Artikler > Natur

LA DET BLI LYS: Selvstendige Norge kan alltid lage mer penger

Av Einar Eldøy 26.8.2024

MMT Moderne monetær teori forkaster gammel økonomisk tenking

Joseph Conrad skrev en gang en roman om mørkets hjerte, om uforklarlig frykt som kan oppstå. Slik er norsk finanspolitikk. Vi må løfte oss ut av mørket, og se hva vi virkelig kan gjøre.

Glem budsjettet, sjekk tilgjengelige ressurser og stå på. Alle stater med en egen valuta kan lage så mye penger de vil: Norge har egen valuta. Det handler bare om bokholderi og å kontrollere inflasjonen som kan oppstå hvis det er mangel på ressurser. All inflasjon har en årsak: mangel på ressurser folk ønsker å kjøpe. Harald Hårfagre blandet kobber i gullet og økte statens pengebeholdning så han kunne gjøre det han ville - når ressursene var der.

Norge skal absolutt ikke koble seg til EURO. Det er en dårlig idé for Norge. Norge har (har hatt?) store oljeinntekter og et enormt oljefond. Det gir store muligheter for en dynamisk fleksibilitet i finanspolitikken. Vi kan til en viss grad lage våre egne konjunktursykluser uavhengig av resten av verden. Tenk over det - det er sant.

Moderne tenking kommer nå

Stephanie Kelton er en fremtredende økonom som har utforsket og fremmet moderne monetær teori (MMT), en økonomisk tilnærming som tilbyr en ny forståelse av statlig pengebruk, gjeld og inflasjon. Her er en oppsummering av Keltons utforskning av MMT og dens praktiske konsekvenser.

TENK NYTT: Nye grunnleggende prinsipper i MMT - nyskaping

  • Egen valuta Sovereign Currency: MMT hevder at land som utsteder sin egen valuta (som USA med dollaren, Norge med krona, EUs sentralbank med EURO) ikke kan gå tom for penger på samme måte som husholdninger eller bedrifter kan. De kan alltid lage mer penger for å betale gjeld. Men de må alltid kontrollere inflasjonen som oppstår om det blir for lite ressurser å bruke pengene på.

  • Statlig forbruk og skattlegging: Ifølge MMT er offentlig utgifter ikke begrenset av inntekter fra skatter eller låneopptak. Regjeringen kan bruke penger først og deretter skatte for å justere etterspørselen i økonomien og kontrollere inflasjon.

  • Inflasjon som begrensning: I stedet for å bekymre seg for budsjettunderskudd, bør myndighetene fokusere på inflasjon. For mye pengebruk kan føre til inflasjon, så skatter og reguleringer brukes for å kontrollere dette, ikke for å finansiere utgifter.

Praktiske konsekvenser, bedre for alle/de mange

  • Økt Offentlig Investering: Regjeringer kan investere mer i offentlig infrastruktur, helse, utdanning og andre sosiale programmer uten frykt for å øke statsgjelden på en uholdbar måte. Dette kan føre til økt økonomisk vekst og bedre levestandard.

  • Full Sysselsetting: Ved å bruke MMT-prinsipper kan regjeringer innføre jobbgarantiprogrammer for å sikre full sysselsetting. Dette vil bidra til å redusere arbeidsledighet og fattigdom.

  • Reduksjon av Sosial Ulikhet: Offentlige utgifter kan målrettes mot å redusere sosial ulikhet gjennom investeringer i samfunnstjenester og direkte støtte til lavinntektsgrupper.

  • Håndtering av Inflasjon: MMT erkjenner inflasjonsrisikoen, men foreslår å håndtere den gjennom skattepolitikk og regulering, snarere enn ved å begrense statens pengebruk.

Fine diskusjoner og kritikk med debatt

Keltons utforskning av MMT har også møtt kritikk. Motstandere hevder at økt pengebruk uten tanke på gjeld kan føre til ukontrollert inflasjon og undergrave tilliten til valutaen. Det er også debatt om hvor effektivt MMT kan håndtere inflasjonsrisikoen.

BEDRE TIDER OVER LANG TID: Ny økonomisk praksis med MMT

Stephanie Keltons arbeid med MMT utfordrer tradisjonelle økonomiske teorier om statsgjeld og pengebruk, og foreslår en mer aktiv rolle for staten i å fremme økonomisk stabilitet og sosial velferd. Praktiske implikasjoner inkluderer økt offentlig investering i infrastruktur og alle felles tjenester som helse, undervisning. Det blir også mulig med full sysselsetting og reduksjon av sosial ulikhet, samtidig som det tas hensyn til inflasjonshåndtering.

Link The Gower Initiative - Modern Monetary Theory – a brief introduction

Photo by Anton H