Artikler > Helse

Helsefaste tar bort det som belaster legemet

Av Einar Eldøy 8.9.2023

Faste for helse et godt verktøy

Tenk på hva et moderne liv er, tenk om kanskje kropp og sinn trenger hvile og restitusjon innimellom. Faste i en av sine mange former kan da være nyttig å bruke. Faste er i vårt samfunn noe for de som er bevisste og selvstendige, de som finner ut av ting selv og forsøker seg fram til de finner ut hva virkningen egentlig er.

Faste er privat og selvbestemt

Det er ingen offisielle opplysninger om faste i helsevesenet for det foregår i private fora. Norsk medisin bruker ikke faste. I andre land er det mer vanlig, og i Russland og Tyskland for eksempel er faste en del av behandling på sykehus eller pleieinstitusjoner. Faste er noen ganger del av religiøse skikker, eksempelvis muslimenes Ramadan og de kristnes påskefaste, men er da ment som et middel til bot og bedring i religiøs sammenheng.

Gå bort fra de verdslige ting mens man konsentrerer seg om studier av den hellige skrift. Kanskje faste i studietiden eller før et viktig prosjekt er bra.

Ser vi på faste som et helsevirkemiddel har det mange gode egenskaper. Faste bryter ned uønskede bakterier, hemmer virus, styrker immunforsvaret og øker utskillelsen av avfallsstoffer. Det bringer sagt på en annen måte kroppen tilbake til utgangspunktet slik den skulle være.

Faste og prestasjon

Mange lurer på om man blir slapp når man faster, men det stemmer ikke. Under fasten brukes det av kroppens reservedepoter, og det eneste man må sørge for er rikelig med vann så man unngår uttørring. Mange hevder at et tilskudd av alkalisk juice eller suppe med mye mineraler er bra for da balanserer man sin kropps pH og opprettholder mengden mineraler. Det vanligste er vann- eller juice faste, og her må man prøve seg fram. Vi er alle ulike. Det er klart at et sted finnes det en grense for faste, den er individuell og vil nås når kroppen har tømt seg for avfallstoffer og begynner å tære på mineraldepotene.

Mange sier at det vil være maksimalt 4-6 uker, mens andre sier et par uker. Det er ikke mulig å finne erfaringer eller undersøkelser som er konkrete om dette. Det er mange eksempler på faste over lang tid, og et eksempel er en gruppe unge menn som gikk 5 mil om dagen i ti dager, bare drakk vann underveis og hele tiden var i god form.

Vi bruker krefter på å fordøye mat og inntrykk

Fordøyelsesarbeidet tar krefter, og fastestoffskiftet blir roligere og krever mindre energi. Derfor får man også krefter til det man vil gjøre, og faste er ingen stillesittende periode for man kan drive aktivitet på et vanlig nivå. Det anbefales av mange at man ikke driver tung aktivitet for det skaper syrer og fordøyelseprodukter i kroppen og hensikten med fasten blir borte. Det finnes eksempler på utøvere av flere slag som har en minifaste på noen dager før de skal i aktivitet.

Kroppen liker faste

Mennesket synes å ha en innebygget evne til faste, og det er ufarlig å tømme tarmen for sultfølelsen er mental. Vi kan alle omstille oss til faste og å faste er naturlig. I naturen er faste vanlig og mange dyr legger opp spekk som de lever av. Eksempler er laksen i yngletiden og trekkfugler som flyr 5000 km uten mat. Det gamle Hunza folket i Pakistan levde opp til 2 måneder med svært lite mat, og de jobbet og levde som vanlig uten å spise og ble regnet som svært sunne uten livsstilsykdommer som diabetes, hjerte/kar problemer eller kreft. Nå er de som andre og har fått sin del av problemene.

Mental og åndelig prosess

Faste kan være en åndelig vei til indre orden der man finner seg selv gjennom frivilllig faste. Faste bør ikke være tvungen, og man kan oppdage fastens verdi ved å være åpen for noe nytt, oppdage at kroppen blir selvforsynt under fasten, at et fritt menneske kan faste som det vil, og at hele mennesket med alle celler blir berørt.

Endring av livsform kan være en god ide

Faste kan brukes til å holde seg i god form eller man kan komme seg i form igjen via faste. En kan endre livsform via faste dersom det er nødvendig, for faste betyr ikke mangler eller resignasjon, og det behøver ikke være religiøst.

Fastens 5 grunnregler

  • ikke spis i en eller flere uker, drikk kun te, grønnsaksuppe, juice eller rikelig med vann
  • ikke bruk alkohol, tobakk, tabletter, kaffe, søtsaker, medikamenter
  • fri deg fra hverdagen: ingen bindinger, bort fra kalender, mail, telefon, alle media, vend deg mot deg selv, indre styring,
  • gjør det som er bra for kroppen, sov eller beveg deg, gå tur, driv sport, gjør fornøyelige ting, lese synge danse eller utøv din hobby,
  • faste skal fremme utskilling fra kroppen: tarm, nyrer, urin, svette, pust, plei huden og slimhinnene

Effekter av faste er mange

Ved faste kan en slanke seg, korrigere overflod, få til biologisk rensing eller detox, frigjøre fra avhengighet av medikamenter og nytelsesmidler, lære å spise med måte, nyte med omtanke og husk at vev som er fritt for unødige stoffer blir smertefritt og føles behagelig. En kan også få strammere og glattere kropp, opprettholde fysiske og psykiske ytelser i overgangsalderen, forebygge alderdom, oppnå helbredelse på et tidlig tidspunkt. Helbredelses-faste har vært brukt ved stoffskiftesykdommer og her bør en konsultere sin lege.

Faste teknikk er av mange slag

Faste er en god vei til mange ting og en bruker 1-3 liter vann, 1-5 glass juice, 5 kopper te pr. dag. Forbered deg med klær, klyster, håndklær oljer, tenk på tarm, munn, svette, urin, trene, hvile, lese.

Fastekriser med slapphet, irritasjon kan oppstå, men vær tålmodig.

Faste tar bort det som belaster legemet, og som kroppen ikke har bruk for, forstyrrende elementer og påvirker sykdomsforhold. Faste bryter ikke ned hjerte, muskler, virksomme organer eller styrende mekanismer. Hemmeligheten med faste er innebygget i kroppen, det finnes en indre sikkerhet, og fasten bryter ned eller fjerner overflødig vann, salt, giftstoffer og slagg. Faste gir bedre prestasjon, avlaster kroppen og skiller ut og reduserer syrer.

Faste kan brukes 1 - 3 ganger om året, kan være del av en kostoppbygging og kan være slik at du trenger mindre mat enn tidligere.

Det kan forekomme ettervirkninger etter faste, men rådet da er å være tålmodig og ved alvorlige tilfelle rette seg inn mot den vanlige livssituasjonen. En spiser seg vanligvis opp langsomt etter faste slik at en havner der en ønsker å være.

Gå forsiktig fram, følg med og ta ett skritt om gangen. Faste kan bli din venn.

Photo by Angela Roma