Fjerning av alle krigsvåpen kan bli en realitet i Norge

Costa Rica viste veien og Norge kan også bygge ned sitt militærvesen
Costa Rica gjorde det i 1948 med suksess. Fullstendig verdensomspennende avvæpning, hvor alle krigsrettede våpen fjernes, er et komplekst og omstridt tema med mange dimensjoner. Norge bør imidlertid ha ambisjoner om å bli et foregangsland innen avvæpning og avmilitarisering. Vårt ansvar for Nobels Fredspris og statuttene den har innebærer våpenreduksjon og avvæpning som den ultimate fredsløsning. La oss begynne med å se på dagen situasjon.
Organisasjoner som arbeider for fullstendig nedrustning
Flere internasjonale og nasjonale organisasjoner jobber aktivt for nedrustning og fred. For eksempel har FN et eget kontor for nedrustningssaker (UNODA) og en nedrustningskommisjon som inkluderer alle medlemslandene. Nedrustning er også nedfelt i FN-pakten, hvor Sikkerhetsrådet har hovedansvaret for "regulering av rustningene".
I Norge mottok fem organisasjoner støtte i 2019 for sitt arbeid med nedrustning: Norges Fredsråd, Nei til Atomvåpen, Norske leger mot atomvåpen, ICAN i Genève og Norsk Folkehjelp.
Størrelsen på våpenindustrien
Den globale våpenindustrien er betydelig. I 2024 estimerte Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) de samlede inntektene til de 100 største forsvarsselskapene til 632 milliarder dollar. De fem største selskapene etter inntekt var Lockheed Martin, RTX, Northrop Grumman, Boeing og General Dynamics
I 2022 rapporterte SIPRI at verdens samlede militærutgifter var over 19 000 milliarder kroner, det høyeste nivået noensinne registrert av instituttet.
Alfred Nobels ideer om nedrustning
Alfred Nobel, kjent for å ha opprettet Nobelprisene, hadde en visjon om å fremme fred og nedrustning. Nobels fredspris tildeles årlig til personer eller organisasjoner som har gjort en fremragende innsats for fred, inkludert arbeid for nedrustning. Til tross for denne prestisjetunge prisen, ser det ut til at Nobels idealer om fullstendig nedrustning ikke har fått bred oppslutning i dagens globale politiske klima.
Er en nedrustet verden mulig?
Muligheten for en fullstendig nedrustet verden er et tema for omfattende debatt. Mens mange fredsorganisasjoner og enkelte nasjoner arbeider mot dette målet, står de overfor betydelige utfordringer. Den globale våpenindustrien er økonomisk innflytelsesrik, og geopolitiske spenninger fører ofte til økte militærutgifter. Historiske og pågående konflikter, samt nasjonale sikkerhetsinteresser, gjør fullstendig avvæpning vanskelig å realisere i praksis.
Selv om fullstendig global nedrustning kan virke uoppnåelig på kort sikt, fortsetter mange å arbeide for gradvis reduksjon av våpenarsenaler og fremme av internasjonale avtaler som begrenser spredning og utvikling av våpen.
Kan Norge bli et foregangsland innen nedrustning?
Costa Rica kom langt i 1948 da de avviklet sitt militærvesen og har holdt stillingen siden. Norge kan følge etter og skape en bevegelse for en fredelig verden ved å gjøre seg selv til et eksempel for avvæpning.