Artikler > Helse

Produkter med høyt innhold av kjemikalier skal ikke brukes

Av Einar Eldøy 2.9.2022

Ikke tenk på hva som er farlige kjemikalier slutt helt å bruke produkter tilsatt kjemikalier

De vet alt: Tilgi dem ikke deres synder for de gjør alt med fullt overlegg. De lager produkter ved å blande kjemiske ingredienser som på overflaten er vakre, innbydende og fungerer godt. Maten deres smaker godt, men gjør deg syk. Rengjøringsmidlene deres fungerer godt, men også de gjør deg syk. Alt er billig og er støttet av massiv markedsføring. Varene deres er mildt sagt lett tilgjengelige - ja, de finnes overalt. Man må kjempe for å unngå dem, og man må samtidig kjempe for å holde seg frisk.

Er det noen som sier fra om kjemikaliebruken starter lobbying, markedsføring, kommunikasjonsprosessene, presset, mistenkeliggjøring av motstandere - investeringen er for stor til at sannheten skal trenge gjennom.

Husk at opphøyet naturlig mat gir ånd og kropp vekst og opplysning. Mat forvandler deg til det du framstår som.

Vår verden er en kjemisk verden og den er utrygg

Eksempelvis når vaskehanskene vi bruker må stadig høyere opp på armene, for det vi holder på med - vanlig husarbeid - er farlig og kan skade oss. Verneutstyr et blitt et begrep også i heimen, og hansker, frakker og briller er vanlige. Snart vil gassmasker være normalt utstyr i de tusen hjem I Norge. Barn må ha konstant tilsyn på kjøkken og bad ellers kan de risikere å dø.

Industrien har et samlende rop eller såkalt mantra om bedre liv for alle med bruk av kjemi, og bak dette slagordet har de bygget noen av verdens største bedrifter.

I flere år har vi snakket om parabener, og de er stort sett fjernet, og folk går over til produkter uten dette stoffet. Vi har også snakket om triklosan som dreper bakterier og sopp, men bremser virkningen av medisiner. Et kjemisk kaos er oppstått, og det er bare en vei ut, og det er å glemme alle kjemikalier og sky dem som pesten.

Pass på hva slags klut du tørker rumpa på barnet ditt med, og hva du putter inni deg. Det kan være innsatt med allergenet MI Methylisothiazolinone som er et biocid som kan skade.

Stadig nye stoffer - nå er det MI Methylisothiazolinone

Zalo fra Lilleborg Orkla har en merkelapp med en varselfirkant med utropstegn. Her finner vi et nytt kjemisk stoff vi skal ta stilling til. MI eller methylisothiazolinone er tatt i bruk som et konserveringsmiddel i massevis av produkter innen kosmetikk, rengjøring, maling og mer. Det er også et kraftig allergen, gir hudplager, og er farlig å få i øynene. Det brukes både til skylleprodukter og smøre-på produkter, til og med munnskyllemiddel, men kan gi celledød og kraftig irritasjon der det kommer i kontakt med huden.

Stoffer som dreper

Methylisothiazolinone er et kraftig syntetisk biocid, og biocider er kjemiske stoffer som dreper levende organismer og er generelt skadelig med langtidsvirkninger i følge Lilleborg selv. De sier også at man skal søke legehjelp, og at innholdet leveres til kommunalt mottak for farlig avfall.

Men så snur de seg trill rundt, og her er hypen fra Lilleborg selv: "Lilleborg er i dag markedets ledende produsent og markedsfører av vaskemidler og produkter til personlig pleie. Vi tilbyr et bredt spekter av sterke merkevarer som Omo, Blenda, Zalo, Krystal, Jif, Lano, Solidox, Define, Naturelle og Dr Greve.

Innovasjon, basert på god forbrukerforståelse, er mye av forklaringen på den sterke posisjonen Lilleborg og de mange, kjente merkene har i dag."

Men når bråket er høyt nok tar de bort det vi klager på, ellers går det ut over merkevarens omdømme.

Godkjenningsrutinene er dårlige

Alle stoffene som brukes er såkalt godkjente, og viser den håpløse situasjonen vi er kommet i. Godkjenningsorganene bruker pompøse vendinger om akseptabelt risikonivå, testprosedyrer som er gode, tiltak som er satt inn, men i realiteten kommer stadig nye farlige stoffer inn og gir skader, og grenseverdiene for det som er tillatt heves stadig. Våre egne myndigheter har ingen selvstendige meninger, de venter bare på rapporter fra EU og USA.

Det er ikke trygt å bruke kjemiske produkter lenger. Myndighetene serverer farlige utsagn og dårlig håndverk og gjør ikke jobben de er satt til å gjøre: Beskytte brukerne.

Orklasjefen leder et konsern som bruker mye kjemikalier og det meste er det forbundet med høy risiko å bruke. Det er kort sagt usunt. Produkter som er naturlig sunne ville selvsagt være mye lettere å selge.

Ikke stol på matmyndighetene og industrien unngå alle kjemikalier

Gjør mest mulig selv med flest mulig naturlige stoffer. Ha som mål - det er vanskelig men mulig - å kutte ut alle kjemikalier i alt du bruker, lag rengjøringsmidler selv, lag all mat selv fra grunnen av og begynn å dyrke mat selv. Kosmetikk er verre enn alt annet og skader deg.

Gjør det selv basert på friske naturlige varer

Mat man lager selv kan være frisk og sunn og med ingredienser man kjenner fullt ut. Natron, sitron og salt er naturlige rengjøringsprodukter som kan brukes til all vanlig rengjøring. Naturlige såper finnes fremdeles - finn selv naturlig tradisjonell økologisk såpe: Såpe fra evig tid og helt til nå. Gammel kunnskap om naturlige varer kan friskes opp igjen.

Kjemibedriftene er ikke gode for oss - de skader oss, og de selv og myndighetene vet om det. Det er en skam, men det kan unngås: Si nei til alt de holder på med.

Vask opp for hånd med sitronjuice og natron og det blir blankt og glatt - hendene også. Naturen roper på oss - alt vi trenger finnes der.

Hva med å prøve denne

C si hallo til nye såper for hele deg. Ikke noe juks, den grønne tornadoen har gått inn for saken med hud og hår; kort eller langt. C lager ukompliserte vaskemidler til hus og hjem, men nå også til hud og hår, ja til og med hunden din. C bruker ikke syntetiske vaskestoffer, parfyme, farge eller rare navn som ftalater så du ikke behøver å være kjemiker for å forstå etiketten; såpene er også veganske.

Kampen mot unødvendige kjemiklaier må fortsette - delta du også.

Link

Photo by ANTONI SHKRABA