Nøkkelen til sunn mat: hele matvarer minimalt behandlet
Sunn mat dreier seg ikke om protein fett karbo, men om maten er naturlig hel
Å skape et sunt kosthold handler ikke om en spesifikk fordeling av protein, fett eller karbohydrater, men heller om forbruket av hele matvarer med minimal prosessering. På tvers av ulike kulturer har folk trivdes på forskjellige dietter, fra høyprotein- og høyfettdietter til lavprotein- og høykarbodietter, men de deler en felles faktor – bruken av hele, ubehandlede matvarer.
Det sentrale elementet i disse diettene er ingen strekkoder, kunstige tilsetninger og de har alltid et lavt sukkerinnhold. Moderne eller gamle samfunn kjent for helse og lang levetid unngår konsekvent dietter med mye sukker. Vektleggingen ligger på ekte, hele matvarer, som fungerer som et virtuelt apotek av essensielle næringsstoffer, fyto-kjemikalier, enzymer, vitaminer, mineraler, antioksidanter og sunne fettstoffer.
Her er 12 matvarer som eksemplifiserer prinsippene for et sunt kosthold:
- Bær: Lavt kaloriinnhold, høyt fiberinnhold og fullpakket med forbindelser som forbedrer hukommelsen og bekjemper kreft.
- Nøtter: Koblet til lavere forekomst av hjertesykdom på grunn av deres næringsinnhold.
- Bønner: Kjent for sitt høye fiberinnhold og er en grunnleggende del av dietter i langlivede befolkninger.
- Kjøtt: Sunn mat hvis det kommer fra dyr som er oppdrettet på beitemark uten antibiotika og hormoner.
- Rå melk: Ansett som en av de sunneste drikkene når den kommer fra små, bærekraftige gårder.
- Villlaks: Rik på protein, omega-3 og antioksidanter, noe som gjør det til en førsteklasses matvare.
- Egg: En perfekt skapelse fra naturen, spesielt når det konsumeres hele, inkludert plommen.
- Brassica-grønnsaker: Brokkoli, kål, rosenkål og grønnkål inneholder indoler som reduserer kreftrisikoen.
- Epler: Lastet med fiber, mineraler og antiinflammatoriske fyto-kjemikalier som quercetin.
- Granatepler: Forskning antyder at juicen deres kan bremse visse kreftformers progresjon og senke blodtrykket.
- Te: Alle former inneholder antioksidanter og antiinflammatoriske stoffer, med noen typer som har anti-kreftegenskaper.
- Alliaceae-familien (Løk, Hvitløk, Sjalottløk): Hvitløk har spesielt blitt brukt for dets medisinske egenskaper og er knyttet til lavere risiko for hjertesykdom.
Prøv det ut - finn din løsning
Et sunt kosthold krever ikke inkludering av alle de nevnte matvarene. Å ta inn disse hele, minimalt bearbeidede matvarene i kostholdet ditt er en sikker måte å fremme generell velvære på. Andre matvarer kan være aktuelle.
Gjør din egen gjennomgang, test og finn ut. Vi er alle forskjellige. Kanskje hver av oss har sin egen sannhet.