Artikler > Natur

Plastveier – en grønnere fremtid rett under føttene våre

Av Einar Eldøy 27.5.2025

Vi kan lage veier av gammel plast: plastposer, plastflasker, vindmøllevinger, tau, fiskegarn ....

Kan gamle plastposer og flasker faktisk bli til gode veier? Svaret er ja – og det kan være et viktig steg mot en mer bærekraftig fremtid.

Professor Sahadat Hossain ved University of Texas i Arlington har jobbet i flere år med løsninger som både beskytter miljøet og folkehelsen. En av hans mest spennende ideer handler om å bruke plastavfall i veibygging – og resultatene er lovende.

Fra søppel til styrke - plastveier er smart

Etter at Kina i 2018 sluttet å ta imot plastavfall fra andre land, oppstod det en global avfallskrise. Store mengder resirkulert plast fikk ingen bruk, og mye endte på fyllinger, i naturen eller ble brent – med store konsekvenser for både miljø og helse.

Her kommer plastveier inn som en smart løsning: Ved å blande plast inn i asfalt, får man ikke bare brukt noe av dette avfallet, man lager også bedre veier. Disse veiene er mer motstandsdyktige mot sprekker og hull, noe som betyr færre reparasjoner og lavere kostnader på sikt.

Hvorfor er plastveier bedre?

Sammenlignet med vanlige asfaltveier, har plastveier flere fordeler:

  • Lengre levetid: Opptil 75 % færre skader.
  • Lavere kostnader: Mindre vedlikehold trengs.
  • Miljøvennlig: Plastavfall blir brukt på nytt i stedet for å skape forurensning.
  • Plastveier kan inneholde opptil 10 % resirkulert plast, og det gjør en stor forskjell. Det gir lavere karbonavtrykk og bidrar til en sirkulær økonomi – der avfall blir til ressurser.

Utfordringer på veien

Å lage en god plastvei er likevel ikke bare å blande plast i asfalt. Det krever nøye forskning og testing for å finne ut hvilken type plast som egner seg, hvor mye som kan brukes, og hvordan det skal blandes.

Forskerne må også sørge for at plasten ikke avgir giftige stoffer når den varmes opp. Alt må gjøres trygt, både for miljøet og for de som jobber med det.

Blant de største utfordringene er:

  • Å velge riktig type plast og mengde.
  • Å finne den beste blandingen som gir god holdbarhet.
  • Å sikre at asfaltverkene kan håndtere denne nye teknologien.
  • Å teste veiene grundig, for å se hvordan de tåler vær, vann og trafikk.
  • En vei mot en grønnere fremtid

Å bruke plast i veibygging handler ikke bare om å bli kvitt avfall, sier professor Hossain. – Det handler om å bygge tryggere, mer holdbare og mer miljøvennlige veier for fremtiden.

Ved å satse på slike løsninger, kan vi gjøre både byer og bygder renere, tryggere og mer bærekraftige. Plastveier er med andre ord et steg i riktig retning – bokstavelig talt.

LINK: Sahadat Hossain: "With plastic roads we can pave the way for a more sustainable future."

Bilde laget av ChatGPT