Test deg selv lev ekstremt få kraftige stimulanser
Test kroppens funksjoner til grensen en sunn kropp tåler store variasjoner
I 5000 meters høyde i Tibet med toget er det bare 18% oksygen i lufta, og man kan føle ubehag man må venne seg gradvis til. Over omtrent 2500 meters høyde kjenner de fleste disse effektene. Reis dit likevel, for belønningen er stor: fantastisk natur og naturlige folk.
Det er store variasjoner i våre fysiske og psykiske omgivelser. Ofte endrer omgivelsene seg totalt. Kroppen og hjernen kan ikke skilles fra slike omgivelser, og er laget for å tåle det som skjer. Nå er vi overbeskyttet og kroppene våre tåler mindre og mindre, og vi blir stadig sykere. Vi blir overdynget med teoretiske begreper om hvordan ting skal være, hva som er normalt, og ofte som påstander uten erfaringsbasert informasjon, eller sikre kilder. Våre hjerner overdynges av forvirrende informasjon, og våre kropper passiviseres. Vi svekkes gradvis, og må lære alt om igjen.
Uforutsette hendelser er normale
Vi lever I en kompleks verden med mange ukjente årsaks forbindelser. Ofte er det vanskelig å se hva som skjer og hva som virker. Det er alltid en god ide å se på hva som virker eller har virket i praksis. For å komme videre er det klokt å se på de samfunn som har vært og er sunne og bruke metodene deres. Eksempler er inuittene, amerikanske indianere og kenyanske slettefolk som alle levde nær 100% av mat som kjøtt, fisk, blod, melk. Livene deres var preget av jakt på store dyr og farlige situasjoner. Dette var nødvendig, for det har aldri vært samfunn som over tid har vært helt vegetarianere eller veganere som har overlevd. I India der man har mye vegetarianere er det en eksplosjon i antallet med diabetes-2.
Introdusere uventede hendelser i livet ditt
Bryt rytmen, tenk på å forstå og bruke kroppens kompleksitet og stimuler den til å yte, både fysisk og psykisk. I dag hater vi tilfeldigheter, vi planlegger og standardiserer, og unngår alle ekstremiteter, både fysisk og ernæringsmessig i måten vi lever på. Dette reduserer oss til standardiserte gjennomsnittsmennesker, og gjør livet mindre spennende.
Bryt opp livet i interessante epoker
Vi blir lært opp til regelmessige standardiserte liv. De sier det er best når vi hele vårt voksne liv skal være på jobben hele dagen, ofte inne i oppvarmede miljøer. De sier også at det er mye farlig her som vi må passe oss for. Men tenk at dette er gale dogmer alt sammen, og begynn å leve slik du er skapt for å leve.
Ikke arbeid med fast arbeidstid, men arbeid når det passer deg best. Prøv å få en arbeidssituasjon slik at du kan gjøre det. Kort ned på all aktivitet du ikke liker, og gjør slik aktivitet kjapt og intenst.
Praktiske tiltak er å gå tur hver dag, og la det være formålsløse turer på minst 1-2 timer. Å gå er ikke trening, det er en kombinasjon av yoga og meditasjon. Å gå er å gi uttrykk for at du er. Se deg om, tenk på det du ser, undre deg og undersøk interessante ting nærmere. Du kan også forberede det du skal gjøre.
La søvnperiodene av og til variere. Sov lite når det er mye å gjøre, og sov ut når du har anledning til det og du har tid og når det er mulig.
En gang reiste vi rundt på viddene, sjøen og i skogen hele tiden
Tenk på livet til våre forfedre som jegere og slaktere, både menn og kvinner. De hadde lange perioder med meditativ ikke-aktivitet, tilbrakt med forberedelser, sosial prating eller avslapping, lek, fulgt av intens hjerneaktivitet og intenst arbeid i en periode etterpå. Husk at å gjøre ingenting er å leve, la ideene komme og forberede senere handlinger. Å jobbe 5-6 dager i uka kontinuerlig i 40-50 år slik vi gjør nå er drepen for et godt liv. Resultatet er at det moderne mennesket blir mer og mer sykelig. Husk at våre forfedre hadde mer muskler og mer fokusert hjerne enn de som i dag er innsatte på verdens kontorer, butikker og fabrikker.
Våre forfedres diett var basert på kjøtt og fisk de fanget og jaktet på, og litt frukt og grønnsaker som de eneste kullhydratene. Disse plantene var imidlertid helt annerledes enn de sukker- og stivelsesfylte hybridene vi har i dag.
Vår tro på at vi skal spise regelmessig hver dag er helt feil
3-4 faste måltider for dagen gjør oss feite, spesielt når vi bruker mest kullhydrater i kosten. Dropp et måltid av og til, spis mest fett og noe proteiner, unngå kullhydrater helt og få som belønning bedre metabolisme, kraftigere hjernefunksjon og øket motstand mot stress og sykdom.
Ta inn svært energiholdig mat som kjøtt og fisk etter at du har vært sulten eller etter faste. Da kan du spise store måltider, og du vil føle deg ekstremt bra. Det samme gjelder for tørste: la kroppen bli skikkelig tørst før du drikker.
Prøv å få til å jobbe hardt noen ganger når du er sulten. Våre forfedre jobbet ofte hardt når de var sultne for å skaffe mat. Det er jo ingen grunn til å jobbe hardt når man er mett. En jeger gikk oftest på jakt før han spiste frokost, ikke omvendt. Prøv det noen ganger, jobb hardt og spis frokost etterpå. Frokostrutinen kan lett endres, for alltid å spise frokost først er et falsk dogme.
Vi kan lære kroppen å være sulten mens vi er aktive. Da slår vi av kildene til kalorier slik at vi kan brenne fett, og vi trener med andre ord opp kroppen til å brenne fett. Hvis vi ikke gjør det kan vi dø av sult med mye fett i kroppen.
Bruk av energi skal alltid gjøres med intervaller
Noen ganger må vi arbeide hardere enn andre. Eksempelvis er sesongavhengig overanstrengelse nødvendig og deretter hvile. Jogging og maraton ødelegger helsa, trening med intervaller og sprint bedrer helsa. Tren mens du er sulten, og hold gjerne opp å spise i flere dager.
Når du trimmer så sprint intenst av og til. Aerobisk trening er usunn og skaper uhelse. Til frukt spis bare sitroner, ikke spis mat fra fabrikker, brød, pasta, sukker eller kjemikalier. Spis noen svære måltider innimellom.
Menneskekroppen er en kompleks informasjonsmaskin, men ikke en motor
Når vi trener får kroppen informasjon, og kroppens systemer reguleres opp og ned i forhold til disse stimuli. Ikke ha rolige trimsesjoner: ta i, push hardt, bli trøtt i alle deler av kroppen. Ta i mer når du blir trett, la det gå uker uten å trene, unngå moderasjon. Restitusjon kan være lurt, men hold høyt nivå når du først begynner.
For temperatur utsett deg for variasjoner, utsett deg for fuktighet og tørrhet, test ut væte og fuktighets variasjoner. Stress kroppen i trening og det samme gjelder for sult og tørste. Det finnes praktisk erfaring for at store variasjoner styrker immunsystemet, og gir bedre hjernefunksjon ved å forbedre insulinsensitiviteten.
Variasjoner stimulerer kroppens funksjoner, lærer dem opp og trimmer dem
Det er bra å kjenne sin kropp og ha gode kroppsfunksjoner med god variasjonsbredde som stadig testes. Det gir trygghet og et lengre friskt liv. Ikke glem å trimme hjernen. Å leve er å teste seg selv - la testing starte.
Se bok av Scott Carney: What Doesn't Kill Us: How Freezing Water, Extreme Altitude, and Environmental Conditioning Will Renew Our Lost Evolutionary Strength