Artikler > Helse

Helt utrolig: Livets gass kulldioksid CO2 gir klimakrise

Av Einar Eldøy 8.5.2023

Livets gass kulldioksid/karbondioksid gir god helse

Her kommer litt om noe som kalles Bohrs effekt. Et godt surstoffopptak vil alle ha. Når cellene dine får mye surstoff blir du sterk, utholdende og klar i hodet. Men et godt surstoffopptak er avhengig av klimagassen kulldioksyd CO2. Den trykker oksygen inn i alle cellene dine og gjør deg spenstig. I de naturlige former som foregår i kroppen din vil CO2 kulldioksyd hjelpe deg til et godt liv.

Alle planter og mennesker trenger klimagassen CO2

CO2 er ikke forurensing, men en sporgass som nesten ikke finnes, den er usynlig og luktfri. Du kan trygt puste inn CO2 i vanlig luft med 20% oksygen og 80% nitrogen, det gjør deg bare godt. CO2 kommer inn i lungene med lufta du puster inn, hele 0.045% finnes i lufta vi alle puster inn.

Når du puster ut kommer det ut omtrent 100 ganger så mye CO2. Hvis du puster lite og igjennom nesa, hjelper CO2-gassen til med å regulere trykket av surstoff inn mot cellene i lungene. Bra med CO2 gir bra med surstoff i lungene. Dette heter Bohrs effekt etter dansken Christian Bohr.

Pust inn klimagassen og bli sunn

Klimagassen CO2 holder livet ditt i gang. Pust lite og langsomt så du beholder mye (egentlig svært lite) CO2 i lungene og du får et godt surstoff opptak.

Dettte ble oppdaget av danske herr Bohr som levde mellom 1855 og 1911, og som var far til atomfysikeren Niels Bohr.

Photo by Sebastian Coman Photography