Artikler > Natur

Miljøuniversitetet på Ås nær forurenset nasjonalt rostadion

Av Einar Eldøy 11.9.2022

Miljøuniversitetet NMBU har en forurenset innsjø rett utenfor dørene sine

Jeg var på sightseeing i går i universitetsområdet på Ås ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet - flott anlegg.

Så leser jeg om innsjøen Årungen som ligger i Ås Kommune. Den er forurenset. Det går ikke an. Norges miljø- og biovitenskapelige universitet NMBU ligger jo her.

Wikipedia skriver følgende.

Innsjøen Årungen i Ås Kommune som har 20.000 innbyggere

"Årungen er en innsjø utenfor Ås sentrum. Innsjøen ligger 33 meter over havet, og er i snitt 8,1 meter dyp. Vannet i Årungen har i en årrekke vært svært forurenset, av ulike grunner. Tidligere slapp 107 gårdsbruk – deriblant 23 gårdsbruk med husdyrhold – silosaft rett ut i sjøen. Tidlig på 1980-tallet ble dessuten sanert kloakk fra Ski og den daværende landbrukshøgskolen, (nå NMBU) dumpet i innsjøen. I tillegg dumpet en lokal potetchipsfabrikk sitt potetskrell ut i innsjøen i 1989. Slike typer utslipp forekommer ikke lenger, men Årungen er fortsatt forurenset.

Årungen brukes i dag som rostadion og var stedet for NM i roing i 2005. Årungen er Norges nasjonale rostadion."

Sitat Wikipedia - de oppgir ikke kilde for informasjonen.

Norges nasjonale rostadion er forurenset

Herved gis en utfordring til de det måtte gjelde: NBMU på Ås/Ås Kommune burde gjøre Årungen til et premie-eksempel på hva Norges miljø- og biovitenskapelige universitet kan gjøre. Norges miljø- og biovitenskapelige universitet har omtrent 5000 studenter og 1500 ansatte - det finnes kunnskap og kapasitet.

Hva med en NMBU universitetsdugnad for å gjøre Årungen ren? Det kan ikke få lov å ta allverdens tid å ordne dette. Vårt nasjonale rostadion må være rent.

Etterpå kan NMBU ta på seg oppgaven med å redde fisken i den nærliggende Oslofjorden fra å dø. NMBU - Norge trenger dere.

Linker

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Nasjonalt Rostadion på Årungen

Photo by Ryanniel Masucol