Artikler > Natur

Jorda brenner ikke før om 100 år .... eller?

Av Einar Eldøy 29.12.2021

Helt nye tall ingen klimakrise ennå

En melding - en rapport - kom fra FNs klimapanel i august 2021 med nye opplysninger, men ingen ser ut til å ha lest den. I nær 40 år har vi fått et varierende tall for hvor mye oppvarming som kan oppstå når vi øker klimagassene i lufta over oss. Temperaturen har variert fra 0.5 grad til 4.5 grad. Nå har verdens klimapanel lagt fram en forbedring i moderne klimavitenskap, en klargjøring.

Ny tenking fra klimapanelet gir oss 100 år

Før sa de at den verste temperaturstigningen er 4.5 grad. Dette kom fra et gjennomsnitt av mange datamaskin simuleringer som ikke alle var riktige, kanskje ingen. Nå sier de at ikke blir slik de tidilgere har fortalt oss. FN-panelet sier nå at utslippene de har snakket om ikke er sannsynlige. Temperaturen blir minst en tredjedel lavere, nå sier de 2.7 grader. De sier også at de ikke tror at de menneskeskapte klimagassene vil merkes på flere tiår, kanskje ikke før om 100 år.

De fleste av oss som er her nå vil aldri få vite om 100 år hva som er fakta. Men slapp av og les IPCC-rapporten fra august 2021. Det blir ikke høyere temperatur enn 2.7 grad før om lenge. Eller ikke. Den som lever får se.