Artikler > Helse

Spis rått rødt kjøtt for optimal helse

Av Einar Eldøy 24.6.2022

Statens anbefalinger om kosthold tar livet av oss

Vi har aldri vært så svake og syke som nå, aldri har vi spist så mye medisiner. Mentale lidelser som angst og depresjon har nådd nye høyder. Hva hvis jeg fortalte deg at det meste av sykdom kan forhindres via maten du spiser?

I kroppen blir alt av karbohydrater til glukose, slik at å spise poteter, brød og det meste av grønnsaker er egentlig det samme som å spise sukker. Den eneste forskjellen er hvor fort det tas opp i blodet og hvor stor dosen er. Mennesker trenger nesten ikke å spise karbohydrater i det hele tatt, og hvis du holder inntaket lavt (under 50 gram per dag) og spiser masse fett, bytter kroppen over til å forbrenne fett. Bare 3-4 poteter eller 2-3 brødskiver blir for mye i løpet av en dag. Ris er nesten 80% karbohydrater uansett hva slags type. Litt rå honning, grønnsaker eller frukt er ok, men vi ønsker å være i en tilstand av ketose, der kroppen forbrenner fett i stedet for glukose.

God bakterieflora er viktig

I tillegg til å bytte brennstoff er det viktig å bygge opp bakteriefloraen i tarmen så du får fullt opptak av næring. Dette gjøres ved å innta upasteuriserte melkeprodukter som f.eks. surmelk og fermenterte dyreprodukter. Melk kan du få tak i på Mølleren Sylvia i Hegdehaugsveien i Oslo, eller kontakte gårder direkte, som f.eks. Derinngarden, Skaarbo eller Bygdøy Kongsgård.

Selv lager jeg "high meat", som er rått kjøtt på krukker som luftes et par ganger i uka. Etter ca. 2 måneder kan du spise et par biter hver dag, det lukter litt rart men smaker ok, nesten litt spicy, og er fullstendig trygt. Upasteurisert ost kan også fungere, de har en fransk ostebutikk på Vulkan i Oslo med masse utvalg. Pasteurisering ødelegger vitaminer, mineraler, bakterier og enzymer. Det er litt i mot det som vitenskapen sier, men det fungerer. Jeg har aldri blitt dårlig på noen som helst måte etter å ha spist ting rått. Til og med kylling kan du spise rått. Test å legge kylling i sitronjuice over natten hvis du ikke liker teksturen, da blir kjøttet hvitt akkurat som om du har stekt det.

Spis rå egg i mengder (gode)

Rå egg er også noe du kan prøve. Du kan få tak i rå egg hos Mølleren Sylvia som er økologiske og biodynamiske. 3-4 rå egg til frokost er å anbefale, de fordøyes veldig lett og du blir mett lenge. Du kan spise opp til 20-30 egg om dagen uten problemer. Egg fra høns, vaktel, gås og and, alt er bare bra. Hvis du ikke tar hull på plommen og har dem i kjøleskapet smaker det bare søtt vann.

Rå, rå, rå, rødt,rødt,rødt

Hvis du har lyst til å optimalisere sjansen for å bli bedre er rå dyreprodukter det beste du kan spise. Tartar og carpaccio er jo godt, men rå fet fisk som makrell og laks er bra også. Ikke spis oppdrettsfisk, bare vilt er bra nok. Jeg pleier å lage en dip med smør og litt rå uoppvarmet honning. Østers og kamskjell har masse næring og smaker godt rått. Biff smaker best, prøv å få tak i kjøtt fra dyr som bare har spist gress og beitet naturlig.

Lam er bra i Norge siden de spiser mest naturlig. Vilt som hjort og elg er bra. Bacon har mye fett, men er ofte saltet og inneholder kjemikalier. Det beste baconet i butikk er fra Grøstad, du kan finne det på Meny på Grønland. Det kan spises rått til og med, men føl deg frem, du kan steke ting lett inntil du blir vant til rått bacon. Generelt er kjøtt med mye fett som f.eks. entrecote og svineflesk å foretrekke. Kylling og fileter har lite fett, men du kan f.eks. spise smør samtidig for å øke fettandelen.

Mettet fett og kolesterol bør du få i deg i mengder - tenk: fett er lik lipider

Fett er ikke usunt i det hele tatt til tross for hva vi blir fortalt. Leveren din lager kolesterol hele tiden hvis den ikke får det fra maten og den brukes til å lager celler, galle og hormoner. Hvis du føler deg lav på energi så er det som oftest fordi du ikke har fått i deg nok fett. Usaltet upasteurisert smør er rent gull.

Vegetabilske oljer bør ikke inntas unntatt kokosnøttolje og palmeolje (rå, mekanisk kaldpresset). Rå økologisk lever (kalv, okse, vilt, kylling, and, fisk, uoppvarmet og ufryst) er den tingen med mest næring du kan få i deg, så spis så mye du kan av dette. Smaken er litt uvant, men se på det som medisin. Jeg lager smoothie av lever og litt vann og bare drikker det. Det er også glimrende mat for babyer.

Prosesser som koking og steking ødelegger mat

Jeg vet det høres litt uvanlig ut, men alle former for prosessering ødelegger maten. Hvis du spiser grønnsaker bør det juices så du ikke får i deg for mye fiber. Fiber er veldig dårlig for fordøyelsen, det er ufordøyelig. Når du slutter med fiber kommer du til å se at du ikke går på do så ofte siden kroppen ikke produserer så mye avfall.

Med rå mat får du i deg masse væske via maten så du trenger ikke drikke masse vann. Rått kjøtt er jo minst 70% vann. Unngå å drikke springvann siden det inneholder klor som forstyrrer bakteriefloraen i magen. Selv drikker jeg bare vann fra egen brønn, men jeg vet ikke om dette er noe du har tilgang på. Det er bedre å drikke melk, blod, selvpresset frukt- eller grønnsaksjuice hvis du vil holde deg hydrert siden dette tas lettere opp i kroppen enn vann. Hvis du tar medisiner bør du kutte ned eller slutte med det helt. Kroppen bør kunne kurere seg selv hvis du gir den det den trenger.

Håper dette hjelper!

Jeg har gjort dette i 8 måneder nå. Jeg spiser ca 70% rått, og noe lett stekt men jobber mot 100% rått. Det er litt ekstra jobb med å finne de rette ingrediensene siden mesteparten av det de selger på butikken ikke er bra nok, men det viktigste er jo helsa. Smaken er jo også litt uvant, men kroppen venner seg fort til det.

Mye av informasjonen her er som sagt litt motsatt av hva vitenskapen sier, men du oppdager fort at dette virkelig gir mening. Ellers kan du Google eller gå på Youtube og søke på "ketogenic diet", "primal diet", "raw meat", eller til og med "raw paleo" og "paleo". Men paleo er ikke nødvendigvis ketose fordi de ikke har en grense på karbohydrat-inntaket. Det er mulig at du blir bedre med stekt mat også, så lenge du er i ketose, du får prøve deg litt frem. Det viktigste er at du er tålmodig og gir kroppen tid til å hente seg inn, ketose kan ta opp til 6 mnd for kroppen å venne seg til.

Si fra hvis du lurer på noe!

Det hadde vært utrolig gøy hvis du kunne prøve og spesielt hvis du får gode resultater. I løpet av 1-2 måneder bør du kunne se forandringer alt etter som hvor dypt du går inn i det. Lykke til.