Artikler > Natur

VED GIR GOD VARME: Skaff deg høy kompetanse på vedfyring

Av Einar Eldøy 18.1.2024

HØR hvordan man mest mulig effektivt skal fyre i ovnen og peisen.

Det er høysesong for vedfyring. Effektiv fyring er godt å kunne. Her er noen tips fra NIBIO:

  • Jeg skal tenne på fra toppen og ned.

  • Det er best å brenne opp granveden først fordi den ikke egner seg så godt for flerårig lagring.

  • Jeg må brenne mye mer volum av gran enn f.eks eik og bjørk for å oppnå samme varmeeffekt.

  • Jeg kan teste om veden er tørr ved å slå på veden og lytte, eller bruke Zalo til å blåse såpebobler gjennom veden

  • Jeg skal se etter lys ved uten sorte prikker når jeg handler

Hvordan får jeg fortest fyr i ovnen?

Tørr ved med regulert tilførsel av luft i peisen/ovnen er alltid en forutsetning for å få skikkelig fyr. Pass på mengden av aske. Gran er fin opptenningsved, NIBIO anbefaler opptenningsbriketter. Gran egner seg ikke i åpen peis, for grana spraker, og gnister slår alle veier. Da er bjørk best.

Rutine for opptenning

Tenn opp ved å legge to kubber ved siden av hverandre med en tennbrikett i mellom, og en mindre kubbe på tvers. Jeg bør tenne på fra toppen og ned, fordi 70 prosent av veden brenner som gass. Når jeg tenner på fra toppen brenner det jevnere og jeg kan utnytte de brennbare gassene bedre. Oppskriften er store kubber nederst, tennbrikett, og en mindre kubbe eller opptenningsved på toppen.

Når veden brenner omdannes store deler til brennbare gasser. Med nok varme og oksygen i ovnen omdannes gassene til flammer. Da dannes ikke uforbrente partikler som forsvinner ut i pipa.

Den beste veden

Bjørk er mest vanlig, men all ved brenner. Har jeg ikke behov for veldig mye varme så kan jeg klare meg godt med gran, furu, osp eller or.

Den aller beste opptenningsveden er tyrived. Kvae er treets naturlige olje. Tyrived tenner veldig lett og har høy brennverdi. Man kan sanke tyrived selv fra furustubber. I Trøndelag kalles tyrived for gadd.. Ellers anbefales never, altså den ytterste delen av bjørkebarken, tørr einer eller tennbrikketter av tre.

God vedkvalitet når jeg handler

  • En forutsetning er alltid tørr ved. Jeg passer på når jeg kjøper ved på bensinstasjonen, hos leverandør eller levert fra skogeier. Lys ved uten sorte prikker er bra.

  • Tørr lagring er viktig, omtrent 20 - 30 % fuktighet. Det beste er å bruke fuktighetsmåler. Fuktighetsmåler får jeg kjøpt for noen hundrelapper pluss.

Tekst forkortet hentet fra NIBIOs nettside: Fem ting du kanskje ikke visste om vedfyring

Photo by Emma Henry