Artikler > Helse

Vi kan lage byer som er gode steder å være

Av Einar Eldøy 11.3.2025

Bo i byer med moderne bykonsepter laget for mennesker

Mange av våre urbane landskap bidrar til dårlig kontakt og kommunikasjon mellom mennesker, Byenes design fremmer ensomhet og fremmedgjøring, og vi trenger stedsutvikling for god helse. Det kan vi få. Små hager der man kan se seg om og sitte litt, bokhjørner, bymøbler til å sitte ned i, lekeplasser for barn og voksne, spiseplasser for egen mat med enkle fasiliteter, plasser for fortelling, steder for å vise triksing med baller, sticks og mer, breakdansområder, danseplasser, mye planter og vannflater er noen ideer om det vi kan ha.

Kjøretøyer overvelder menneskene fullstendig i alt for mange byer, og bygninger for arbeid som er lukket store deler av døgnet dominerer. Byer må være befolket døgnet rundt.

Byene må ha sjel og ånd, rom for gode samtaler, sang og musikk

Mange store byer er i ferd med å miste sjela si. Våre byer er ennå små og byenes problemer har ennå ikke overveldet oss. Men steriliteten er på vei inn, de sosiale relasjoner svekkes, forretningspalassene utvides, de kommersielle aktivitetene i liten skala flyttes bort og konsentreres og tvinger fram mer trafikk og innbyggerne reiser bort i helgene. Det er klare tegn på hulheten i bykonseptet vårt. Vi gjør samme feil som alle andre, og byene blir gradvis svekket og ikke styrket. Dette kobles sammen med en enorm travelhet i alle forhold, og resultatet er mangel på lykke og ro.

Tips: Uzes i Provence er en gammel by med kvaliteter, fontene i midten, man kan gå rundt og se, sitte ned, vøre blant folk nesten hele tiden.

Urbanisering med gode tanker bygger deilige samfunn

Over halvparten av verdens befolkning bor i byer, det øker stadig og forholdene altfor mange steder er dårlige. Vår tenking og praksis i forhold til byer har brutt sammen, og byene er en eneste røre av bygninger, trafikk, veier, forurensing, køer, søppel og mer. Men noen steder går det framover, eksempelvis Oslo og Bergen som har tatt grep for å komme ut av trafikkplagene sine.

I de virkelig store byene med 10-talls millioner innbyggere er det oftes en form for permanent sammenbrudd med slum, søppel, støy, lukt, sviktende infrastruktur, transport på kryss og tvers og ekstrem tett befolkning.

De nye byer vi skaper nå kan man leve i - nyt byen

Byutvikling er en kunst uten fokus nå, det kan se ut som om vi har mistet grepet på den. Moderne byer har fått dårlig ord på seg for de er skitne og fæle nesten alle sammen. Noen gamle byer har beholdt sitt særpreg, og "turistene" strømmer dit for å finne tilbake til den ro, nærhet og letthet en vellaget by kan gi.

Tenk, tenk, tenk og gjør det bra og bærekraftig

Fokus settes nå på bredere sider av byene våre. Tidens arkitektur er moderne kolonialisme. Tidens arkitektur er moderne-kolonialisme. Rene sosiale møteplasser mangler ofte helt, og økologiske verdier er satt til side i planleggingsprosessene. Lekeplasser for uorganisert og tilfeldig lek er det ingen åpninger for. Men urban design for å leve godt er mulig, og teoriene finnes.

Beslutningsprosessene overstyres ofte av kommersielle interesser, de politiske prosesser er falt sammen, fagmiljøene får ikke gjøre det som er rett og beslutninger taes over hodet på de brede lag av folket, som er de som får svi og leve i elendigheten man lager. Men se til gamle Stavanger: Hit kommer vi for å se og lære om byutvikling.

Skille mellom aktiviteter må til, og fokus på mennesket

Byene framstår i økende grad som kommersielle steinørkener som det er vanskelig å tenke seg å bo i. Det er lyder og uro hele tiden, man blir vekket av søppel som transporteres bort og varer som kommer inn, det er konstant riving og nybygging av hus, man klipper de små plenene og blåser bort løvet til alle døgnets tider, ting hoper seg opp og man kommer ikke fram. Men Tokyo har ambisjoner om å være en grønn by med en million trær..

Løsningen er at vi bryr oss om at byene har gode kvaliteter

Det er de mange fra mange hold, spesielt den enkelte, som skal dra lasset i riktig retning, og skape en ny grasrotbevegelse for nye gode byer. Hva med din by, er du med på å lage en bysuksess? Målet er en by for ro, sosial nærhet, rike naturelementer, tilstrekkelige funksjoner slik at transportbehovet er redusert og kan kombineres med menneskelige relasjoner. Et eksempel er økobyen Hamburg, en grønn historie.

Sjekk Integrert byutvikling og mange andre, bli aktivist, ha det gøy i byen din og andre byer du kommer til.

Link

Stedsutvikling for god helse

Giethoorn, in the Netherlands: A magical town where there are no roads and ducks are the loudest sound you’ll hear.

Photo by JoEllen Moths