Å bo i en by laget for folk er å leve et godt liv

Vi har god kunnskap om hva en god by for folk er
I Norge bruker vi opp alt landarealet for å bygge boliger i utkanten av byene, og isolerte bobyer uten byfunksjoner spiser opp landskapet. Dette skaper masse trafikk, og endetidshistorien her blir ikke god. Men løsningen finnes. og den er å bygge gode tette byer for folk, med et rikt sett av funksjoner innen nær avstand.
Kall gjerne dette for mimring, men jeg har hatt mange gode opplevelser i gode byer. Spesielt husker jeg turer i gamle byer som Paris, Shanghai, Leeds og Amsterdam. De har gode, gammeldagse bydeler med mye folk og allsidig aktivitet. Min oppvekst i Bergen var preget av gode byopplevelser, spesielt skoleveien til Tanks Skole i Kong Oscars Gate. Byer som Bergen og Fredrikstad har nå gode sider, Oslo har fått kontroll på trafikken, har en ny god bydel ved sjøen og kan ennå reddes, Bærum og Sandvika er et urbant kvasisted, mens Moss er foreløpig ødelagt av ukloke ferje- og jernbane-prosjekter.
I byen skal alle sansene dine kunne brukes
Byens gleder var en gang mange, for byen var full av liv og aktiviteter man kunne ta del i. Det var koselig der, og det var oftest folk der. Det er bare delvis sånn nå. I en lang periode på omtrent 50 år har vi nå hatt en urban utvikling som trekker folk ut av byene til lekre leiligheter i strippede bo-områder, med handel på et shoppingsenter i nærheten, et shoppingsenter man kjører til med bil og handler. Når folk dessuten jobber et helt annet sted blir det nødvendig med lange transportetapper for de fleste, noe som er både kostbart og tidkrevende.
I byene bor det folk som liker seg der og har mye å holde på med
Vi har en jobb foran oss med å transformere urbane miljøer rundt om i verden slik at de passer til måten folk faktisk bruker områdene der de bor og arbeider. Den danske arkitekten Jan Gehl har jobbet med å skape og gjenskape bylandskap i menneskelig skala. Han har laget metoder for dette, og med verktøy som han bruker for å rekonfigurere ubrukbare bylandskap til landskapene han mener de burde være: byer for mennesker.
Verden endrer seg hele tiden, men de gode prinsippene gjelder alltid
Endret demografi og endret livsstil krever endringer i byene også. Det skal legges vekt på fire menneskelige spørsmål som er avgjørende for vellykket byplanlegging: Byer må være livlige, trygge, bærekraftige og sunne.
Selv de største byene skal være slik, ikke bare byer i svært liten skala. Mennesket styres av sansene sine, og det urbane landskapet må vurderes gjennom de fem menneskelige sansene syn, hørsel, berøring, lukt, smak. Byer oppleves best med hastigheten ved å gå i stedet for med hastigheten ved å kjøre i bil eller buss eller tog. Dette småskala synet blir for ofte neglisjert i moderne prosjekter.
Gode byer er herlige steder, la oss få flere gode byer. Hvorfor brukes musikkpaviljongene i Oslo og Moss så sjelden?
Foto fra bok Cities for People, Jan Gehl, Amazon