Artikler > Teknologi

Alle meninger om vin er personlige uten filter

Av Einar Eldøy 15.3.2023

Spansk vin er den beste i verden - helt sikkert: Diskusjonen er avsluttet

Det er en subjektiv påstand, og avhenger av en persons smak og preferanser. Respekter alltid andre menneskers utsagn om vin. De mener det alvorlig. Best er ikke et nøytralt begrep.

Det er mange gode viner fra ulike deler av verden, inkludert fra Spania. Spanske viner har en lang historie og tradisjon, og det finnes mange kvalitetsviner fra regioner som Rioja, Ribera del Duero, Priorat, Jumilla, Valdepenas samt de berømte Vino de Pago som er små områder med sin egen godkjennelse. Likevel kan det være andre viner fra andre land som noen personer foretrekker.

Spanske viner har fått en rekke internasjonale priser og anerkjennelse. Likevel kan det være andre viner fra andre land som noen personer foretrekker. Det er svært mange gode viner fra ulike deler av verden, og det er svært vanskelig å si hvilken som er "best" når det kommer til smak og preferanser.

Hvilke kvaliteter har vin fra andre land enn Spania

Det finnes mange kvalitetsviner fra ulike land over hele verden. Noen eksempler inkluderer:

  • Frankrike: Frankrike er kjent for sine berømte vinregioner som Bordeaux, Burgund og Champagne, og produserer en rekke kvalitetsviner fra druetypene Cabernet Sauvignon, Chardonnay og Pinot Noir.
  • Italia: Italia har mange kjente vinregioner som Toscana, Piemonte og Veneto, og produserer kvalitetsviner fra druetypene Sangiovese, Nebbiolo og Barolo.
  • Australia: Australia har vokst seg til å bli en av verdens ledende vinprodusenter, og er kjent for sine Shiraz-viner fra regioner som Barossa Valley og McLaren Vale.
  • USA: USA har flere viktige vinregioner som Napa Valley og Sonoma i California, og produserer kvalitetsviner fra druetypene Cabernet Sauvignon, Chardonnay og Pinot Noir.
  • Chile: Chile har en lang historie med vinproduksjon og er kjent for sine viner fra druetypene Cabernet Sauvignon, Carménère og Sauvignon Blanc.

Dette er bare noen få eksempler, det finnes mange flere gode viner fra andre land også.

Hvilket lands vinindustri regnes for å være mest innovativ

Det er et subjektivt spørsmål og det kan variere avhengig av hva som defineres som innovasjon. Men generelt sett, vinindustrier i land som Frankrike, USA, Australia og Chile kan regnes som svært innovative.

  • Frankrike har en lang historie med vinproduksjon og har utviklet mange av de tradisjonelle metodene for vinproduksjon som fortsatt brukes i dag. Men de har også vært åpne for å eksperimentere med nye teknikker og druetyper, og har sett en økning i økologisk og biodynamisk dyrket vin.
  • USA har en relativt ung vinindustri sammenlignet med Frankrike, men har utviklet seg raskt og har blitt et viktig vinproduserende land. De har vært innovative i å dyrke druer som ikke vanligvis finnes i tradisjonelle vinregioner og å eksperimentere med nye teknikker for å forbedre kvaliteten på vinene.
  • Australia har vært ledende innen innovasjon i vinmarkedet, de har vært åpne for å eksperimentere med nye druetyper og teknikker, og har vært i stand til å skape unike viner som er anerkjent internasjonalt.
  • Chile har også vært innovative i sin vinproduksjon, de har for eksempel utviklet en unik metode for å produsere økologisk vin ved å bruke fjernkontrollen metoden, som gjør at de kan dyrke druer i områder med lavere risiko for skadedyr og sykdommer.

Dette er bare noen eksempler, det finnes mange flere innovative vinindustrier verden over.

Spania står ikke på listen, men .....

Spania har også en svært innovativ vinindustri med mange kvalitetsviner som er anerkjent internasjonalt. Spanske vinprodusenter har vært åpne for å eksperimentere med nye teknikker og druetyper, og har sett en økning i økologisk og biodynamisk dyrket vin. Regioner som Rioja, Ribera del Duero og Priorat har vist seg å være svært innovative og produserer noen av verdens beste viner.

Betegnelsen "best" for viner er subjektiv og ikke teknisk bestemt

Ja, du har rett. Begrepet "best" når det gjelder viner er subjektivt og avhenger av personens smak og preferanser. Det kan være at en vin som en person synes er fantastisk, kan oppleves som mindre bra av en annen person. Det finnes også ulike typer viner for ulike anledninger og matkombinasjoner, så det kan være at en vin passer bedre til enkelte situasjoner enn andre.

Det er mange faktorer som spiller inn på kvaliteten på en vin, som terroir, klima, druetyper vinifiseringsprosessen, lagring på amfora, eiketønner, ståltank. Det kan også være at noen viner har fått priser og anerkjennelse fra ulike vinkonkurranser og vinjournalister, men det betyr ikke nødvendigvis at de er de "beste" for alle. Når en vin har fått 98 poeng er det uttrykk for en subjektiv mening.

Frankrike tjener mer penger på vin enn andre land

Frankrike er et av de ledende vinproduserende landene i verden og har en lang historie og tradisjon for vinproduksjon. Frankrike har mange berømte vinregioner som Bordeaux, Burgund og Champagne, og produserer en rekke kvalitetsviner fra druetypene Cabernet Sauvignon, Chardonnay og Pinot Noir. På grunn av dette har Frankrike store inntekter fra vinproduksjon og eksport, og kan tjene mer penger på vin enn andre land.

Ifølge data fra Organisation for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) har Frankrike vært det landet som har tjent mest på eksport av vin i flere år. Frankrike har også et bredt spekter av viner tilgjengelig i ulike prisklasser og er populær både i hjemmemarkedet og i eksport.

Likevel, det er flere andre land som også har en stor vinindustri og tjener store inntekter fra vinproduksjon, som Italia, Spania, Australia, Chile og USA.

Vindruer fra Spania sendes til Frankrike for å lage fransk vin

Det er ikke vanlig at spanske vindruer sendes til Frankrike for å lage fransk vin. Begge land har sine egne tradisjoner og metoder for vinproduksjon og har sine egne viktige vinregioner med lokale druetyper. Frankrike og Spania har også beskyttelsesregler for sine respektive viner, slik at viner fra en region kan kun kalles for eksempel "Champagne" eller "Rioja" hvis de er produsert i deres respektive regioner.

Det kan være noen unntak, for eksempel kan vinprodusenter i Frankrike importere druer fra andre land for å lage viner som ikke er regionale spesifikke, men dette er sjelden og druene vil ikke være i stand til å kalles med regionale navn.

Det kan være noen samarbeid mellom vinprodusentene i Frankrike og Spania, og noen import og eksport av viner mellom landene, men det er ikke vanlig at druene sendes fra Spania til Frankrike for å lage Fransk vin.

Utdannelse av ønologer

Ønologer er vinprodusenter og vineksperter som har spesialisert seg på vinproduksjon, og de har ofte ønologisk utdannelse. Ønologi utdanning kan tilbys ved universiteter, høyskoler og vinakademier i mange land.

Frankrike har en lang historie med vinproduksjon og har mange ønologiske skoler, som for eksempel l'Université de Bordeaux og l'Université de Dijon. Italia har også flere ønologiske skoler som for eksempel l'Università degli Studi di Scienze Gastronomiche i Piemonte og l'Università degli Studi di Firenze.

I USA finnes det ønologiske utdannelser ved universiteter som California State University, Fresno, og Oregon State University. Australia har ønologiske utdannelser ved universiteter som Charles Sturt University og University of Adelaide.

Det finnes også ønologiske utdannelser i flere andre land, som Spania, Chile, Argentina, Sør-Afrika, New Zealand og mange flere. Ønologi utdanning kan variere fra land til land, men generelt sett dekker de vinproduksjon teknologi, vinanalyse, vinmarkeder, vinkjemi, vinlover og vinmark management.

Photo by Hero 011