Artikler > Frihet

USA har lenge hatt militære styrker i Ukraina

Av Einar Eldøy 15.4.2022

USA sine militære har fokus på opplæring av ukrainske elitesoldater - blir værende

Tilnærmelsene fra NATO til Ukraina begynnte forsiktig i 2008. Siden har det gått slag i slag. Ukrainske soldater er blitt forandret fra gammeldagse statiske Sovjet-type soldater til å bli en moderne hær som tenker og analyserer hele tiden når de går fram. De har hatt moderne utenlandsk topp opplæring i mange år.

Se her: Mozartgruppen

Det er ikke lett å vite hva som foregår, hva som er sant eller hva som er planlagt. Informasjonen om alle ting er dessuten sterkt styrt. Denne kommentaren er basert på en artikkel i nettstedet Stars and Stripes som følger US militære over hele verden hele tiden. Dette er interessant, men ingen av oss vet noe, så vi får bare prøve å følge med.

USA er i Ukraina nå

Nettstedet/journalen Stars and Stripes sier at USA har hatt militære i Ukraina for opplæring i lang tid. Hensikten er å bygge opp en elite kampstyrke i landet. Nå under krigen mot Russland fortsetter USA spesielle operatører med opplæringen.

"Vår opplæring i Ukraina pågår", sier oberstløytnant Juan Martinez, talsmann for USA sin Special Operations Command Europe (SOCEUR). Martinez sier det er mye som spiller inn, men enheten han leder har holdt på med opplæring lenge, og arbeidet i Ukraina vil fortsette. Han nevner regional stabilitet som en nøkkelfaktor.

Norske medier melder at Storbritannia også har vært eller er i Ukraina med opplæring fra sine Special Forces. Canadadiske militære skal drive opplæringen av ukrainere fra Polen.

USA har base i Tyskland for europeiske operasjoner

Enheten SOCEUR som har utgangspunkt i Stuttgart har stille og rolig jobbet fra en base utenfor Kiev i mange år. Fokus for jobben de gjør er å støtte ukrainske styrker med å forsvare seg bedre mot russisk aggresjon. Disse US spesielle operatører er en del av en liten amerikansk miltærkontingent som er i Ukraina nå. Mer enn 100 representanter fra Florida National Guard er i Ukraina som rådgivere, sier Pentagons John Kirby.

Opplæring på flere områder foregår nå i Ukraina med amerikansk personell. Det er ikke klart hvilket omfang dette har. Martinez har ikke villet si noe om dette av sikkerhetsgrunner.

US følger nøye med

Om de vil bli i Ukraina lenge avhenger av situasjonen, men Biden har flere ganger sagt at USA ikke vil gå inn i direkte konflikt med Russland. Det kan endre seg dersom Russland prøver å ta en stor del av Ukraina. I de områdene som eventuelt blir okkupert av Russland kan det bli aktuelt å trene opp og betale utgifter for motstandskjempere. Det kan også være aktuelt å trene opp ukrainere i NATO-land som Polen, Romania og Slovakia.

De såkalte Green Berets og Navy SEALs som tilhører SOCEUR er eksperter på å bygge opp geriljastyrker over hele verden, i dette tilfelle Ukraina.

Skjulte "Stay behind" grupper etableres

Under den kalde krigen etablerte USA skjulte såkalte "Stay behind" militære grupper i mange land, og det er aktuelt i Ukraina. Begrepet "Stay behind" er kjent fra Norge etter krigen. Militære eksperter sier at russerne er svært interessert i at Ukraina ikke skal få raketter som kan nå langt inn i Russland. De driver også aktivitet som gjør at Ukraina får store kostnader med å forsvare seg og rydde opp etter russerne. US mener at Moskva indirekte sier at de må slå til nå, for det kan bli mer kostbart senere.

Det er et såkalt geopolitisk spill som foregår. Er det krig nå - uten at freden er krenket? Putin kaller det en spesialoperasjon. Aktiviteten kan ikke kalles folkemord etter folkeretten heller, sier juristene.

Står verden her foran en såkalt ukonvensjonell krig der operatørene ikke viser seg, og formelt ikke bryter noen regler/lover? Det går mot en lang, kald krig der grensene strekkes.

Dette er en "moderne" krig

Miltære strategier er under utvikling, gjennomføring og konklusjon i dettet geopolitiske spillet. Ting kan ta tid her. For Norges del er dette en flau sak: US kjører løpet og Norge er et NATO-haleheng som gjør det de får beskjed om.

Gardinen er trukket for, og vi vet ikke hva som foregår. Hvor er de nøytrale krigskorrespondentene?

Verdens ledere klarer ikke å stoppe en meningsløs krig.

Link

US miltitær aktivitet I Ukraina