Artikler > Natur

Pass deg for mentalistene - de ser tvers igjennom deg - eller?

Av Einar Eldøy 24.12.2023

Mentalister flinke mentale underholdere innen observasjon, tankemanipulasjon, går inn på psykologiens områder

En mentalist er et menneske med overnaturlige ukjente evner, eller en underholder eller artist som fokuserer på å demonstrere mentale evner, slik som telepati, psykokinese, minneferdigheter og intuisjon. De kombinerer psykologi, observasjon, kroppspråk og andre teknikker for å skape illusjoner av å kunne lese tanker, forutsi valg eller hendelser, eller på annen måte manipulere tankene til publikum.

Mentalister er populære for tiden. Det de gjør er ikke magisk eller basert på superevner - de kan mye om mennesker og forbereder seg godt. De fanger vår interesse og de har vært her mange ganger tidligere. Politiet sies å lete etter folk med mentale evner slik at de lettere kan fakke forbrytere. Mentalisten Uri Geller kunne bøye metall med tankene. En tidligere TV-serie hadde mentalister som tema og bakgrunn. Kanskje de virkelig er mennesker som har overnaturlige evner, kanskje de har noe vi ikke forstår.? De er mystiske, og iI alle fall er det de gjør fin underholdning.

Mentalister ofte dyktige - det kan noen ganger se ut som de har overnaturlige krefter

Mentalister bruker ofte en rekke teknikker, inkludert kaldlesing (å skape inntrykk av å ha informasjon om noen uten forhåndskunnskap), varmlesing (å bruke informasjon som er samlet inn på forhånd), samt andre metoder for å skape en opplevelse av overnaturlige eller ekstraordinære mentale evner.

Det er viktig å merke seg at det som mentalister gjør, ofte er basert på illusjon og underholdning, og ikke reelle overnaturlige krefter. De er mestere i å skape en fasade av å ha en dyp forståelse av menneskelig tankeprosess, selv om det er basert på kunnskap, observasjon og ferdigheter heller enn magi.

Noen kjente mentallister inkluderer:

  • Derren Brown: En britisk mentallist og TV-personlighet kjent for sine live-show og TV-programmer der han demonstrerer mentale ferdigheter og illusjoner.

  • Uri Geller: En kontroversiell figur kjent for påståtte telekinetiske evner og evnen til å bøye metallskjeer med tankene.

  • Lior Suchard: En israelsk mentallist kjent for sine demonstrasjoner av tankelesning, forutsigelser og andre mentale triks.

  • Keith Barry: En irsk mentallist og illusjonist kjent for sitt arbeid med tankelureri og hypnotiske teknikker.

  • Banachek: En amerikansk mentallist og magiker som har bidratt til å utvikle og popularisere ulike teknikker innen mentalisme.

Disse er bare noen få eksempler på mentallister som har markert seg i bransjen gjennom sine forestillinger, TV-opptredener og bidrag til kunsten å underholde ved å demonstrere "overnaturlige" mentale ferdigheter.

Photo by Simon Robben