Artikler > Natur

Edderkoppene nøkkel til forståelse av naturens mekanismer

Av Einar Eldøy 6.12.2021

Finn sammenhengene i naturen med hjelp fra edderkoppene

En påfugl-edderkopp bruker de fine fargene sine til å tiltrekke seg bytte og i paringsammenheng. De finnes ikke i Norge. Det er mengder edderkopper som vi kjenner til, og det antas at mange flere finnes.

En av oppgavene våre som mennesker er å finne sammenhengene i livet og naturen og praktisere det vi finner. En studie av naturen via edderkopper kan gi viktig forståelse. Edderkopper er ukens tema i naturkunnskap. Det finnes mange sorter edderkopper, eksempelvis fugle-edderkopper, hus-edderkopper, kors-edderkopper og taranteller.

Edderkopper er tradisjonelt for spesielt interesserte, for man mener de er ekle, giftige og omspunnet av sære myter. De fleste misliker derfor edderkopper, og prøver å unngå dem. Såkalt araknofobi eller skrekk for edderkopper er ganske vanlig, og det er forståelig. Men det kan likevel være på tide å sette seg inn i det som foregår i edderkoppenes verden, for de bruker mange varierte mekanismer som øker vår forståelse av naturen.

Vanlig husedderkopp snill og grei rydder, og redd for deg.

Overfladisk kunnskap hos de fleste, mange hobby-forskere

Gruppen edderkopper er en av skapningene vi bare kjenner litt. Vi har ikke peiling på hvor mange arter det finnes. Noen sier det er omtrent 48.000, herav omtrent 640 i Norge. Vi vet ikke hva de dypest sett holder på med, bortsett fra at de rydder opp blant insekter og andre edderkopper. Samtidig driver de med mye rart som gjør dem veldig spennende å finne ut av. Mer kunnskap om edderkoppene kan lede oss videre i vår forståelse av verden.

Edderkopper er rovdyr som dreper byttet sitt med gift. Byttet er insekter og edderkopper av mange slag. De aller fleste edderkopper er ikke farlige for mennesker, og bare noen ytterst få har gift som kan drepe et menneske.

Sort enke er svært giftig for et menneske. Den finnes ikke her, er dorsk, langsom og angriper ikke mennesker uten grunn.

Dykk ned i edderkoppenes verden

Det er mye å sette seg inn i rundt edderkopper. Husk at norske edderkopper ikke er farlige, de er bare nyttige. Bare noen få edderkopper i andre land er veldig giftige for mennesker. Det er karakurten i sørlige Russland, malmignattaen i middelhavsområdene, og sort enke i det nordlige Amerika.

Grupper av edderkopper kan bygge nett med ganger der de lever.

Her kommer noe informasjon om edderkopper EK - studer linkene under for mer.

  • Det finnes minst 48.000 arter edderkopper delt inn i 120 familier. Edderkopper er den 7. største gruppen av organismer i dyreriket. I Norge finner man omtrent 640 arter edderkopper.
  • EK har 4 par bein, puster oksygen og kan injisere gift i byttet sitt. De er ikke insekter.
  • EK beveger beina ved hjelp av hydraulisk trykk, de har ikke muskler. Hoppende edderkopper kan hoppe 50 ganger sin egen lengde ved å øke blodtrykket.
  • EK har spinnkjertler og spinner edderkoppsilke fra opptil 6 kjertler, og de kan spinne nett som kan ha mange fasonger og størrelser. Silken brukes til fangstnett, beskyttelse av egg, å kle ganger de går i, kaste ut tråd i vinden for transport over store avstander, limsnørespinn.

Sebra hoppe-edderkopp hopper etter lyset og fanger bytte.

  • En art spiser planter, alle de andre er rovdyr som spiser insekter og andre edderkopper, noen spiser fugler og små dyr. Et anslag er at verdens 25 millioner tonn edderkopper spiser omtrent 600 millioner tonn bytte hvert år.
  • EK fanger bytte på flere måter: i nett, kaste lasso, løpe og fange, ligge på lur
  • EK lever maks to år, taranteller kan bli 25 år i fangenskap
  • Hunnen er større enn hannen og spiser ofte hannen etter paring som mat eller vitamintilskudd
  • EK formerer seg kjønnet, og hunnen får sæd fra hannen som er avsatt på et sædspinn. Hunnen kan ha hundrevis egg i en silkepose, og noen EK bærer ungene etter at de er klekket.
  • Noen få arter har samfunn med fra noen få individer opp til 50.000 individer
  • Hunnen spinner eggbeholdere som kan inneholde hundrevis av egg
  • EK har fire par øyne, noen bevegelige og noen faste
  • EK har mange føleorganer eller sensorer, indre og ytre, men vi vet lite om hvordan de fungerer

Fugle edderkopp kan spise fugler.

  • EK flykter heller enn å angripe, biter svært sjelden
  • Mytene om EK er mange: de spinner nett for å fange mennesker, araknofobi er velbegrunnet, de produserer gift som dreper byttet som i mytene kan være mennesker, EK framstår som smarte med sine mange teknikker, i mytene deltar de i skapelsesprosesser.

Man bør lære seg litt om edderkopper og utvide sin forståelse av verden. Lærer man seg å artsbestemme edderkopper kan man få seg en rik hobby - eller et godt yrke. Hva synes du?

Linker

Edderkoppkroken Norske edderkopper

Norsk Entomologisk Forening

Miljølære - Arts-tre

ARACHNOLOGISCHE GESELLSCHAFT

Nachweiskarten der Spinnentiere Deutschlands Spiderling

World Spider Catalogue