

Det er teknisk vanskeligere å bygge en desentralisert web fordi alt ikke er på ett sted, og man må få folk til å bruke det. Alle er nå på Facebook, og Google har total dominans. De store firmaene og mange myndigheter vil gå imot et nytt desentralisert nett.

En nytt web må fokusere på det som sentraliserte systemer ikke kan gjøre, kanskje gi bedre netthastighet, bedre personvern, mindre overvåking, bedre kommunikasjon, øket personlig frihet. Juridiske og organisatoriske utfordringer er det mange av. Presset for sentralisering er stort for det er der man tjener penger. Mange vil fortsette som nå, og kanskje blir løsningen at vi får flere forskjellige nett.

Ny situasjon nye løsninger

Folk har nå mer informasjon på nettet og på smarttelefoner, datamaskiner enn i hjemmet sitt. Nettleserhistorikk, venner, relasjoner og bilder inneholder en skattekiste av personlig informasjon.

Vi skal ikke ha regulering, men det frie markedet har ikke gitt gode resultater innen personvern. Arbeid er nå nødvendig for å løst disse problemene.

Husk at teknologien i seg selv ikke er god eller dårlig. Den vil ikke noe, for det er opp til designeren hva teknologien skal gjøre. Men viktigst er at man bestemmer selv hva man vil være med på, og må selv gjøre det som skal til for å få gode resultater for sitt personvern. Hvis man ikke liker det som skjer, så hold unna. Klare tanker gir klar handling, og et desentralisert nett kan gi forbedringer.

Tanken er sådd, og arbeidet er begynt - et desentralisert nett kommer - hva kan du bidra med?

Link:

Biden’s plan to make your internet cheaper and better is one step closer

Photo by Jopwell