Artikler > Helse

De store medisinfirmaenes snarlige død er herved varslet

Av Einar Eldøy 12.4.2025

Medisinfirmaene er gått tomme for idéer om nye medisiner - de skraper bunnen av idékassen

Medisinfirmaene trenger stadig nye kostbare patenterte medikamenter for kroniske sykdommer, for da øker inntjeningen deres og holdes oppe en stund. De har ingen interesse av at befolkningen holder seg friske, for det gir ingen penger i kassa. Nå er det rett før medisinfirmaene møter veggen av mangel på nye medisiner, og kanskje de må gå tilbake til økt bruk av stressmedisiner og medikamenter for mental tilstander for å komme ut av knipen.

Vi må alle tenke nytt på hvordan verdens helseindustri skal fungere, og hvem som skal utvikle og betale for framtidas medisiner.

Vi ser snart en kamp på liv og død blant medisinfirmaene

De store medisinfirmaene skrumper inn, og er i en desperat kamp for å overleve. To av verdens ledende konsulentfirmaer har publisert rapporter som forutsier en snarlig slutt. Nye virus med nye vaksiner kan gi mye penger, men det er mange om beinet. Ta en pille, og Covid går over er meldingen fra firmaet Merck og andre. En god inntektskilde som antibiotika mot bakteriesykdommer virker nå bare delvis, og må fornyes.

Problemet er at medisinfirmaene ikke har penger til å utvikle nye medisiner

De vet ikke hva de skal gjøre, og de strever. Corona virusvaksinen var en kort utsettelse av konkurs for mange av dem. Et eksempel på utviklingen er at insulin har vært en kjent medisin innen diabetes, og nå utvikles diabetes-medisinen til et slankemiddel. Etikken er problematisk, for alle de som er litt fete vil ha slankemiddelet så de fedmesyke må stå i kø. Verden har beveget seg inn i et nytt område, og med nye forretningsmuligheter.

Noen må redde dem - legemiddelindustrien dør snart, veldig snart

Verdens innbyggere må komme sammen og avtale hvordan man skal finansiere framtidas nye medisiner. Ser man bort fra vaksineinntektene de fikk fra Covid henger legemiddelfirmaene og blør. De kan alle sammen snart bli redusert til lav-profitt selskaper med null eller i beste fall en dårlig framtid. Det er helt naturstridig å vaksinere folk for milde sykdommer som går over av seg selv etter en uke.

Medisiner er en tøff bransje med en forretningsmodell som ikke er bærekraftig

Medisinfirmaene må finne opp nye ting hele tiden for å få nyskaping som er det eneste som gir fortjeneste, og gir kunden fordeler i form av god helse. Men de fleste sykdommer er allerede funnet, medisinene laget, patentene er gått ut, og billige standardmedisiner er kommet.

Konsulentfirmaene Boston CG og Deloitte har laget framstillinger som viser elendig lønnsomhet i årene som kommer og hele bransjen kan komme til å dø. Det er ingen god ide å kjøpe aksjer i de store farmasifirmaene. Det blir igjen noen leverandører av billige standardprodukter.

Forskning og utvikling må til, men de vet ikke hva de skal finne på

Medisinselskapene har et system der de patenterer nye medisiner i 20 år, og etter det kommer lavprisete kopier på markedet. Men virkeligheten er at de fleste nye produktene ikke kommer på markedet, de får det ikke til slik de håper og pengene renner ut. Flere gode konsulentfirmaer sier dette, og de lager regnestykker som ikke er vanskelige å forstå. Utvikling av patenterte medisiner koster mye, ofte uten at det blir noe av, og dette er det umulig å snu. Regelen om redusert avkastning slår inn - når man vært innom det meste blir det lite igjen å ta fatt i. De leverer medisiner, men fortjenesten synker til nesten ingenting.

Bedre og bedre medisin gir mindre fortjeneste

Hvert nytt legemiddel som virker forbedrer omsorgen, og det blir vanskelig å få til trinnvise forbedringer. Utgiftene øker, og resultatene blir stadig dårligere. Med bedre omsorg og bedre med standard medisiner, blir det mindre å tjene. Jo mer vi forbedrer standarden på omsorg, desto vanskeligere og dyrere blir det å forbedre mer.

De vanskelige sykdommene er allerede ordnet opp i - i hvert fall til en viss grad, selv om noen som kreft henger igjen, og alt kan ikke løses med medisiner. Til slutt bruker legemiddelfirmaene mer penger enn det er mulig å hente ut. Forretningsmodellen er helt feil, og det er umulig å leve lenge med en slik forretningsmodell.

Problemet feilmedisinering og bivirkninger

Et problem som ikke er løst er skadene vi får av feilmedisinering og alle bivirkningene. Vi bruker alt for mye legemidler, dårlige legemidler som dreper millioner hvert år. Det er bare uavhengige myndigheter eller folk som har for mye penger som kan løse det problemet.

Vi ser at hele legemiddelindustrien er på kanten av graven

Konsulentfirmaene sier at om 2-3 år så ryker de. Etterpå får vi en ny industri med nye ideer. Legemiddelindustrien kom fra kjemikalie- og fargestoff-industrien, så fikk vi farmasøytisk og biofarmaindustriene. Nå kan vi få biologiske løsninger som celle- og genterapi, vevsteknikk og regenerativ medisin. Samtidig lærer vi oss å leve sunt, og da blir det bare behov for en industri for mer sjeldent forekommende sykdommer. Det blir umulig å tjene penger på det.

Det er lett å si hvor dette ender. Historien forteller at alle industrier dør, og nye oppstår. Det kalles tilpasning, og vitenskapen vil stadig bli bedre.

Hvem skal løse sykdommenes gåte og hjelpe til med helbredelse?

Ingen kjenner kalkylene for nyutviklede medikamenter og nye vaksiner - det er skjult for alle. Er de reelle eller blir vi lurt? Hvem skal betale for at vi skal komme ut av dette feilsporet? Ingen vil stille opp, og verden står overfor en kommende krise. En akutt sak nå er antibiotikaresistens, for antibiotika virker ikke lenger eller bare delvis, og medisinindustrien og alle legene "skjønner ikke" det som skjer. Vi trenger tydeligvis mer vitenskap her.

Det er oppstått en ond sirkel, og det kan hende verden må finne nye statsfinansierte måter å utvikle medisiner. Hold deg sunn så godt du kan. Det kan hende du må greie deg selv.

Link

De store medisinfirmaene vil selge medisiner for enhver pris

Helseindustrien og kapitalismen

Photo by Pixabay