Artikler > Natur

Elektriske lastebiler kommer nå - Tesla semi teknisk sterk

Av Einar Eldøy 27.11.2022

Alle venter på Tesla - ledende på elbiler - nå semitrailer. Men konkurrentene er klare

Vi får nå en revolusjon i i transport av last på vei industrien. Elektriske kjøretøyer er på vei inn i bransjen med lavere priser, lave utslipp, skattefradrag mange steder og lavere karbon fotavtrykk. Det er mange om beinet: Daimler, Toyota, Volvo/Renault, Tesla. Coca-Cola som er verdens største leverandør av alkoholfrie drikker har debutert sine elektriske lastebiler laget av Renault før Pepsi klarte å få sine Tesla biler på veien i USA. Datoer er nå gitt for Teslas nye semi i USA. Tesla vil arrangere en presentasjon i sin Gigafactory i Nevada for å vise fram de første leveransene av den hel-elektriske Semi Class 8 truck. Full åpen konkurranse nærmer seg.

Tesla har gode tall å vise fram for ytelse

Før presentasjonen sier Musk at de har gjennomført kjøring med lastebilen i distanser over 800 kilometer og med en totalvekt på 40 tonn. Dette er Class 8 trucker etter US regler. Teslas truck kan lades opp til 70% på 30 minutter og bruker mindre enn 1,25 KWh per kilometer. Semi Trucken har 4 uavhengige motorer på bakakslingen som kan levere 100 km i timen opp en 5% stigning. Dra koeffisienten er på 0.36 der den vanlige truck-trailer kombinasjonen har en koeffiisient på 6.08.

Tesla har som mål å produsere 50.000 semitrucks i året i 2024

Det blir kamp om gode ytelser og antall her nå. Teslas målsetting er imponerende i klasse 8 markedet sammenlignet med store amerikanske produsenter som Freightliner. De har inntil nå produsert mellom 70.000 og 100.000 trucker i året.

Mange leverandører og mange kunder

PepsiCo blir en av de første kundene som tar i mot den elektriske trucken fra Tesla. Men det er mange som vil ha. Anheuser-Busch InBev (BUD) has bestilt electriske semi trucker fra kinesiske BYD Company og nye amerikanske Nikola, og de har også lagt inn bestillinger hos Tesla. I Europa har Renault levert trucker til Coca-Cola Europacific Partners for kjøring i Belgia.

Det blir store endringer på veiene - i 2024.

Bilde Tesla