Artikler > Helse

Psilocybin i Norsk Spiss Fleinsopp magisk medisin for sinnet

Av Einar Eldøy 25.9.2022

Vranglære om naturlig sopp-medisin

Norsk Spiss Fleinsopp, eller Psilocybe semilanceata som det heter på fagspråket, vokser over hele Norge i perioden etter første frostnatt i September og Oktober. Den vokser ofte på sætre eller steder der dyr har beitet, inne i gresstuer eller på plen, og de mest hardføre sortene kan man plukke på over 1000 meter over havet. Den har blitt spist i tusenvis av år, og har alltid vært en del av Norsk kultur.

Myndighetene har tillatt seg å lære opp unge menn og kvinner i svarte drakter og rare luer til å bøtelegge og fengsle de som plukker soppen, enten de planlegger å bruke den eller ikke. Hvorfor gjør de det?

Norsk Spiss Fleinsopp. Fantastisk medisin, har du prøvd?

Fleinsopp inneholder det hallusinogene naturlige stoffet Psilocybin, et stoff som finnes i hundrevis av sopp-og trøffelarter rundt om i verden. Inntar man Psilocybin får man en "trip", eller rus, som varer i flere timer. Myndighetene skal ha oss til å tro at det er farlig, at man kan få "bad-trips" og varige mén, uten at de selv har prøvd det eller kan dokumentere at dette er riktig. Vi har prøvd selv, og kan fortelle om en indre reise som er intet mindre enn magisk.

Velprøvd seremoni med fokus på avslapning

Mange er redde for å spise fleinsopp uten å ha prøvd det på grunn av propaganda og frykten for alt som er "ulovlig". Da vi sjekket nettet for info, konkluderte vi med at de fleste som rapporterer problemer med fleinsopp enten har feildosert eller tatt det på en utrygg lokasjon. Det er viktig å forstå at fleinsopp ikke er et rusmiddel, det er en medisin og et verktøy for læring. Man bør ta det alvorlig og konsentrere seg, med en klar intensjon, gjerne flere dager før man inntar soppen. Ikke ta en stor dose fleinsopp ute blant fremmede uten å vite hvordan det fungerer.

Siden informasjon om Fleinsopp og hvordan man skal bruke det er vanskelig å få tak i eller kommer fra upålitelige kilder, tenkte vi det kunne være bra å følge samme suksessoppskrift som da vi tok Ayahuasca. Denne gangen var vi i Norge, og kunne designe seremonien selv:

  • Rolige, trygge omgivelser i skogen med utsikt over sjøen.
  • Varm peis, stillhet, ingenting som kan forstyrre.
  • Ikke stress deg opp med telefoner, internett, nyheter eller spill før trippen. Slå av telefonen under trippen.
  • Ren og sunn mat i dagene før, faster minst 4 timer før vi inntar soppen.
  • Ingen medisiner, alkohol, eller for mye kaffe.
  • Sitt eller ligg komfortabelt, gjerne med teppe, joggebukse eller hva man vil.

Etter å ha gått en lang tur i skogen etter lunsj og fått med oss solnedgangen, inntok vi soppen. Soppen plukket vi på Vestlandet i fjor høst, og har foredlet den med en ekstraksjonsprosess med sprit og eddik for å gjøre den mer konsentrert og renere, men dette er ikke nødvendig. Soppen kan inntas rå, tørket, i te eller via mat. Det konsentrerte produktet vi laget så ut som lakris, og inneholdt ekstraktet fra 40 gram sopp som vi delte i to. Vi vet ikke helt hvor mange flein dette tilsvarer siden foredlingsprosessen kan gjøre soppene svakere, men 20 gram er regnet for å være en ekstremt høy dose.

Styrken på fleinen varierer fra sted til sted, og kommer også an på hvor moden den var da du plukket den. Den eneste måten å vite nøyaktig hvilken dosering man skal gå for er å prøve, men generelt kan man spise 15-50 sopp rå, og 1-2 gram tørket.

Initielle effekter

Jeg var nervøs før jeg tok soppen siden jeg ikke visste helt hva som skulle skje. Etter cirka 20 minutter forsvant all nervøsitet, og skuldrene senket seg. Jeg følte meg veldig rolig og avslappet med ett. Jeg takket min sjaman, dro hetta over hodet og lukket øynene. Umiddelbart kjente jeg at dette her var noe bra, og ble liggende med øynene lukket i over 3 timer.

Det var en indre reise i meg selv. Følelser poppet opp, og jeg kunne takke, og le, og bli lei meg for alt jeg så og følte. Jeg begynte å tenke på små hendelser i livet som jeg ikke var fornøyd med og kunne ønske å gjenoppleve, og jeg kjente hele tiden små justeringer i kroppen, både mentalt og fysisk. Det kjentes virkelig ut som om medisinen analyserte meg, masserte meg, fylte meg med oksygen, slapp taket i stress og åpnet energibaner. Det føltes utrolig deilig å motta, og det hele var en fryd.

Jeg åpnet øynene inniblant, og så taket og gulvet sakte bevege seg, som om de var flytende. Ilden fra peisen var så levende og vakker, og alt av farger var både mer levende og behagelig å se på. Alt blafrer og beveger seg, og alt som lever får en grønn aura, noen ganger lilla. Gresset og trærne puster. Samtidig som dette skjer, samtidig som man drømmer seg helt bort, er man også helt bevisst. Man vet hvor man er og hva man holder på med. Effekten er mye mildere enn vi har blitt fortalt, og er bare helt ren, pur nytelse.

Ekstremt ren energi fyller kroppen

Jeg vente meg sakte til å holde øynene åpne, og vi begynte å snakke om trippen og hva vi hadde opplevd. Vi spiste noe blodappelsin, granateple og grapefrukt, og jeg merket at kroppen begynte å boble med energi. Frukten smakte himmelsk på sopp.

Plutselig fikk jeg lyst til å høre på musikk, og vi satte på noe elektronisk. Å danse på sopp var en ny opplevelse. Energien jeg følte i kroppen var magisk, og jeg danset i flere timer med intens energi, fullstendig bevisst med full kontroll. Hodet var helt klart og lynkjapt, og kroppen føltes 10 år yngre. All stress og angst som følge av for mye jobbing var borte på et blunk.

Soppen holder deg våken i timesvis, og er perfekt hvis man skal ut på byen. Hva med å slappe av med rolig musikk og flein, og så gå ut og herje? Det er mye sunnere enn å drikke øl, og mye mer gøy. Psilocybin er et rent naturprodukt, noe man merker. Det er ingen varige mén, bare en digg og avslappet kropp. Dette er noe vi skal gjøre oftere.

Neste dag og dagene som fulgte var jeg fullstendig avslappet, og jobbet mer effektivt enn på lenge. Farger og mennesker oppleves mer behagelige, og nå, nesten en uke etter, merker jeg fortsatt den gode effekten og jeg føler meg renset.

Alt har en aura på flein. Verden blir mer levende.

Farer med fleinsopp

Hvis man ikke har trippet før, anbefaler jeg å gjøre det med noen med erfaring, men det kan også fungere å gjøre det alene. Spiser man rå sopp kan det hende man blir litt kvalm i magen, siden soppen ikke smaker så godt og ikke har verdens beste konsistens. Skulle man få angst eller oppleve at soppen er sterkere enn forventet er det viktig å bare slappe av og puste dypt, gjerne med ujjai-pusting kjent fra yoga. Vær varsom med å ta hallusinogene sopp der du ikke føler deg trygg, men dette er noe du kan føle deg fram til ved å eksperimentere med hvilke doser du føler deg komfortabel med.

Fleinsopp er ikke avhengighetsskapende eller gir bivirkninger. Man husker selvfølgelig hvor deilig det var, men akkurat nå føler jeg at jeg har fått det jeg trengte og ikke trenger mer på en stund.

Sammenligning med Ayahuasca

Ayahuasca var mye kraftigere og varte lenger, men den var også litt ubehagelig fordi man ofte må spy for å bli kvitt restene av teen og for indre fysisk justering. Fleinsoppen var bare ren nytelse, som en mildere versjon av Ayahuasca, uten at man ble kvalm. Fleinsoppen ga meg mye mer energi der Ayahuasca (som egentlig er DMT) kanskje tapper deg litt og virker mer langsiktig. Alt i alt minnet de litt om hverandre, og begge gir deg innsyn i den trygge, helende, plante-dimensjonen de tar deg med inn i. Det er umulig å beskrive helt nøyaktig hvordan det er da hver trip er vidt forskjellig og virker på følelsesmessig nivå.

Mikrodosering for bedre helse

Fleinsopp kan også mikrodoseres. To av mine venner spiser 5 fleinsopp i uka, som ikke er nok til å gi noen rus, men som allikevel eliminerer hodepine og migrene. Mikrodosering av hallusinogener som LSD og Psilocybin er helende og gjør deg mer opplagt mentalt.

Psykedelia LSD kan forsterke daglige rutiner med mikrodoser blåser opp og skjerper.

Konklusjon

Å bruke Norsk Spiss Fleinsopp er noe alle bør gjøre minst en gang i året. Den er helende og deilig, og varmer deg akkurat på de rette stedene. Den hjelper mot hodepine, migrene, stress, angst, muskelsmerter og masse mer, og letter på tanker som har ligget der lenge. Nok en gang overrasker naturen med fantastiske planter som heler oss, og de som sier at dette ikke er bra for oss vil oss bare vondt.

Linker

Erowid: Psychoactive Plants and Drugs

Fleinsopp - Rusopplysningen

Psilocybin er ikke farlig og aktiverer hjernen

Foreningen Tryggere Ruspolitikk jobber for å flytte fokus til opplysning

Photo by Nadezhda Moryak