Artikler > Helse

God opplysning om norsk kjøtt og egg i Matprat.no

Av Einar Eldøy 15.11.2023

Lær deg å kjenne til oppstykking av kjøtt

God mat krever kunnskap om hvor den kommer fra, økologien, produksjonsmetoder, dyrevelferd, slakting, deling og matprduksjon. Gode norske kjøkken i heimen og på restauranter og kafeer er grunnlaget for folkehelsa.

Matprat.no har mye bra stoff for norske kvinner og menn. Her kan man lære hvordan man best stykker opp kjøtt av alle slag. Kategoriene er storfe, lam, svin, kylling, kalkun, reinsdyr. Vilt som hjort, elg og andre er ikke tatt med.

Her finnes også mange gode oppskrifter - ta en dyp titt og få lyst på norsk mat laget i Norge.

Eksempler på god kunnskap for store og små

Eksempevis for storfe kan man finne ut hvordan en indrefilet ser ut, hva biffstykket er, og lære hva gode kjøttstykker som chateaubriand, filet mignon, tournedos er.

Et annet eksempel er oppdeling av reinsdyr med reinskav, mørbrad med lokk, skank og trimmet skank, og mange andre muligheter.

Klikk og finn ut. Kanskje mange har glemt mye av denne gode kunnskapen eller faktisk aldri har lært om kjøttets mange muligheter. God utnyttelse av dyret krever kunnskap.

MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt

Matprat markedsfører norsk produksjon av egg og kjøtt, og hvordan norsk matproduksjon foregår. Temaer er ernæringskunnskap, råvarekunnskap og matlagingskompetanse hos norske forbrukere.

Matprat hjelper norske forbrukere til å lage god mat hjemme på kjøkkenet. De viser dem hvor maten kommer fra, og synliggjør hva norsk matproduksjon er og betyr for norsk natur, dyra, bærekraft, verdiskapning, arbeidsplasser og norsk folkehelse.

Oppdraget er å være et opplysningskontor i landbruket

Opplysningskontoret er en del av i markedsreguleringen i landbruket. Ordningen finansieres av bøndene selv med en avgift. Sammen med det norske importvernet legger markedsreguleringen grunnlaget for at landbruket skal kunne oppnå de prisene som er fremforhandlet i jordbruksforhandlingene.

MatPrat bygger kunnskap om råvarene og formidler råd og matsinspirasjon til norske forbrukere. Matprat.no er et av Norges mest brukte matnettsteder. MatPrat er et frittstående opplysningskontor organisatorisk underlagt Nortura. Budsjettene til opplysningskontoret for egg og kjøtt vedtas av Omsetningsrådet.

Norsk mat skal opp og fram til beste for alle.

Link

MATPRAT.NO

Photo by Nadin Sh