Oslofjorden er syk, og dramatiske tiltak må settes inn

Oslofjorden er en fjord i krise. Fjorden må reddes fra den sikre død.
"Ny forskning viser at det for få år siden var en tredje torskebestand i Oslofjorden Nå er den borte. Forskerne advarer om pågående kollaps av de lokale torskebestandene."
Det har gått mange år nå, og situasjonen beskrives som truende. Gitarhelten Øystein Sunde har sett hva som foregår i Oslofjorden: "Det går til helvete, men altfor sakte til at noen gidder gjør’no med det nå".
Nå foreslås det fiskefrie soner i fjorden, kanskje kan det gjøre at fjorden da får komme til seg selv igjen - se link under.
Her er mer om Oslofjorden:
Oslofjorden er et sted mange av oss har et nært forhold til – enten vi bader, fisker, padler, har fritidsbåt eller bare nyter utsikten. Men fjorden har det ikke bra. Livet under vann er i ferd med å forsvinne, og vannkvaliteten blir stadig dårligere. Forskere og myndigheter slår alarm: vi må gjøre noe, og det raskt. Her følger en oversikt over hva som skjer med fjorden, hva som har ført oss hit, og hva som må til for å snu utviklingen.
Hva er problemet i Oslofjorden?
Oslofjorden har store miljøutfordringer. Flere fiskearter, som torsk og ål, er nesten borte, og tareskogene som før var hjem for et rikt dyreliv, er i ferd med å forsvinne. I stedet brer et grønt slimlag seg utover fjordbunnen. Det er tegn på at økosystemet er i ubalanse. Dette påvirker ikke bare dyrelivet, men også oss mennesker – vi mister både naturmangfold, matressurser og muligheten til å bruke fjorden slik vi ønsker.
Hva er årsakene til problemene i Oslofjorden?
Mye av problemet handler om for mye næringsstoffer i vannet, særlig nitrogen og fosfor. Dette fører til algeoppblomstring og oksygenmangel på bunnen. Kildene til næringsstoffene er mange: kloakkutslipp, avrenning fra jordbruk, lekkasjer fra gamle avløpsrør og overvann fra byene våre.
I tillegg har vi i lang tid bygd ned strandsonen. Vi har lagt rør, bygget brygger og hytter, store havner for fritidsbåter, og fjernet mye av den naturlige vegetasjonen langs fjorden. Dette har gjort det vanskelig for livet i fjorden å tilpasse seg og komme tilbake.
Hva blir gjort – og hva mangler i Oslofjorden?
Det finnes en tiltaksplan for Oslofjorden, som peker på nødvendige endringer. Den skal hjelpe kommuner, bønder, industri og innbyggere til å gjøre sin del. Mange tiltak er i gang, som bedre rensing av avløpsvann og strengere krav til gjødsling i jordbruket.
Likevel går det for sakte. Flere av tiltakene blir bare delvis fulgt opp, og noen kommuner har ikke kommet i gang i det hele tatt. Det mangler både penger, kunnskap og tydelig styring. Og mange av oss vet ikke engang hvor alvorlig situasjonen er.
Hva kan vi gjøre nå i Oslofjorden?
Først og fremst må vi få kontroll på utslippene – både fra by og land. Kommunene må få midler og støtte til å oppgradere avløpssystemene. Bønder trenger veiledning og kompensasjon for å drive mer miljøvennlig. Og vi må verne mer av strandsonen, ikke bygge den ned.
Men det handler også om oss som enkeltpersoner. Vi kan velge miljøvennlige produkter, unngå unødvendig bruk av hagegjødsel, og støtte politikere som setter natur og fjord høyere på agendaen.
Det er fortsatt håp for Oslofjorden
Oslofjorden er for verdifull til at vi kan la den dø sakte. Vi vet hva som må til: mindre forurensning, bedre rensing, og mer hensyn til livet i fjorden. Det finnes håp, men det krever at vi tar grep – både som enkeltpersoner og som samfunn. Hvis vi gjør det rette nå, kan vi gi fjorden en ny sjanse og sørge for at kommende generasjoner også får glede av den.
Det er gitt mange advarsler om utviklingen i Oslofjorden. Må vi ty til de store katastrofetiltakene, og innse at vi har en alvorlig, kanskje uopprettelig, krise? Nå må alle som bruker Oslofjorden våkne, la sin røst høre, skrive om saken og mer. Det er håp ennå, vi kan fikse dette!
Bilde Pexels Johannes Plenio
Oslofjorden: Innfører vi fiskerifrie soner, gir vi naturen sjansen til å reparere seg selv
Ny forskning - en tredje torskebestand fantes i Oslofjorden - nå er den borte.