Artikler > Helse

Ung og frisk, gammel og frisk: Kampen mot kroppens avfall er livslang

Av Einar Eldøy 18.9.2022

Aldringsprosessen er uungåelig - men det er bare noe vi sier

Jaså, du har dårlig tid - nå igjen.

Mesteparten av aldringsprosessen skyldes at vi lar kroppen gå inn i en passiv og stillesittende livsstil, stresser og spiser helt tilfeldig mat. Folk gjør ikke lenger det de gjorde da de var unge, og kroppen holder oss gående ved å tappe ut en rekke stoffer fra kroppens lagre. Men muskler kan bygges helt til man blir 80 - 90 år i hvertfall - bare prøv.

Street workout kan gi fin kropp langt opp i årene, og kombinert med riktig mat og livsstil kan man se bra ut. antallet hundreåringer i verden øker, og antallet hundreåringer på japanske Okinawa er ekstremt høyt. Noen gjør tydeligvis noe som er riktig: riktig mat og drikke, nok bevegelse, sosial deltakelse, stressmestring.

Aldring er å gå fra ung til gammel - til kroppslig forfall

Vi har en dårlig forståelse for aldringsprosessene i menneskekroppen, men alle vet at hvis du lever i balanse så holder du deg sannsynligvis frisk og kan leve svært lenge med god helse. Det snakkes om voksensykdommer eller sykdommer som kommer fra du er omtrent 40 år og utover. Det er en slags "sannhet" at vi har en naturlig livslengde på omtrent 90 år – og noen mener 120 år hvis vi lever superriktig. Gjennomsnittlig livslengde i Norge og sammenlignbare land omkring oss er noen og 80 år, og enkeltpersoner lever til de er opp i mot 110 år.

Ingen mennesker har klart å gjennomføre et kontrollert langt livsløp

Drømmen om å holde seg frisk og leve lenge lever i oss, men de aller fleste mennesker gjør bare det som faller dem inn, og lever etter et tilfeldighetsprinsipp, som regel helt uten kunnskap, disiplin og oppfølging.

Konsekvensene ser vi omkring oss med massive sykdomsforløp fra en ung alder og alderdom med mer sykdom og kraftig bruk av medisiner i den tro at det hjelper. Ser vi oss rundt i verden er det mange sunne unge og godt voksne mennesker, men det er praktisk talt ingen som har gjennomført svært lange liv selv om noen få har kommet seg over hundre år. Det er mange i befolkningen på noen av de japanske øyene som lever til de er over hundre år, men selv der gjelder det ikke svært mange.

Kanskje det ikke er mulig å leve lenger enn vi gjør nå?

La oss ta litt teori om menneskekroppen (det vi vet i dag)

Aldringsprosessen kan forklares, for det finnes årsaker til at du blir gammel og vi vet hva årsakene er og hvordan disse kan motvirkes. Men det innlysende spørsmålet er – hvorfor gjør vi det så ikke?

Etterhvert som vi blir eldre, omtrent fra 40 årsalderen starter voksensykdommene som kreft, leddsykdommer, podagra, fedme, osteoporose, sirkulasjons- og blodåreproblemer, diabetes og andre. Alle har samme årsak og kan forklares vitenskapelig. Det er aldri foretatt brede tester av denne kunnskapen, men de vitenskapelige teoriene er klare og delvis ført ut i praksis. Det er uklart hvorfor det ikke ryddes opp i denne kunnskapen, hvorfor folk ikke gjør det de burde gjøre.

Kunnskapen har som basis at næringsstoffene vi leverer til cellene våre forbrenner med oksygen og blir til syreholdig avfall etter å ha avgitt sin energi. Det syreholdige avfallet må bort, og det hjelper også om det syreholdige avfallet minimeres. Gikt kommer gradvis og er systemisk.

Vi blir født i god tilstand og deretter må det jobbes for å holde unna

Når vi blir født har vi høye verdier av alkaliske mineraler og en riktig pH-verdi i kroppsvæskene. Lever vi riktig kan vi holde det slik. Når de vanlige livsprosessene starter blir man gradvis slik man spiser og lever, og det ens livsstil gjør en til: Man må passe på ellers går det ikke bra.

Alle mennesker produserer avfallstoffer i form av acidisk avfall, mye eller lite, og dette må bort. Klarer du ikke helt å fjerne avfallsstoffene blir avfallet avleiret i kroppen, og man risikerer sykdommer som nevnt ovenfor. I denne tilstanden med høyere risiko for sykdom vil etterhvert rester av avfallstoffer bygge seg opp og forsterke aldringsprosessene for de aller fleste av oss. Du får kanskje syrekrystaller i leddene dine og må gå med stokk.

Kroppens oppbygning

Kroppen er bygget opp av spesialiserte celler, og alle har samme DNA og kromosomer. Cellene har intelligens som gjør at de finner sin rolle i kroppen, man kan si at de har informasjon eller lokal intelligens om hva de skal gjøre. Noen ganger mister de sin informasjon på grunn av overskudd av avfallstoffer i kroppen, de kan bli malignante og gjør feile ting.

Hvor lite avfall produserer vi i kroppen og hvor flinke er vi til å få det bort

Kroppen utvikler seg fra unnfangelsen gjennom celledeling eller mitose der cellene dupliseres til kroppen er ferdig utviklet ved fødselen. Dette krever at det finnes nok aminosyrer, proteiner etc. til å lage en versjon eller kopi av mor og fars kropp. Deretter holdes det hele ved like. Fra fødselen produseres således via metabolismen eller stoffskiftet avfall som kroppen må bli kvitt og kjernespørsmålet er hvor flinke vi er til det. Det vi ikke blir kvitt lagres i kroppen, og prosessen med aldring begynner allerede når du blir født. Kroppen må håndtere avfallet ellers vil det gradvis skade deg.

Teoretisk er vi udødelige - kontinuelig service er mulig?

Sædceller og egg gir nytt liv og cellene i disse eldes ikke. Alle de andre kroppscellene eldes, og fornyelsesprosessene klarer etterhvert ikke å holde følge og vi dør til slutt. Enkelt sagt samler vi opp avfallstoffer gjennom livet vårt.

Men klarer vi å hjelpe kroppen til å bli kvitt avfall hver dag samt fjerne gamle rester kan vi holde kroppen i form lenge. Hvis det ikke er gjort permanent skade kan vi til og med reversere aldringen. Her ligger den store utfordringen.

Nøkkelen til alt er vannet i kroppen din

Vannet i kroppen utgjør omtrent 70% av kroppen din, mer for små barn og mindre for eldre, og kanskje helt ned mot 50% for gamle mennesker som ikke passer kroppen sin. Det vil derfor være omtrent 40-60 liter vann i en voksen kropp. Forstår vi hvordan vannet oppfører seg, og hvordan vi skal drikke rett vann vil helsa kunne bli bra, vi unngår sykdom og lever lenger.

Vann er et sterkt løsningsmiddel og kan ta opp i seg mange usynlige ingredienser som mineraler og vitaminer, syrer etc. Blodet er 90% vann, sirkulerer gjennom kroppen, distribuerer næringstoffer og oksygen, samler avfall og CO2. Alt som kommer inn med blodet kan tas ut igjen med blodet som altså er 90% fylt av vann.

Vannet struktur er forbløffende

Vann H2O lever, og forandrer seg kontinuerlig, egenskapene avhenger med temperatur, det blir lettere når det fryser, vann har minne slik at det husker og man kan hevde at vann er en levende organisme. Vann har også stor spesifikk varmeverdi som gjør at kroppen vår tåler store temperatursvingninger. Vannet i kroppen forårsaker ioniseringer, holder kjemiske reaksjoner i gang og uten vann dør vi.

Kroppen vil ha stabil balanse

Blodet har en pH på mellom 7.3 og 7.45 som kroppens mekanismer er designet for å holde seg innenfor. Går verdien over eller under disse grensene er man inne i farlig område og kan bli syk. Vi spiser i dag mye acidisk mat og det blir derfor et press på blodet mot lave pH verdier. Eksempelvis er brus og kjøtt sterkt acidiske.

Kroppen produserer acidiske avfallstoffer når vi spiser, trener hardt, blir mentalt stressa og når vi sover lite. Oppgaven man står overfor er å finne ut hvordan man kan bli kvitt disse avfallstoffene, og helst alt.

Kan ikke blodet levere nok av de mineraler som kroppen trenger hentes det som mangler i kroppens vev, bein og tenner.

Kroppens kjemi

Vi spiser karbohydrater, protein/aminosyrer, fett, drikker væske og kanskje vi skal ta med alkohol også. Disse består av forbindelser bygget opp av karbon, nitrogen, oksygen og hydrogen.

De stoffer som har acidisk effekt er svovel, fosfor, klor og jern, og stoffer med alkalisk effekt er natrium, kalium, kalsium, magnesium. Kalsium og fosfor finnes i vår beinstruktur og våre tenner.

Mekanismen for å fjerne avfallet

Avfallstoffene i form av syrer transporteres via blod til organer som renser, vi urinerer, puster og vi svetter. Alkalisk vann kan bidra til at disse prosessene går lettere. Spiser vi vesentlig alkalisk mat som grønnsaker og frukt blir det mindre syrer som skal bort.

Stresser vi mindre og er glade reduseres syreproduksjonen i kroppen, trener vi lett øker vi kroppstemperaturen og væskene i kroppen flyter lettere, varme bad og badstu har samme effekt. Er maten næringsriktig med alt kroppen trenger av vitaminer og mineraler blir balansen i kroppen god. Animalske produkter har mer komplett næringsinnhold enn planter.

Otto Warburg beskrev dette helt nøyaktig

Den tyske legen Otto Warburg skjønte allerede omkring 1920 melanismene omkring kreft, og beskrev i detalj hvordan tumører metaboliserer. En effekt av dårlig kosthold og livsstil med påfølgende syreoverskudd er at celler i visse områder av kroppen kan få for lite oksygen, den normale bruken av oksygen stopper opp og cellene lever via gjæring av karbohydrater eller sukker. Vi får da kreft. Røking har ventelig samme effekt ved at det reduserer surstoffopptaket i lungene og vi får lungekreft. Løsningen er å få igang normale oksydasjonsprosesser i kroppen igjen.

I stedet for å dø blir cellene unormale eller malignante og vokser vilt uten hjelp av informasjonen i DNA og kromosomer. All kreft skyldes sannsynligvis mangel på oksygen forårsaket av ødelagte celleoverflater. Alkalisk vann har overskudd av oksygen og vil bidra til at disse effektene kan reduseres, men prosessen tar lang tid.

Det vi kaller "god mat" er ikke bra for helsa

I grillsesongene spesielt og ellers også spiser vi kjøtt og pølser, brus og alkohol med søte desserter. Dette er "god mat" som vi oppmuntres til å spise. Sannheten er at denne maten produserer syrer i mengder, og kroppen får alvorlige problemer med å bli kvitt avfallet som produseres. Etter flere år med slikt kosthold kommer man i en situasjon der man aldri blir kvitt all syren og av dette man kan lett bli syk eller mye fortere gammel.

Motvirk sykdom og aldring med god livsstil

 • Vær glad og sosial
 • Hvil deg ofte, mediter gjerne
 • Drikk nok alkalisk vann, kanskje jonisert, flere liter for dagen
 • Spis mye økologisk mat - kjøtt fra gressforede dyr, villfisk, ingen karbohydrater
 • Ha en ikke sukker policy, heller ikke alkohol
 • Trim ofte og lett
 • Ta badstu og varmt bad, gå tur og svett lett
 • Gjennomfør en form for faste av og til
 • Bruk et vitamintilskudd hvis du ikke tror du får nok vitaminer og mineraler gjennom kosten
 • Unngå kjemiske tilsetninger, kjemiske produkter, prosessert mat
 • Hold deg unna farlig stråling
 • Sov hele natta i mørke

Synes du lista ble lang? Kanskje det, men hva vil du egentlig?

Kunnskapen om aldring er helt klart ufullkommen - forsk selv. Det er langt fram til kunnskap, men det er interresant - og kanskje nyttig.

Link

Whang: Reverse aging

Photo by Andrea Piacquadio