Artikler > Helse

Lokal mat er den beste mat å bruke

Av Einar Eldøy 14.9.2022

Lokalt produsert mat kan være alt vi trenger der vi er

Spis alltid lokal mat for det er hovedregelen. Ofte kjenner du de som har avlet eller dyrket eller laget til maten. Mange restauranter vender seg til sine lokale naboer for å få ferske, i sesong og smaksrike matvarer. Lokale matvarer finner nå veien til alle slags restauranter, fra gourmet restauranter til gatekjøkken og lunsjbarer. Mange butikker vil også gjerne ha lokale varer i sine hyller. Folk som avler og dyrker maten selv til eget bruk er de mest lokale.

Her er noen grunner til at vi skal bruke lokale matvarer

Lokale matvarer er ferske

Ser en seg rundt er det klart at reiseavstanden for frukt og grønnsaker er alt for lang. Det dreier seg ofte om flere tusen kilometer. Det er helt meningsløst at mat skal komme fra andre siden av verden. Det skal vi slutte med snarest. En transportvei på toppen 2-3 hundre kilometer burde holde for de fleste matvarer.

Slike lange transportavstander gjør også at kommersielt dyrket frukt og grønnsaker er konstruert for å tåle kjøring og frakt over lange avstander. De har som regel hardt skall som tåler en støyt, ikke tørker ut, de er ofte tørre, og de modnes nesten ikke etter at de er høstet. Lokale matvarer reiser en brøkdel av denne avstanden og vil beholde sitt vakre utseende, sin gode smak og alle næringsstoffer helt fram til kunden, og helt uten fiksfakserier innen bioteknologi. Flott utseende mat er en god ting, for vi spiser alle først med øynene.

Hvite asparges er stort i nesten hele Europa, la oss dyrke egne hvite asparges i Norge.

Lokale matvarer smaker bedre - de taper ingenting underveis

Alle med en hage kan bekrefte dette faktum. Akkurat som hjemmelaget brød slår ut det butikk-kjøpte brødet, vil storskala engros grønnsaker og frukt fra langt borte ikke kunne måle seg med varer fra lokale hager og jorder.

Lokale matvarer støtter lokale økonomier - alle hjelper hverandre

De som bor et sted og driver virksomhet der skal alltid støtte sin lokale økonomi. Kan man beholde pengene sine lokalt, kan man også skape relasjoner til folk i nabolaget, og det er alltid en god idé.

Mat sanket i skogen til bruk i heimen, mer lokalt kan det ikke bli.

Lokale matvarer er bra for markedsføring av en restaurant og butikk

Bruk begreper som gårdsfersk eller lokalt dyrket i en restaurantmeny og se at maten flyr ut av kjøkkenet. En kunde klager aldri på at maten kommer fra fra lokale gårder eller hager. Lokale matvarer kan være et viktig salgsargument for restauranter og butikker i et område.

Med lokal mat kan man være kreativ med menyen - man får kjapt fatt i det man trenger

Det er fordi lokale matvarer er basert på årstidene, grunnforholdene og lokal kunnskap om mat. Restauranter må rotere sine retter basert på tilgjengelighet, og da blir kundene fornøyde, noe som er bra. Det er flott å ha en meny med lokale og sesongbaserte spesialiteter der en bruker ingredienser fra lokale bønder. Det samme gjelder i heimen for folk som lager mat selv.

Lokale matvarer er ikke så dyrt som man tror - lavere transportkostnader, vekst tilpasset stedet

Mens noen små gårder kan konkurrere med de store engros matdistributørene med store rabatter, er prisene til smågårdene ikke alltid så mye høyere. Og når man tar i betraktning den høyere kvaliteten på lokale råvarer, får man virkelig mer igjen for matpengene ved å handle lokalt. Noen områder har lokale samarbeidsordninger der en kan få rabatter og andre konkrete fordeler.

Lokal mat stopper ikke med frukt og grønnsaker, ta med kjøtt fisk bakervarer

Lenge lenge etter at vekstsesongen er ferdig kan man fortsatt finne mange lokale matvarer, og gode lagre gjør en lang sesong mulig. Bakervarer, som brød og desserter, kan bli vist frem som lokale matvarer hele året. Naturlige lokale dyreprodukter som ost og kjøtt kan lages hele tiden.

Lokal mat beskytter miljøet

Lokal mat har generelt mindre påvirkning på miljøet enn mat fra storskala gårder. De bruker mindre energi til pløying, såing, høsting og transport, og mange små gårder har naturbasert drift, og bruker ikke kunstgjødsel, plantevernmidler eller andre kjemikalier. Å bruke kortreist mat er en av måtene matlaging kan bli grønn på.

Lokale matvarer bevarer landskapet

Små gårder og hagejordbruk var en gang det vanlige, men er nå en utdøende rase. Mange bønder er tvunget ut av jordbruk av politisk/økonomiske grunner, og tap av jordbruksareal forekommer ofte på grunn av urbanisering og industrialisering. Støtter man lokale bønder og bidrar til å holde dem i virksomhet, noe som igjen holder landskapet intakt, hindrer man at stedet der man bor i å bli lik alle andre steder med sine boligblokker og shoppingsentre.

Lokale matvarer gir mer variasjon

Små gårder og hager tilbyr unike produkter som ofte er uegnet for kommersiell matproduksjon. Alle kan om vi vil det slik, velge mellom hundrevis av lokale frukter og grønnsaker basert på gamle lokale sorter, og man kan få en mat som er rik på smaker, former og farger til det daglige kostholdet.

Se etter lokal mat alle steder du er - også som turist. Det beriker livene våre å være lokal uansett hvor man er, for lokale opplevelser er unike. Forskjeller er livets krydder, blir alt likt blir det grått og forutsigbart.

Photo by Pixabay