Artikler > Frihet

Overvinn frykten for døden ved å tenke på den hver dag

Av Einar Eldøy 22.2.2022

Livet er stort og krever omtanke

Det beste er å nyte livet. Husk alltid at livet ikke er farlig, og det er naturlig å dø. Ikke vær redd for døden for det har ingen mening. Vi skal alle dø, så nyt livet mens du har det. Religiøse ledere har i vår kultur gitt oss frykt for døden som en kontrollmekanisme og for å styrke sin sak.

Det eneste livet man har er her nå. Slutten kan komme uventet, og er umulig å vente på. Så gjør det du skal gjøre. Ikke ha for mye hastverk for livet kan gi mange muligheter hvis du griper mange av dem - alltid de nære først. Nytelse er best.

Tenk på døden noen minutter hver dag

I landet Bhutan med omtrent 800.000 innbyggere har de løst alle problemer i forhold til døden. De gjør de ved å tenke bevisst på døden noen minutter hver dag. Noen gjør det opptil 5 ganger daglig. De hevder at dette gjør livet lettere og de blir lykkeligere. De forstår hva livet er. De nærmer seg løsningen på livets gåte.

Psykologer mener at tenker man på truende emner som døden eller ulykker vil det automatiske systemet i sinnet pense en inn på lykkeligere tanker. Konfronterer man problemene - eksempelvis ved å tenke på døden litt hver dag - starter sinnets mekanismer med å produsere løsninger for å hjelpe deg ut av knipen din. Kroppen din med ånd og sjel vil deg vel.

Lykke krever bevisst jobbing

Døden finnes blant oss, den kommer en dag til alle og å la være å tenke på den kan føre til plutselig stress og frykt. Å tenke på døden setter fart i deg, gir rom for de store tanker om livet og hva man gjør her, så tenk på døden hver dag. Tror man på reinkarnasjon og et liv etter døden blir det enda lettere, for da har man flere sjanser til gode liv.

På den andre siden gjelder det å være trist når det er krevet, akseptere tristheter og nedturer, og si til seg selv at det er normalt på samme måte som å være glad er normalt. Livet har slike normale svingninger som man håndterer ved å gå inn i dem.

I Bhutan har de tenkt ut en god løsning

Bhutan er blitt kjent som landet med en lykkeindeks som måles i stedet for bruttonasjonalprodukt og lignende målinger. De sier de nå er nummer 8 i verden i lykke. Hvor Norge ligger er det ingen som vet, og det er heller ikke viktig. Livet er nå og det er det viktigste, men tenk litt på døden hver dag et minutt eller to også. Det tar vekk frykten for livet, og gode tanker vokser fram.