Artikler > Natur

All trafikk i globalt internett går i kabler på havets bunn

Av Einar Eldøy 25.4.2024

MIRAKEL: Vi kommuniserer på internett via sjøkabler

En e-post sendt fra Bergen eller Oslo kommer til Sydney på bare sekunder, og vi kan videochatte med noen på den andre siden av kloden med knapt et snev av forsinkelse. Bak disse hverdagsmiraklene ligger et usett, viltvoksende nett av undersjøiske kabler, som stille driver den umiddelbare globale kommunikasjonen som folk er kommet til å stole på. Kort lokal kommunikasjon går via de antenner på bakken vi kan se overalt. Alt inngår i en diger kommunikasjonsløsning der alt er fullt integrert.

Så kommer det opp meldinger om at kablene må beskyttes mot angrep: De kan skades så verden mister forbindelsen. Vel.. slik er verden.

Fiberoptiske kommunikasjonskabler

Undersjøiske kabler, også kjent som undersjøiske kommunikasjonskabler, er fiberoptiske kabler lagt på havbunnen og brukt til å overføre data mellom kontinenter. Disse kablene er ryggraden i det globale internett, og bærer hoveddelen av internasjonal kommunikasjon, inkludert e-post, nettsider og videosamtaler. Mer enn 95 % av all data som beveger seg rundt i verden går gjennom disse undersjøiske kablene.

Hastigheter på flere terabits per sekund

Kablene er i stand til å overføre flere terabit med data per sekund, og tilbyr den raskeste og mest pålitelige metoden for dataoverføring som er tilgjengelig i dag. En terabit per sekund er raskt nok til å overføre omtrent et dusin to-timers 4K HD-filmer på et øyeblikk. Bare én av disse kablene kan håndtere millioner av mennesker som ser på videoer eller sender meldinger samtidig uten å bremse.

Omtrent 485 undersjøiske kabler på til sammen over 900 000 miles sitter på havbunnen. Disse kablene spenner over Atlanterhavet og Stillehavet, samt strategiske passasjer som Suez-kanalen og isolerte områder utenfor de mye trafikerte havene.

LINK: Undersjøiske kabler er den usynlige ryggraden i det globale internett

Photo by Kellie Churchman