Artikler > Helse

Stå på lev godt og lev langt - opp og stå hver dag

Av Einar Eldøy 14.2.2024

Hjelp deg selv med kunnskap og aktivitet til god helse: lev som en baby - bare gjør det.

Livet er kort, men kanskje kan det bli lengre og leves godt ved å passe på de riktige tingene. Realiteten er at man må bruke tid på å holde kroppen og sinnet i orden - kanskje samlet omtrent en time for dagen hele livet. Man kan ikke slutte noengang, man skal holde på til man dør. Dette er krevende og kontinuerlig.

Her er en kjapp liste over saker som kan bidra til et sunt, mulig godt og muligens langt liv. Gjør et utvalg blant disse, ta noen du liker.

Spis bare mat fra mange forskjellige dyr og insekter

Spis naturlig produsert fettholdig animalsk mat, hold unna korn og sukker. Slik får man i seg det man trenger av energirikt fett, protein, vitaminer, mineraler, antioksidanter, fenoler, fiber, salt, vann og andre næringsstoffer som trengs. Spis bare lavkarbohydrat mat low carb LC.

Sjekk ut hva keto er, det passer for alle. Ikke frykt fett - det er ernæringsmessig gull. Karbohydrater trenger man ikke - de kan lett lage problemer som inflammasjon, insulinresistens. Spis mange typer mat - kanskje 200 - 300 forskjellige sorter animalsk mat. Let opp variert animalsk mat som er naturlig produsert. Spis mat fra hele dyret.

Det er fett som gir mest energi - bruk mest av det - 80% av alt du spiser. Fett holder en mett lenge og er også akkurat det hjernen trenger. Spis gjerne sporadisk, for da er man alltid klar til det som skal gjøres. Ikke la deg styre av faste måltider, og ikke småspis hele tiden.

Gjennomfør mye bevegelse hver dag i aktivt tempo uten å stresse

Gå aktivt eller jogg uanstrengt (riktig jogging er uanstrengt), sykle, svømme, spill tennis/badminton, bordtennis. Bruk omtrent en time for dagen til slik aktiv bevegelse - ikke stress, men beveg kroppen mye hele dagen: Opp å gå, løft, bøy, tøy og mer. Gå barbeint så mye som mulig, bruk tynne såler på alle sko så foten vet hva som foregår og kan sende de riktige signaler til hjernen om hvor man beveger seg. Intens trening over lang tid er usunt.

Et godt mål for aktivitet kan være å gå 5 - 10.000 skritt eller ca. 4 - 8 kilometer for dagen. Det tar vel en time og krever ingen organisering.

Løft tunge ting 2-3 ganger i uka, eller hver dag om du orker

Driv med svært tunge vekter, så tunge som mulig - belast kroppen kjapt og intenst hver dag. Et mål kan være 10-15 minutter 3-4 ganger i uka. Beinbygning, muskler, hjerne har godt av dette. Resultatet er at raske kraftige bevegelser lett kan gjennomføres når det trengs.

Ta noen raske sprinter ganske ofte - hver dag kanskje

6-8 bakkeløp, flatt ut på en bane eller vei, intens sykkelsprint, kjapp svømming er bra. Hormonene får da hjelp til å fungere som de skal og kroppen kan gjennomføre raske funksjoner når det trengs.

Pust riktig gjennom nesen

Pust gjennom nesen hele tiden og dra nytte av god oksygentilførsel til kroppsvevet ved høyt CO2 trykk og få desinfisert munn/svelg og unngå forkjølelse/tannproblemer. Yoga pusteteknikker er bra.

Få mye søvn

Sov rikelig. Sov godt om natta og ta gjerne en lur ved behov. Det er bra å være uthvilt - det gir ro og kontroll, samt restitusjon.

Lek sosial lek med andre

Hvis man ikke leker blir livet kjedelig. Jobb mindre og lek mer. Fotball, sjakk, domino, volleyball, dans, eller noe annet man liker er bra. Test gjerne ut nye ting sammen med andre eller delta i gruppespill.

Jobber man så mye at man ikke orker å leke, da er det feil. Få fram gledes-endorfinene og få bort stresset fra mulig overdreven jobbing. Små uformelle konkurranser eller bare sosial interaksjon er midt i blinken.

Finn deg gjerne et bærekraftig partymiljø du kan delta i.

Få litt sollys hver dag

Sol gir godt humør. Vær ute litt hver dag og la sola skinne på kroppen, armer eller bein. Det er ikke mye som skal til. Regelmessig eksponering for sol gir masse vitamin D som vi ikke får gjennom maten.

Tenk på balanse, koordinasjon

Balansetrim hindrer fall, så gå på en line eller balanser med enkle øvelser. Koordinasjon kan oppøves med ballspill av flere slag, triksing med ball eller 2-3 baller som kastes opp i lufta og gripes.

Unngå traumer, skader på sinnet

Traumer er alvorlige skader på kropp og sinn. Bruk setebelte, ikke bruk narkotika, alkohol eller tobakk, ikke gjør farlige dumme ting. Lev slik at sinnet ikke skades og det blir problemer med å gjennomføre et vanlig liv. Stygge ting kan skje, så pass på. Tenk på traumer av og til, og jobb for at de ikke skal oppstå. Uten traumer kan man leve svært lenge.

Unngå giftige ting

Ikke spis prosessert eller miljøskadd mat, mat med kjemiske tilsetninger, ikke bruk kjemiske hygieneprodukter, hold deg unna mikrobølget stråling. Test gjerne nye ting, men vit at det finnes skadelige ting som kan ødelegge kroppen. Matforgiftninger, infeksjoner finnes og muligheten må vurderes.

Bruk alltid tankene og hold hjernen i gang

Les, skriv, spill et instrument, snakk med folk om viktige saker, studer nye temaer, hør på krevende musikk, undersøk ting du ikke vet nok om, lær språk. Hjernen er motoren i systemet til mennesket og den må være i god form, og den må brukes. Trener man hjernen opp blir den bare bedre og bedre. Meditér gjerne, bli kjent med egne tankestrømmer.

Tidsangivelsene er upresise, hva du skal gjøre bestemmer du selv - men aktivitet må til - gjerne bare bevegelse

Herved er listen gitt til deg - bruk alt eller deler av den. Spre det ut over hele dagen. Det tar samlet omtrent samlet en time innimellom alt du gjør per dag å holde seg selv i orden. Da kan man håpe å leve godt og lenge.

Alt kan sammenfattes slik: Stå på, beveg deg, stående stilling er bevegelse, slapp av når du er trøtt, spill fløyte eller fiolin eller piano, hopp tau.

Lykke til og vi møtes i min 100-årsdag i 2044. I mens - lev som en baby - bare gjør det.

Photo by Ketut Subiyanto