Artikler > Teknologi

Apples Vision Pro tar ledelsen visuell plattform hjem/arbeid

Av Einar Eldøy 10.4.2024

Apple Vision Pro starter en ny æra innen kommunikasjon underholdning arbeid

Gode ideer fra Apple: Vision Pro er en banebrytende rombasert databehandlingsplattform. Den kan revolusjonere alle bransjer fra underholdning til fjernarbeid. Vision Pros muligheter og integrasjon med Apple-økosystemet gjør den til et attraktivt alternativ for et bredt spekter av brukere: filmentusiaster, folk som jobber borte fra kontorer og ikke minst de som spiller dataspill.

Apple snakker opp Vision Pro på jobben nå

Ved å ta i bruk Vision Pro gjør romlig databehandling bedrifter i stand til å bygge opplevelser som tidligere ikke var mulige. Forestill deg hva som er mulig med Apple Vision Pro på jobben – romlig databehandling har potensial til å revolusjonere bransjer over hele verden.

Apple trekker også oppmerksomhet mot måter Vision Pro kan brukes i helsevertikalen: kirurgisk planlegging, utdanning, produktivitet og samarbeid, atferdshelse og velvære.

Med Apple Vision Pro på jobb setter Apple oppmerksomhet på følgende underkategorier: Tilpassede arbeidsplasser, design og samarbeid, trening og simuleringog. Man vil utnytte Vision Pros maskinvare for å engasjere seg i aktivitet på nye måter, til innhold og mennesker på nye måter. Apple retter sin Vision Pro på jobb-pitch mot bedriftsledere, utviklere, kunder.

Apple har skapt et teknologiske forsprang med vid patentbeskyttelse og kan styre utviklingen innen rombasert teknologi en stund framover.

Den oppslukende opplevelsen av filmer med Apples Vision Pro er mulig med egne Apple-kameraer med 180-graders video visning. Live-arrangementer som konserter, idrett og skuespill kan tilbys i et slikt format.

Den virkelige strategiske betydningen av Vision Pro er at det er fremtidens visuelle dataplattform

Det er mange hodesettprodusenter, men ingen har laget en så tydelig sak som Apple. Vi har VR/AR-hodesett som Microsoft HoloLens 2, Meta Quest 2, Meta Quest Pro eller PlayStation VR 2, men Apple Vision Pro er en helt ny dataplattform. Metas Zuckeberg sier at Metas ideer om metavers ikke er slik som dette. De handler om nye metavers med sosial tilstedeværelse som fundament.

Apple følger som før en plattformstrategi. De bygger felles lag med teknologi, elektronikk, programvareapplikasjoner og tjenester. Deretter utnytter de disse plattformlagene til nye dataplattformvarianter. Alt er integrert. Apple Vision Pro er en ny dataplattform på samme måte som MAC, iPad og iPhone. Det nye er at Vision Pro er en rombasert visuell databehandlingsplattform.

Bevisst satsing på plattformer gir styrke

MAC introduserte i 1984 en ny personlig dataplattform, brukte et annet operativsystem og hadde et grafisk brukergrensesnitt (GUI). Den la grunnlaget for fremtidige fremskritt i GUI-baserte systemer.

iPhone som kom i 2007 laget den mobile dataplattformen og gav oss hele smarttelefonindustrien med mange innovative funksjoner. iPhone viste seg å være en forandringsagent, og satte scenen for dominansen av berøringsskjermer, app-økosystemer og en ny æra av mobil databehandling.

Vision Pro skaper en rombasert databehandlingsplattform som er fremtidens visuelle databehandlingsplattform. Denne plattformen vil endre måten vi bruker datamaskiner til arbeid, underholdning, samarbeid og kommunikasjon.

Vision Pro gir deg plass i 360 grader rundt hodet ditt

Vision Pro skaper et ubegrenset visuelt arbeidsområde, med all den plassen du kan se foran deg og hele 360-gradersområdet rundt deg. Objektene er i 3D, du kan velge flere applikasjoner, eller forstørre en for å fylle hele synsfeltet. Vision Pro lar deg integrere alle appene i Apple-økosystemet.

Dagens pris på 3500 US dollar er høy - men alle vil ha rombasert databehandling

Funskjonaliteten er lokkende: Se en film på en kinostørrelse i 3D med romfyllende yd i hjemmet ditt, bedre enn TV-systemer. Vision Pro gir en visningsskjerm som fyller hele synsranden og er rimeligere enn en god TV med lydsystem. I små leiligheter eller på hytta med begrenset plass får man en stor skjerm uten å ta opp noen reell plass. TV-markedet for storskjerm blir berørt av dette.

Rombasert databehandling kan brukes til erstatning for den bærbare datamaskinen når du jobber hjemmefra, med multitasking inkludert hovedjobben din, kommunikasjon, sideprosjekter og underholdning. Videokonferansene kan bli i naturlig størrelse som om folk er i rommet. Det blir som hologrammene på Star Wars - bare bedre.

Alt blir nytt og bedre med Vision Pro

Du kan ta opp en begivenhet, for eksempel en fødsel, bursdag, eksamen, familiesammenkomst eller gjenforening i panorama-3D-video med rombasert lyd. Folk vil fortsatt bruke iPhone-ene til å ta opp minner en stund, men til slutt vil de se hva andre gjør med Vision Pro, og alle familier vil ende opp med å ønske seg en Vision Pro.

Du kan reise over hele verden uten å forlate hjemmet. Det er bedre å reise personlig, men alle som ønsker å reise mer, men ikke har penger eller tid, vil kjøpe en Vision Pro for å se seg om.

Spill kan spilles på en enorm 3D-skjerm som fyller hele synsfeltet og fordyper spillerne i spillet, og etterhvert vil alle seriøse videospillspillere begynne å spille spill på Vision Pro.

Alle sportsfans vil etter hvert ønske å se live sport med en Vision Pro.

Det tar tid før Vision Pro kommer til Norge

Vision Pro vil lanseres i USA i begynnelsen av 2024. Det er et komplekst produkt å produsere, og etterspørselen etter Vision Pro vil overstige tilbudet i 2-3 år. Det vil bli et av de hotteste produktene som alle vil ha, men ikke kan få. På grunn av dette vil Apple være i stand til å selge den til en høy pris. Det blir kanskje laget 20 millioner enheter over hele verden de første årene. En revolusjon er satt i gang.

Etterhvert vil Vision Pro få konkurranse, men ikke på lenge

Apple har en ledende posisjon av flere grunner. Teknologien i Vision Pro er ekstraordinær. De Apple-designede M2- og R1-prosessorene er vanskelige å replikere. Produktdesignet er svært vanskelig å kopiere og produsere. Flere av teknologiene er svært sofistikerte. Å bruke øyebevegelser, håndbevegelser og stemme for å kontrollere plattformen er elegant og koster mye å utvikle.

Apples metode med å bygge på sin plattformstrategi med prosesser, maskinvare, systemprogramvare, brukergrensesnitt og applikasjoner passer godt for Vision Pro. Apple har et enormt økosystem av applikasjoner og utviklere som jobber direkte på denne nye rombaserte databehandlingsplattformen.

Apple har omtrent 5000 patenter som beskytter denne nye teknologien

Eksempler er en metode og system for å spore brukerens hode- og øyebevegelser, en metode og system for å lage en tredimensjonal modell av brukerens miljø, en metode og system for å bruke stemmekommandoer for å kontrollere Vision Pro, og en metode og system for å bruke øyesporing til kontrollfunksjoner. Husk at du kan ikke ha briller, så apparatets linser må justeres for hver brukers brillespec..

Vision Pro er en stor overraskelse med mye dyp innovasjon. Meta/Facebook har andre ideer, og det kan også bli en overraskelse.

Apples presentasjon av Vision Pro

Bilde fra Apples presentasjon