Artikler > Helse

Dyrefett er godt for deg - spis dyrefett og bli sunn

Av Einar Eldøy 13.7.2023

Dyrefett har mirakuløse egenskaper - optimal mat for mennesker - spis så lenge du vil

Dyrefett er godt som mat, det er optimal menneskemat, det kan gi god helse, godt utseende og en bedre alderdom - her får du noen begrunnelser.

Mange er skeptiske til dyrefett som mat. Det er fordi det har vært ført massiv propaganda mot rødt kjøtt, flesk og bacon, fløte, smør og egg. Vi kan gjerne ta med margbein, talg og lever også. Dette presset har foregått i over 70 år, og hjernevaskingen er nesten fullført. Men det kommer stadig nye våkne mennesker, og mange av de som er her har sett fornuften.

Vitenskapen om utviklingen av menneskets spisevaner er helt klar

Utviklingen i den menneskelige diett de siste 50-70 år er alarmerende. Plantemat, karbohydratbaserte produkter har overtatt i enorm grad, og fyller nå butikkhyllene. Karbo-produktene er billige, gjør deg kjapt mett, men brenner lett i kroppen og skaper insulinproblemer. Å fjerne dyrefett og erstatte det med plantebaserte oljer er sannsynligvis en viktig faktor i økningen i kronisk sykdom grunnet betennelser, og til hjertesykdom, kreft og diabetes.

I virkeligheten er dyrefett det sunneste og mest fordelaktige næringsmiddel i den menneskelige diett. Det inneholder mer enn dobbelt så mye energi som karbohydrater og proteiner. I dagens meningstyring er det litt vilt å si alt dette. Undersøk derfor selv hva slags vitenskap som finnes for å hevde plantenes fordeler.

Kunnskapen bak dyrefett og evolusjon er sterk

Dyrefett og oljer er lipider fra dyr og består av triglycerider. Dyrefett fra kjøtt og melkeprodukter fra drøvtyggere gir nå 30-45% av fettet i en gjennomsnittlig diett. Dette fettet er mest mettede og mono-umettede fettsyrer. De fleste plante- og frø-oljer har mest flerumettede fettsyrer. Å øke innholdet av dyrefett vesentlig - opp til 80% - er en god ide.

Vanligvis kommer dyrefett fra fettholdig kjøtt fra dyr som okse/ku, gris, sau samt vilt, smør, klarnet smør, fløte, oster, talg, smult, spekk.

Menneskene skal ha utviklet seg over tid med en diett bestående av mat fra store fete dyr. Dette har skapt en genetisk basis for en diett basert på dyrefett.

Mennesket har en enestående evne til å lagre fett som energikilde i kroppen

Ulikt andre predatorer kan mennesket lett gå inn i ketose - mobilisere lagret fett og gjøre det om til kraftige energimolekyler - i vanlige situasjoner når man har kaloriunderskudd, ikke bare når man er i en situasjon av hungersnød.

Mennsket har en massiv hjerne som består av fett som sannsynligvis skyldes et stort inntak av dyrefett over århundrer. At mennesket har prioritert fett i kosten har bidratt til utviklingen av menneskehjernen som er helt ulik andre dyrs hjerner.

Fra et historisk perspektiv er dyrefett godt for deg

Mennesket utviklet et sterkt ønske om dyrefett til mat, utviklet en metode for å lagre dyrefett i kroppen og utviklet en effektiv metode for å bruke dyrefett som energikilde i hverdagen. Her der du hvordan alt passer perfekt sammen.

Det er mange flere detaljer her. De støtter alle at dyrefett er sunt for deg. Bli en 80 prosenter du også - ketose er inntak av 80% dyrefett.

Link: Dyrefett er godt for deg

Photo by Nadin Sh