Artikler > Helse

YES: Rikelig balanserte bakterier sunt for helse og fordøyelse

Av Einar Eldøy 4.2.2023

Bakterier er en fin del av kroppens vern mot sykdom

Vi blir stadig fortalt via offisielle medier, undervisning og bøker at bakterier er farlige og må bekjempes. Hendene våre må vaskes med såpe hver eneste gang vi har tatt på noe. Restauranter og steder som serverer mat får mattilsynet på nakken hvis de ikke bruker sterke kjemikalier for å drepe bakterier der de forbereder maten. Alt av mat må kokes og stekes for å ta livet av disse morderiske vesenene som de sier bare venter på en mulighet til å infisere oss og gjøre oss syke. Her er det mye som er til skremsel, propaganda og er direkte usant.

Alle har naturlig mye bakterier i kroppen - ja, flere kilo

En flora av bakterier er naturlig. Kroppen vår består bokstavelig talt av store mengder bakterier som opererer koordinert og har mange viktige funksjoner i kroppen. Systemet som beskytter mot sykdom er avhengig av bakterier for å fungere optimalt. Bakterier som lever i tarmen er noe av det viktigste vi har for å bryte ned mat og ta opp næring. Noen bakterier kan spise flere tusen ganger sin egen kroppsvekt i løpet av en dag, og noen av avfallsproduktene etter deres prosessering tar vi opp i kroppen. Ting vi ikke kan fordøye og som kan være giftig kan også brytes ned av bakterier som lever i kroppen.

Bakterier er naturlig til stede og lever i kulturer

Bakterier trives og vokser i miljø med fuktighet, vekstmedium og riktig temperatur. Det er mange typer bakterier og hver av dem har forskjellig funksjon. De fleste bakterier trives i polykulturer, og en kultur som er etablert blir dominerende. Det er vanskelig for bakterier som ikke tilhører kulturen å overta der bakterier allerede eksisterer.

Bakteriekulturene i kroppen skal ha det godt

I kroppen reguleres bakterieproduksjonen etter behov. Det vi spiser blir mat for bakteriekulturene, og de bakteriene som er på og i maten bidrar til å opprettholde disse kulturene. Hvis vi spiser ting som dreper bakterier forstyrrer vi den naturlige balansen, fordøyelsen blir dårligere, og vi blir åpne for angrep av opportunistiske bakterier som egentlig ikke skal være der.

Bakterier er som oftest ikke farlig i det hele tatt, ikke la deg skremme. Bruk naturlige såper uten farlige kjemikalier.

Koking og steking reduserer innholdet i maten, men kan forbedre smaken

All prosessering av naturlig mat, enten det er animalske produkter eller planter, ødelegger de naturlige bakteriene som fins på maten. De bakteriene som gjør oss syke er de som ikke har en naturlig funksjon i kroppen. Det er ytterst få bakterier vi ikke kan håndtere, og nesten ingen av dem er dødelig hvis kroppen allerede er sunn.

Bakterier tåler oppvarming dårlig. De fleste bakterier drepes allerede ved 50-60 grader. Prosesser som pasteurisering av melkeprodukter (72 grader) brukes for å ta livet av naturlige bakterier som lever i melk. Disse melke-bakteriene er ikke farlige, og det fins ingen bevis på at upasteuriserte produkterbasert på melk fra friske kuer er problematiske i det hele tatt. Til tross for dette er salg av upasteurisert melk ulovlig i Norge. Når vi vet at oppvarming også ødelegger enzymer, proteiner, fett, mineraler og vitaminer, så er dette noe av det vi blir anbefalt som ikke er optimalt for vår helse.

De gode bakteriene er de gode hjelperne - bygg dem opp

Naturlig mat inneholder kun gode bakterier som hjelper til med å bygge opp sterk beskyttelse mot sykdom og en god fordøyelse. Bakteriekulturer på mat som oppfattes som fiendtlige av kroppen er der fordi det vi spiste har blitt dårlig behandlet slik at farlige bakteriekulturer har blitt introdusert. Salmonella- og ecolibakterier er ekstremt sjeldne og forekommer ikke dersom maten du spiser har blitt produsert på en ordentlig måte.

Den naturlige kulturen, spesielt på animalske produkter, blir drept jo lengre du steker og koker, og åpner døren for dårlige bakterier. Det er flere eksempler på at varmebehandlet mat gir infeksjoner og vond mage. For eksempel kan pasteurisert ost være farlig fordi en introduksjon av farlige bakterier får lettere fotfeste der ingen andre bakterier eksisterer. Naturlig upasteurisert ost inneholder allerede en dominerende kultur av bakterier og kan ikke infiseres så lett.

Antibiotika dreper immunforsvaret

Vi blir fortalt at antibiotika, spesielt penicillin, er den mest geniale medisinske oppdagelsen som noen gang er gjort. Det fins også mange andre stoffer i naturen som dreper bakterier, men penicillin er billig å lage, veldig effektivt og kan inntas på en enkel måte. Medisinselskaper lager det til produkter de kan selge slik at de er tjent med at folk tar så mye av det som mulig. Penicillin blir i dag brukt preventivt hver eneste gang det er mistanke om infeksjon. Det snakkes mer og mer om at bakterier har resistens mot det slik at det ikke fungerer som det skal - resistente bakterier.

Det de ikke forteller deg er at antibiotika er ekstremt farlig. Penicillin dreper bakterier ukritisk. De aller fleste infeksjoner kan bekjempes naturlig av kroppen, og ofte er bakterier produsert av kroppen viktige for å bekjempe dårlige bakteriekulturer som har infisert kroppen. Når man blir "frisk" av behandling med antibiotika er dette fordi infeksjonen har blitt nøytralisert, men kroppens naturlige bakterier, som vi er avhengig av for å fungere optimalt, har også blitt kraftig forstyrret. Uten disse bakteriene har vi et sterkt redusert immunforsvar og ekstremt dårlig fordøyelse. Mange opplever å være uvel og ha dårlig energi i månedsvis etter en antibiotika-kur.

Kroppstemperaturen regulerer bakterieproduksjonen

Når vi får en bakterieinfeksjon opplever vi å få "feber". Feber kommer ofte med hevet kroppstemperatur, nedsatt apetitt, trang til hvile og søvn, svette, frysninger og flere andre symptomer.

Dette er immunforsvaret som jobber. Den økte temperaturen i kroppen bidrar til økning i produksjonen av gode bakterier, og får deg til å svette ut avfallsstoffer. Nedsatt apetitt bidrar til å optimalisere denne prosessen fordi kroppen ikke trenger å bruke tid på å fordøye mat. Hvis man lytter til kroppen og bare gjør som den forteller deg blir man vanligvis frisk i løpet av noen dager.

Hvis man har dårlig immunforsvar kan disse infeksjonene vare lenge og få godt tak i kroppen. Å ha en god bakterieflora i kroppen forhindrer sykdom og gjør deg mostandsdyktig mot infeksjon. Bakterier er en del av et godt immunforsvar, og ikke noe vi skal være redde for, vi bør tvert i mot være bevisste på at maten bør inneholde bakterier slik at vi får god helse. At vi blir syke er et tegn på at immunforsvaret fungerer som det skal.

Kjemikalier ødelegger vår helse og naturen

Statens anbefalinger om å desinfisere overflater, utstyr og oss selv bidrar til å forhindre infeksjon av dårlige bakterier, men forhindrer oss i å få i oss bakterier som er bra for oss. All kjemikaliebruken gjør at vi årlig får i oss en solid mengde ekstremt helsefarlige stoffer siden rester av oppvaskmidler og såper kommer inn kroppen via maten når den har vært i kontakt med vaskede ting. Såper, sjampo, vaskemidler, tannkrem og alt mulig som er "desinfiserende" tørker ut huden og dreper naturlige bakterier som vi trenger. Etterpå selger de oss fuktighetskrem med andre kjemikalier fordi det naturlige fettlaget på huden er borte.

Mange av kjemikaliene vi smører oss inn med i kampen mot fiktive bakterier renner rett ut i naturen. Disse kjemikaliene er vanskelig for naturen å gjøre noe med. Har du lest på baksiden av sjampoflasken din egentlig? Hvordan kan de finne på å lage slike produkter når det ikke er nødvendig? Ikke kjøp produkter fra selskap som er med på å ødelegge naturen.

De tar livet av oss

Alt av mat som blir varmebehandlet er vanskelig å fordøye og inneholder mindre næring enn ubehandlet. Den utstrakte bruken av antibiotika gjør mer skade enn godt, og bør bare brukes i der man er helt desperat. Retningslinjene her er nok et eksempel på hvordan vi skades og holdes nede, og forskning rundt emnet holdes tilbake.

Den utrolige skremselspropagandaen rundt bakterier brukes som et ledd i et totalangrep på vår helse. Det tilsettes i dag over 50 kjemikalier i vårt drikkevann, og samtidig anbefaler de at vi drikker 2 liter av dette hver dag. Vi får nesten ikke kjøpt godt vann på butikken, og kildevann er både dyrt fins bare på plast, som også er tvilsomt når det gjelder vår helse. Vi blir fortalt at drikkevannet vårt tilsettes klor for å drepe bakterier i vannet.

Når vi nå vet at kroppen vår består av bakterier som er livsviktig for vår helse, vet vi også at dette kjemiske klor-vannet vi drikker også tar livet av bakteriene i kroppen og dermed oss. Er det dette som er det egentlige poenget med klor i drikkevannet?

Les mer: Rå mat har mer næring enn stekt mat.

Hva kan du gjøre for å få fram riktige og gode bakterier

Det er mange ting du kan gjøre for å få en bedre bakterieflora i kroppen:

  • Spis uprosessert mat. Unngå koking, steking og oppvarming. Spis rå mat, det er utrolig sunt og godt når du blir vant til det.
  • Spis fermenterte produkter. Upasteurisert surmelk, gravlaks, surkål, rå ost, "high meat", fermentert rått kjøtt på krukker og probiotika er gode eksempler på dette.
  • Unngå bruk av medisiner og antibiotika. Lytt til og stol på kroppen når du blir syk.
  • Ikke drikk kommunalt springvann med kjemikalier og klor. Unngå å bruke det til koking og kaffe hvis du kan. Skaff deg kontrollert brønnvann direkte fra bakken hvis mulig.
  • Unngå mat som dreper bakterier som hvitløk og alkohol. Mat med fiber kan ikke prosesseres og forstyrrer fordøyelsen. Har til en viss grad en mekanisk funksjon i tarmen.
  • Vær forsiktig med såpe, sjampo, tannkrem, oppvaskmidler, vaskemidler og ting som inneholder hva som helst av kjemikalier. Skaff deg mer naturlige alternativer for alt dette, det er enkelt å få tak i og gjør jobben minst like bra.

Jeg har selv gjort dette over lengre tid og sett en utrolig utvikling i helsa. Det føles godt å vite at kroppen fungerer som den skal uten at naturen får lide.

Lykke til med et helt rått og kjemifritt liv! Naturen vil belønne alle som deltar.

Photo by Benjamin Lehman