Artikler > Natur

MYSTISK BOOM: USA finner mengder naturlig hydrogen i grunnen

Av Einar Eldøy 6.6.2024

USAs gyldne hydrogen kan være verdt milliarder

Det sies nå av flere at det finnes land og selskaper rundt om i verden som leter etter naturlig H2. De kaller det gullhydrogen. Dette hydrogenet kommer fra steder under bakken og er praktisk talt rent nok til å brukes. USAs Department of Energy er med i letearbeidet - de samler opplysninger og følger med.

Over hele verden er det søk etter gyllent hydrogen, inkludert avsidesliggende steder som Sahara-ørkenen, Antarktis, Månen (?) og til og med forbipasserende asteroider (?).

USA kan ha scoret enormt- egne kilder for naturlig hydrogen

Pågående forskningsprosjekter har funnet gyllent hydrogen i områder over hele USA, spesielt i en region. Det er nå spådd at verdien av denne H2 kan bli milliarder.

Store deler av verden fokuserer på grønn H2 som den reneste formen av H2, men utgiftene forbundet med å produsere H2 med sol- og vindenergi for å drive elektrolysatorer vært en bremse for utbredt bruk. Dette har gjort at den vanligste metoden for å produsere H2 forblir den grå metoden. Det vil si å bruke naturgass uten reduserte karbonutslipp. Noen prosjekter fokuserer på karbonfangst og lagringsteknologi for en blå H2 med lavere karbonutslipp. Miljøeksperter sier at selv om det er en forbedring i forhold til grå H2 er det langt fra ideelt.

DoE har pekt på massive gylne hydrogenforekomster i USA

Energidepartementet i USA har fokus på produksjon og bruk av ren H2 i hele landet. Det har også understreket muligheten for å tappe og bruke gyldent hydrogen fra reserver over hele USA.

Nye vurderinger tyder på at dette kan bidra til et betydelig innenlandsk tilbud og at det kan være verdt et betydelig beløp for amerikansk økonomi. I tillegg til dette har forskere i USA lokalisert massive H2-gassforekomster fanget under jorden. Disse ser ut til å være store nok til at forbrukerne kan ta ut energi i århundrer. Det var Energidepartementet som hevdet at disse gyldne hydrogenressursene i enkelte deler av landet kan være verdt milliarder dollar.

Det gylne hydrogenet ble dannet naturlig - flere prosesser mulige

Det meste av H2-drivstoff må produseres ved hjelp av kjente men kostbare metoder. Årsaken er at selv om det kan være det mest tallrike grunnstoffet i universet, er det også det letteste, så når det kommer inn i luften, stiger det opp gjennom atmosfæren og slipper raskt unna. Selv om det har vært kjent i mange år at noen H2-forekomster kan eksistere under jorden, var det ikke før ganske nylig at det ble fastslått at de eksisterer i betydelig skala og at noen av dem er lokalisert i USA.

Naturlige H2-kilder er et resultat av geokjemiske prosesser som etterlot det fanget i bergarter og sedimenter under jorden.

Naturlig hydrogen kan være bedre enn grønt hydrogen

Gyldent hydrogen er ikke nødvendigvis bedre enn grønt. Det krever fortsatt innsats for å få det fram. Det krever forsiktig boring og andre prosesser som ligner på fracking å få tilgang til det. Men når det er klart får vi tilgang til en hel forekomst, i motsetning til grønn H2, der en må fortsette å produseres.

Slik har gyldent hydrogen et lavere energi- og ressursbehov, da det allerede er laget i geokjemiske prosesser i jorda/berggrunnen. Det er derfor ingen miljøkostnader, slik som med bore- og frackingteknikker.

Noen stater har mer gyllent hydrogen enn andre

I USA er kjente store forekomster av gyldent hydrogen hovedsakelig i Colorado, Texas, New Mexico og Utah. Til sammen mener Energidepartementet at det er billioner av kubikkfot H2-gass i de underjordiske fjellstrukturene, og at dette kan gi milliarder av dollar i ren kraft i hundrevis av år.

Hva tror du - er et nytt energi eventyr under utvikling - en ny oljealder?

Could US golden hydrogen be worth trillions?

Scientific American: Hidden gas deposits

Photo by Kat Smith