Artikler > Helse

TA IMOT: Velvære med smart teknologi

Av Einar Eldøy 21.5.2024

HITEC HELSE: Bruk smart teknologi til velværehjelp

De store teknologi bedriftene vil hjelpe deg til å ha det bra, ha god helse og føle velvære. App Store og Google Play har helseapper med muligheter og mange funksjoner. Man kan måle pust, puls, søvnkvalitet, hjertefunksjoner og mer kommer. Smarte ur og telefoner blir smartere med tiden, og får flere signalgivere. Følg med for her finnes gode hjelpere som kan få deg inn på et riktig spor. Få litt tall, statistikker og anbefalinger for de lange linjene i livet, du kan se hva som har vært og hvordan det vil utvikle seg.

Forandringer i kroppen starter i hverdagen og kan oftest rettes opp i hverdagen. Helse er et område med langsomme forandringer - både gode og dårlige - begge veier. Myke signaler, meldinger om små forandringer kan være til nytte, folk kan på denne måten tidlig gjøre små forandringer i sin aktivitet.

Flere nyheter er under utvikling. Hørselfunksjoner, sjekking av kroppstemperatur, om en person er begynt å krøke kroppen og bli rund i ryggen, om gangen er jevn med lik belasting på føttene. Råd om tiltak følger, og det er mye man kan gjøre selv på et tidlig stadium.

Gode følelser friskt sinn

Apple har en ny sak om å følge med på sinnets tilstand via smarttelefonen. Det er ti-talls millioner mennesker i verden som sliter med humøret sitt, eller stress, depresjoner og engstelse. Det er solgt omtrent 5 milliarder telefoner i verden og det er over 2 milliarder i bruk. Det er derfor mange som kan hjelpes med en smarttelefon som er smart innen sinnets helse. Det er mange ganger slik at folk selv lager sine depresjoner, og at de selv ordner dem. Kanskje Apple kan hjelpe folk til til et jevnt og stabilt sinn ved forsiktig å fortelle dem noe om hva som skjer med sinnet, slik at man kan justere seg inn.

Hvordan de får det til

Informasjon som kan si noe om sinnets helse er ansiktsutrykk, hvordan du snakker og går, sovemønsteret ditt og hjerte/puste aktiviteten. Forskning er i gang i samarbeid med mange. Ut fra følere i telefonen og bruksmønsteret gir smarttelefonen signaler om hvordan du har det. Signalene gjøres forståelige for et dataprogram, og man får en melding om sinnet, en melding som du kan ha nytte av, slik at du kan gripe inn hvis det trengs.

Mykt varsel i tide

Det er mange som er interessert, men andre mener det er å trenge inn i privatlivets fred. Kanskje, men det avhenger av databruken og hvor nyttig resultatet er. Dataene skal ikke sendes til noen, de ligger bare på telefonen til personlig bruk. Dette er ikke spionasje, det er hjelp til de som vil ha det. Metoden bør få en sjanse, for et godt sinn er verdt sin vekt i gull. Det gir også en mulighet for selvhjelp som er et bra prinsipp innen helse.

Bilde Pexels Pixabay