Artikler > Natur

Moderne helseapper forenkler dagliglivet

Av Einar Eldøy 14.3.2022

Litt moderne teknologi kan fremme god helse - følg gjerne med

God helse er verdt å jobbe for. Med litt system kan det gjøres enkelt - bruk kjapp moderne teknologi. Den er godt egnet for formålet. Ny og ukonvensjonell bruk av avanserte apper har aksellerert mulighetene til å få kontroll på helsa.

Helse er et område der teknologi forandrer alt, og gjør alt mer effektivt og lettvint. Det er ikke farlig å bruke teknologi til dette, det er både nyttig og kan være beroligende. Det gjelder generell informasjon om helse og trender i helsa di, adgang til konsultasjoner, resepter og behandling for de som trenger det.

Mange gode apper god informasjon

Markedet for apper er i sin begynnelse i Norge, og veksten vil komme de nærmeste årene. Både offentlige og private organisasjoner øker bruken av teknologi. Treningssentre, yoga sentere, idrettslag har alle fått seg apper for kontakt og informasjon. Det nyttigste er kanskje telemedisin via telefon, video eller chat. Brukerne kan være hjemme eller på jobben, og mange får allerede informasjon fra personlige databaser. En fin ting er at man kan bestille saker på nettet og få dem levert hjem på døra.

Det beste er å starte med sin egen personlige informasjon, og følge litt med i utviklingen.

Helseapper kommer for mange formål, sjekk nytten

 • Apple og helse er verdt en omtale, for de har planer om mange ting. Her finner man rutiner for aktivitet, ernæring, hørsel, hjerte, mobilitet, pust, hodepine og mer.

 • Mental helse er et voksende område - pass på signaler. Mange er stressa eller deprimerte, eller er engstelige. Mange er klar over dette, og noen apper finnes nå for å sjekke signalene, og å finne hjelp til samtaler om sin mentale helse.

 • Kvinners velbefinnende er kompleks. Menstruasjonssyklusen er viktig, menopause, graviditet, og gode råd og kort vei til hjelp er godt å ta med i en app.

 • AR/VR-basert medisinsk opplæring kan komme snart, for fagfolk. AR/VR (augmented reality/virtual reality - forsterket/virtuell realitet) teknologier kan hjelpe medisinsk personell til effektiv opplæring, men også for vanlige folk etterhvert.

 • Velvære sporing og treningsapper: Forskjellige sensorer og funksjoner kan hjelpe folk til å følge med. Mobiltelefonene har allerde sensorer til hjelp, og mer kommer. Begreper som kunstig intelligens, maskinlæring, forsterket realitet og tingenes internett gir utviklere mange muligheter. Her kan man måle hjerteslag, oksygen nivåer, blodomløp, bevegelser.

 • Treningsutstyr som Peloton sykler, romaskiner og mer med videoskjerm og digitale funksjoner finnes overalt - sjekk dem ut

 • Kosthold er mer komplisert for registrering er vanskelig. Følg med på hva du spiser, mål nøkkeltall, bli bevisst.

 • Sammenligning av priser på medisin, medisinoversikter. Medisinmarkedet er komplekst, det er tusenvis medisiner, og man kjøper det legen sier. Generiske medisiner finnes, så følg med.

 • Personlige medisinske data er et vanskelig tema, og hvem man skal dele det med. Kjenn dine data og del dem med helsepersonellet. Dyp innsikt, historikk, cloudbasert er stikkord.

 • Medisinske uttrykk ordbok: For de mer avanserte finnes helse oversettere og ordbøker. Alle aktuelle språk kan legges inn, kan brukes både av pasienter og helsepersonell i kommunikasjon. Standard forklaringer kan legges inn på alle språk. Kunstig intelligens og naturlige språk kan brukes for å forstå og kommunisere i en verden med stadig flere aktuelle språk.

 • Helse påminnelser kan være nyttige. Eksempler er å minne folk på å ta medisiner eller foreta visse rutiner som å trene eller gå, eller drikke vann, sove nok.

 • Helse og livsstil: Kroniske sykdommer som fedme, høyt blodtrykk, nyreproblemer stiller egne krav. Stressmålinger av verdier med varsler kan være aktuelle. Fjernmåling med kommunikasjon til legesenter og automatisk tilbakemelding er en ide.

Har du ideer selv? Hva ønsker du? En bevisst holdning kan vise seg nyttig.

Vil du lage en app selv? Kjenner du en programmerer som kan lage den?