Artikler > Helse

Jeg vil ha gleden tilbake, for mediene har tatt den fra oss

Av Einar Eldøy 19.3.2023

Livet skal være fylt av glede noe å se fram til

Bare dårlige nyheter er nyheter. Mediene vil innbille oss at verden er i konstant krise. Mediene har nå en overstyrende tese som heter "HUSK KRISA OG DET BLIR SNART MYE VERRE". Det er ikke sant. Det finnes mye å glede seg over - det foregår mye normal og hyggelig aktivitet

Mediene oversvømmer oss med dårlige og farlige nyheter, og overkjører oss konstant. De overdriver så fælt at det er ikke sant. Deres verden er fullproblematisk, fulltruende, døgnet rundt, år etter år.

Dette er ikke sant, bare noen få ganger, og de kan ikke fortsette slik. De må realitetsorientere seg. Denne problemfokuseringen på virkelige og lagede problemer tjener ikke det norske folk. Undertonen i meldingene er konstant negativ. Det er jo ikke slik vi skal ha det. Livet skal inneholde gleder, ofte, helst hver dag, gjerne flere gleder hver dag. Mediene prøver å få til en gledesrensing, men de skal ikke lykkes.

Vi har alle hyggelige aktiviteter vi driver med - det meste er nemlig OK

Realiteten er at de fleste, kanskje alle, kan ha det bra om mediene balanserer det de har å si. Da kan vi alle gledesorientere vår verden, vise fram en normal verden igjen og la positive elementer strømme naturlig og fritt fram. Da kan vi si: Det er bra, det vil vi har mer av. Problemer skal vi selvsagt også løse.

Mediene har glemt sin rolle som informant i bredden, god folkeopplysning, avdekker av alminnelige, ofte gledelige, saker som skal belyses. De banker oss flate hver dag. Kanskje smilebåndet mitt allerede er ødelagt.

Mediene er formidlere av triste meldinger hver dag, det meste fra myndigheter av alle slag

Dette har foregått lenge, og de siste årene har all fokus vært på et virus som kan drepe oss, og som vi må beskytte oss mot. Det er mer stressfullt enn godt er å leve i en slik situasjon. Virkeligheten om denne saken har vært grim og uklar. All presentasjon er katastrofepreget, alvorstynget. Det er den eneste rapporterings- eller skrive-stilen mediene har, og den bruker de på alle temaer. Ler de noen gang i disse redaksjonene? Orker de i det hele tatt å være der?

Vi blir stadig trukket inn i nye problemer, det er nye dårlige nyheter hver dag. Elendigheten er konstant, med topper innimellom. Er det en mening bak all denne elendigheten? Er det noen som vil oss vondt? Er mediene helt sløve? Bor de ikke i samme land som oss, og har familie, naboer, kolleger, hus og hjem her? Hallo, våkn opp.

Livet er fullt av gledesmuligheter

Mulighetene for å lage positive meldinger er store. Å melde om personlige relasjoner blant glade mennesker er en begynnelse, fortelle at de ler når de går på restaurant og spiser god mat, at de deltar i aktiviteter, at de løser problemer, at de er i gang med store prosjekter som vil forskjønne nabolaget, en ny bedrift er startet, en gjeng har tatt sine eksamener, det lokale laget fortsetter med god fotball/ishockey/håndball, skattene blir satt ned til neste år. Fjerne skumle nyheter fra svært fremmede land får merkelig nok stor plass i mediene. Men det er lett å finne glede, det er mye lettere enn å finne problemer, for det er egentlig mest glede her i verden, hvis man vil.

Det er ikke lett å ta ansvar for seg selv når presset fra mediene er så negativt og så stort som det til tider er. Å slå av mediene som er koret fra jammerdalen er jo en løsning, men det kunne vært fint å få gleden inn i de tusen hjem igjen.

Livet er OK - stort sett - ofte mer enn det. La oss alle le så sant vi har en sjanse. Bli normale igjen.

Photo by Anastasia Shuraeva