Artikler > Helse

Gladmelding om kaffe og sunt liv

Av Einar Eldøy 14.12.2022

Kaffens velsignede egenskaper i fokus

Kaffe om morgenen kan være sunt sier forskerne. Det er mange som må ha kaffe om morgenen, og nå kan man drikke morgenkaffe med god samvittighet for det kan gi visse helsemessige fordeler. Forskere har studert mange grupper kaffedrikkere, og de har funnet interessante ting. Her er noe av det de har funnet.

Kaffe nesten helt fri for kalorier

Kaffe er rett og slett en gratis måte å øke energien din på om morgenen. En vanlig kopp eller krus svart kaffe inneholder så lite som mindre enn fem kalorier. Det er altså en kostholds-vennlig måte å få opp farten på metabolismen og forbedre energinivået før en hjerte-sunn morgen spasertur eller sykkeltur.

Kaffe god kilde til antioksidanter

Antioksidanter er stoffer som kan forsinke eller forhindre skader på cellene våre. Det er viktig at vi hele livet får antioksidanter fra naturlige kilder som frukt og grønnsaker. Men vi får også antioksidanter fra kaffe. Faktisk mener en amerikansk forsker at vi relativt sett får mer antioksidanter fra kaffe enn fra noen annen kilde.

Å drikke kaffe kan bidra til å forebygge sykdom

Fordelene ikke slutt med dette, for studier har vist at kaffedrikkere har lavere forekomst av Parkinsons sykdom og demens. En gjennomgang av kliniske studier viste at å drikke kaffe kan redusere risikoen for type 2 diabetes. En annen studie fant at personer som drakk tre kopper kaffe per dag hadde en redusert risiko for å dø av hjerte- og karsykdommer.

Ta kaffe om morgenen

Det kan altså være noen gode grunner til å ta en kaffe om morgenen. Kaffe kan bidra til god helse. Men viktigst av alt er å holde et perspektiv på det man leser og hører av såkalte forskningsdata.

Stopp litt: Hva vet vi egentlig

Forskere sier så mangt, og vi vet aldri hvem som står bak studier. Kaffeindustrien er stor og innflytelsesrik. Isolert sett lever man nok ikke lenger fordi man drikker kaffe.

Vi vet ikke at kaffe faktisk forårsaker bedre helse, og noen kan oppleve negative bivirkninger når de drikker kaffe. Spesielt gjelder dette hvis de drikker kaffe senere på dagen, for da kan de oppleve nervøsitet eller søvnløshet.

Livet er til for å nytes

Men slapp av, nyt livet, ta en morgenkaffe i såkalt moderat mengde, for sammen med et ketobasert kosthold og litt fysisk aktivitet hver dag kan man leve sunt og håpe på et langt og lykkelig liv.

Photo by Pixabay