Artikler > Frihet

Objektive sannheter er evige og vårt felleseie

Av Einar Eldøy 18.2.2023

Det er mye vi kan være enige om: objektive sannheter finnes

Det fins mye vi kan være uenige om, mye som er mine og dine subjektive meninger, men noe er bare evige sannheter som man ikke kan fornekte, som for eksempel:

 • Det er godt å le og føle glede
 • 1 + 1 er ikke 5
 • Sola gir varme, is er kaldt, regnet er vått, himmelen er blå
 • Røyking og alkohol er ikke sunt i store mengder
 • Alle mennesker trenger hvile og sunn mat
 • Stress er ikke bra
 • Vi vet ikke hvem eller hvor vi egentlig er

Det bør ikke være tvil om at dette er sant. Det er kunnskap vi alle deler fordi vi har evnen til å resonnere oss frem til det, eller det er bare definert sånn i språket vi bruker. Det er logisk fordi vi alle erfarer det og kan verifisere at det er sant, og det bør være umulig å komme til en annen konklusjon. Er du med?

Subjektive sannheter er individuelle

Mange ting er bare våre meninger. Disse meningene vi har er basert på det vi har erfart, vår fysiologi, kultur, geografi, utdanning og humør. Slike meninger kan forandre seg over tid når vi samler mer kunnskap, eller de kan bli med deg hele livet. Noen slike meninger blir dominerende i livet ditt, og definerer tanker, vennskap, og kanskje hele ditt liv. Andre er ikke like viktige.

TV er ikke hjernen din

TV'en forteller deg hva du skal tenke, og representerer stemmen til de som kontrollerer TV-kanalen. Slå den av og fyll hodet ditt med dine egne tanker, og se hvor det tar deg. Kjeder du deg uten TV eller dataskjerm, eller er alt annet så kjedelig at TV blir gøy?

Grensen mellom objektive og subjektive sannheter er flytende. Er du sikker på at du kan bevise alt det du tror du vet? Hvor mye av det du mener har du bare hørt eller lest uten å sjekke det selv?

Sannheten her inne er virkelighet

For å forstå verden, din virkelighet, kan vi lete etter de evige sannheter og bruke dem som utgangspunkt for å forstå mer. Hvis du er helt overbevist om at det du tror er det riktige når det egentlig ikke er det, kan du ende opp med å gjøre ting du egentlig ikke burde gjort. Tiden her inne er begrenset, vi ønsker alle å bruke den godt.

Virkeligheten vår er definert av det som er sant. Det som da ikke er sant er oftest bare fantasiene til andre mennesker. De er laget her inne, og forsøker å forklare det vi opplever, men uten å medføre riktighet.

Man vet ikke før man har prøvd

Mange mener ting de ikke vet noe om. For å kunne vite med sikkerhet om noe er sant, må man prøve selv. Man kan anta ved å se på bilder og høre folk fortelle om det, men for å vite 100% må man prøve selv. Dette er en absolutt sannhet. Har du ikke sjekket det selv, så vet du det ikke. Er du fortsatt med?

Følelser lurer deg

Er det mye du sier til deg selv at du ikke liker som du aldri har prøvd? Er du ofte skeptisk til nye ideer og antar at ting ikke er sant før du har sjekket? Det kan være følelsene dine som spiller inn. Jeg har hele livet fortalt meg selv at jeg ikke liker å hoppe i fallskjerm. Det er fordi jeg er redd, jeg beskytter meg selv underbevisst. Statistisk sett er det langt farligere å kjøre bil enn å hoppe i fallskjerm, og jeg har nesten aldri hørt om ulykker, min mening er her basert bare på frykt hvis vi ser på fakta.

Er du styrt av følelser eller logikk? Er du redd for å ta konsekvensene av nye tanker?

Mennesket har en unik evne til å vri ting slik at det passer inn, for mye tanker og spørsmål er slitsomt. Mange vil for eksempel unnlate å nevne jobben når jeg spør om de er stressa, den er et slags faktum som resten bare må bøye seg etter. Det er ikke jobben som er problemet, problemet er at man ikke har nok tid. Men hva er det du bruker mest tid på? Er det ikke jobben? Ofte må man grave litt dypere for å finne den egentlige årsaken, og noen ganger bare lurer man seg selv.

Fordi tankene våre bestemmer våre handlinger, vil nye tanker og meninger kunne ha store konsekvenser for våre liv. Nye ideer kan forandre hele livet ditt, og innebærer ofte at du må innrømme for deg selv at du tok feil. Dette kalles læring, og er en essensiell del av din utvikling som menneske. Så skjer det noe med deg, og personligheten og virkeligheten er nøyaktig slik tankene er.

Hva snakker du om egentlig?

La oss definere sant her som noe som er 100% uten tvil. Mange av de tingene du tror på, og tar som logiske, evige sannheter er ikke sant selv om de fleste av oss er helt overbevist om det motsatte. Vi stoler blindt på media, vitenskapen og skolen, og gjentar lydig det de forteller oss. Kanskje mener du noe av dette?

 • Anarki blir komplett kaos
 • Vi må følge alle lover og regler som politikerne finner på
 • Det er usunt å spise fett
 • Skole er viktig
 • Vi har vært på månen
 • Universet inneholder millioner av planeter i andre galakser
 • Forfedrene våre var aper
 • Dinosaurer har eksistert
 • Det er riktig å sende unge Nordmenn for å drepe i krig
 • Fleinsopp er like farlig som heroin, narkotika er narkotika
 • Staten eier bankene og lager pengene
 • Demokratiet slik det er implementert i Norge er et folkestyre
 • Jorden er en ball som spinner rundt sin egen akse og går rundt Sola
 • Vestlig medisin er et mirakel
 • Det fins ingen bevis for Gud
 • Arbeid gir frihet til å skaffe det man trenger

Dette er noe av det vi blir fortalt, om igjen og om igjen, som et mantra, i filmer, bøker, på skolen, i aviser, av familie og venner. Dette er ikke dine meninger, men er det de som styrer samfunnet vil at du skal mene for at de skal nå sine mål, og har blitt innprentet via systematisk indoktrinering helt siden du ble født. Det er fantasi presentert som fakta som du bare har hørt på skolen eller i media, ikke ting du har funnet ut selv.

Noe av det er usant, noe av det kan du mene hva du vil om, men ingenting av det er absolutt sant eller bevist. Hvor mye av dette har du sjekket selv? Har du sjekket alternative teorier? Er det noe av dette du bare tar for gitt?

Dette er ting du har blitt fortalt av andre mennesker, og har gjort til din virkelighet. De som sier det motsatte må følgelig ta feil, og du manifesterer din fysiske realitet rundt disse ideene. Å mene noe uten å ha et ønske om å finne ut at du tok feil er en felle. Jo mer du graver deg ned, jo vanskeligere blir det å komme seg ut.

Sjekk selv

Nå som jeg har sagt at det du tror ikke nødvendigvis er sant, er du i gang med å sjekke selv? Eller forteller du deg selv at det ikke er viktig? Lytt til den indre stemmen, lukk gjerne øynene og observer hva du føler og tenker. Han som skriver må jo være litt gal, eller i hvert må ha lav utdanning eller IQ? Hvorfor skal du bruke tid på det her? Er det her satire? Tuller han?

Media er 100% arrangert, akkurat som en såpeopera, og de snakker bare om de tingene de vil at du skal tenke på. De former meningene dine for deg med hypnose og svart magi. Umulig sier du? Sett deg inn i det først.

Gjør deg selv til en vitenskapskvinne/mann - en som vet objektivt

Ikke lur deg selv, og ikke vær redd. Vinn over skepsisen, ta deg tid til å sette deg inn i det, det er veldig tilfredsstillende. Sjekk det jeg sier. Ikke gå i fellen og avfei det uten å finne ut selv, da vil du aldri egentlig vite det helt sikkert. Er du ikke nysgjerrig? Jeg tilbyr deg her sannheten, hva gjør du med det? Skal du gå resten av livet og lure, eller skal du finne det ut en gang for alle? Hva har du å tape? Det beste som kunne skjedd er jo at du kan vise at jeg tar feil! Da har vi begge lært noe, og kan tenke nytt igjen.

Det er enkelt å ta innover seg små ting, men store ting som dette forandrer våre liv. Veien mot sannhet er kronglete og hard, men er den eneste veien som stadig krever forandring og gir full utvikling. Hvis du lever i løgnen må du alltid distrahere deg selv for å unngå å se, og man blir sittende fast i en løkke av stadig nye TV-program, arbeid og stress.

Vitenskapen har ikke peiling

Forskere blir spesial-rekruttert for deres naivitet og har ikke peiling. De tror, som du, uten å ha sjekket selv, at verden er slik de har blitt fortalt gjennom media og skolen siden de var små, og vil ofte forsvare sin posisjon gjennom mer løgn bare for å slippe å innrømme at de har tatt feil.

Skolesystemet garanterer at de som har studert lenge med høye karakterer tror på alt de har blitt fortalt. Tenk over det, skolen forteller deg hva som er riktig, du gjentar, gir belønning hvis du sier det samme. I skolen er det ikke rom for å være uenig, og du ender opp med å mene det samme som alle de andre uansett om det er riktig eller ikke. Professorer og eksperter er bare de som var flinkest til å gjenta det de ble fortalt.

Fornekter du sannheten?

Jeg sender ofte folk som spør om ting videre til bøker eller filmer som forklarer mer, bare for å oppdage at de ikke engang tør å klikke på linken. De argumenterer altså mot ting de ikke vet noe om.

Som et eksempel, hvis du har lyst til å være sikker på at Jorden er en ball, så hvorfor leser du ikke alt du kan om Jorden med et åpent sinn? Vet du egentlig alt om den heliosentriske modellen som du tror på? Hvem lagde den? Når, hvorfor? Kan du alle tallene? Vet du nok til å avgjøre om den er riktig eller feil?

https://www.youtube.com/watch?v=-k77kdJadQc

Vi har filmet Sola. Den er mye nærmere enn vi har blitt fortalt. Dette får du ikke se på universitetet eller hos NASA, de viser en annen virkelighet. Hvilken er sann?

For å komme til en konklusjon må man sette seg nøye inn i begge sider av saken først. Verden er jo enten en ball eller flat, man kan vel ikke mene at den er begge deler samtidig? En av oss tar følgelig feil. Er du sikker på at det ikke er deg?

Nå er det opp til deg

Vi har her tilbudt deg sannheten og utfordret deg. Hvis du ikke tar deg tid til å sjekke selv engang, og heller bruker tiden på å få andre til å se dum ut i ditt hode, så du kan slippe å ta det her innover deg, men tenk over hva jeg har sagt. Det er aldri for seint å snu.

Er det greit for deg at barna dine lærer ting i skolen som ikke er sant? Går du i skolen og lurer på noe av dette her? Slutt å kaste bort tiden. Slå av TV, Netflix, Facebook og telefonen, og sett deg ned og finn ut hvem du er og hvem som drar i trådene. Den egentlige verden kaller. Informasjonen er der og venter på deg, og vil forandre deg til noe annet, helt garantert.

Photo by life._.kor: