Artikler > Helse

GLOBALE VAKSINER nålefrie smertefrie for menneskeheten

Av Einar Eldøy 5.12.2023

NÅLEFRIE VAKSINER: Betydelig press og investeringer fra Bill Gates, USAs myndigheter, farmasøytisk industri

Det ser ut som en plasterlapp - riv av og fest på armen din og du er vaksinert. Ingen smerte. Hele verden vaksinert på null komma null.

Snart blir vaksinering en glad koselig stund - helt smertefritt og globalt gjennomførbart. Erfaringene fra pendemien er at folk liker ikke smertefull vaksinering, og mange land har ikke råd til å kjøpe vaksiner. Det er også enorme praktiske problemer med å distribuere vaksiner over hele verden.

Vaksine innovasjon i full gang

Det er nå i gang en utvikling av vaksiner som kan administreres uten bruk av tradisjonelle sprøyter. Disse "nålefrie" vaksinene utvikles gjennom ulike teknologier som oppløselige mikronåler, mikropartikkel-"genpistoler" og andre innovative leveringssystemer.

Det skal bli så lett å gjøre at et barn kan vaksineres "i løpet av minutter" ved hjelp av nålefri teknologi. Det blir eksempelvis masseproduksjon av oppløselige mikronåler som festes til huden på en "plaster-lignende enhet". Dette vil også gjøre det mer effektivt å kjøle, transportere, lagre og administrere vaksiner enn bruk av tradisjonelle vaksiner med sprøyter for å injisere vaksiner.

Det finnes rikelig med dollar for formålet

Pengene fra Bill Gates, USAs myndigheter, faramsøytisk industri går til selskaper som Micron Biomedical, Orlance, Lumen Bioscience og andre for å forske på og produsere disse nålefrie vaksineteknologiene. Målet er ikke bare å forbedre administrasjonen, men også å forbedre lagring, transport og tilgjengelighet av vaksiner, spesielt i regioner med begrensede ressurser. Målet er å gjøre vaksinene tigjengenlige, praktisk og økonomisk, over hele kloden.

Ingen i hele verden skal greie seg uten vaksiner

Fremskritt på dette feltet er drevet av de potensielle fordelene, som enklere transport, redusert avhengighet av kjølelagring, rask administrasjon, potensiell selvadministrering og utsiktene til praktisk talt smertefrie vaksinasjoner. COVID-19-pandemien har akselerert behovet og fokuset på å utvikle disse nålefrie teknologiene, tilpasset folkehelsepolitikken, støtte for de strategiske interessene til farmasøytisk industri, samt økonomien til mottakerne.

Vi får en global vaksine verden - nålefri og smertefri

Denne forsknings- og utviklingsinnsatsen, drevet av erfaringene fra pandemien, kan føre til at tilgjengeligheten av de nye nålefrie vaksinene for offentlig distribusjon kan bli så tidlig som i 2028. Potensielt kan nålefrie smertefrie vaksiner revolusjonere måten vaksiner administreres og fås tilgang på globalt. Det blir en ny verden der alle er vaksinevenner. Global glede over god helse blir resultatet.

Photo by Pixabay